Elle - O Paul Verhoeven επιστρέφει με Isabelle Huppert σε ένα νέο Γαλλικό Βασικό Ένστικτο - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Elle – O Paul Verhoeven επιστρέφει με Isabelle Huppert σε ένα νέο Γαλλικό Βασικό Ένστικτο


Γράφει:

O σκηνοθέτης των Total Recall, Robocop και Βασικό Ένστικτο, μετά το αμαρτωλό παρελθόν και την παρολίγον καταστροφή της καριέρας του για το Showgirls και την μερική επαναφορά του με το Black Book, επανέρχεται με το Elle και την Isabelle Huppert στον πρώτο ρόλο.

elle2

Η ταινία που βασίζεται στο βιβλίο του Philippe Djian, “Oh…”, με τον Verhoeven να ψάχνει στην αρχή ηθοποιό και να σκέφτεται να κάνει την ταινία Αμερικάνικη παραγωγή. Η Isabelle Huppert όμως του φάνηκε καλύτερη από όλες τις επιλογές για τον ρόλο, ενώ ήταν και από τις λίγες ηθοποιούς, με τέτοιο βεληνεκές που δέχτηκε να παίζει και έτσι η ταινία λαμβάνει χώρα στην Γαλλία με μια προσαρμογή που έγινε στο σενάριο. Πρόκειται για την πρώτη Γαλλόφωνη ταινία του σκηνοθέτη που στο παρελθόν έχει κατακτήσει το Hollywood για να επιστρέψει τελευταία στην Ευρώπη, αφού όπως είπε στην συνέντευξη τύπου στις Κάννες, όπου έκανε πρεμιέρα η ταινία, δεν βρίσκει πλέον καλά σενάρια στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Η Huppert παίζει μια πετυχημένη γυναίκα, που είναι διευθύντρια σε μια εταιρία κατασκευής ηλεκτρονικών παιχνιδιών, που  θα δεχτεί επίθεση και βιασμό μέσα στο σπίτι της από ένα εισβολέα. Η γυναίκα δεν θα πτοηθεί από το γεγονός αλλά αντίθετα θα προσπαθήσει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να ανακαλύψει η ίδια τον βιαστή της.

elle4

Μετά την υπέροχη ερμηνεία της στο L’ Avenir στο Βερολίνο, η Isabelle Huppert μαγεύει και στις Κάννες με το Elle με μία γήινη και καθηλωτική ερμηνεία στην ταινία του Paul Verhoeven. H ηθοποιός διανύει μια δεύτερη κινηματογραφική νιότη και αυτό φαίνεται στον τρόπο που προσεγγίζει τους ρόλους της, ειδικά αυτόν της Michèle LeBlanc στο Elle, που είναι ένας πολυδιάστατος και δύσκολος χαρακτήρας. Η Huppert δεν φοβάται να μας δείξει κάθε πλευρά του ταλέντου της σε κωμικές και δραματικές σκηνές αλλά και σε σκηνές σεξ και ερωτικής έντασης, αλλά ακόμα και βιασμού, κάτι που καμία άλλη ηθοποιός δε μπορεί να κάνει στα 63 της με τέτοια ευκολία και φυσικότητα.

Ο Verhoeven βρίσκει στο πρόσωπο της Huppert τον δυνατό γυναικείο χαρακτήρα που χρειαζόταν, κάνοντας ένα δυναμικό comeback με το Elle, καταφέρνοντας να βρει μία νέα καλύτερη και πιο πληθωρική προσωπικότητα από αυτήν της Sharon Stone στο Βασικό Ένστικτο. Η καλύτερη επιλογή του Verhoeven, ήταν αναμφισβήτητα το ότι το Elle έγινε τελικά Γαλλική παραγωγή, καθώς πέρα από την Huppert το σενάριο απέκτησε μία Γαλλική φινέτσα, λίγο από τον αέρα και το bourgeois των ανώτερων Γαλλικών στρωμάτων και φυσικά το Γαλλικό χιούμορ που έρχεται αβίαστα στις σχέσεις των μελών μιας οικογένειας αλλά και στο δείπνο πάνω από ένα ποτήρι κρασί. Αυτά όλα μαζί με την Αμερικανική πινελιά και αισθητική έδωσαν ένα απολαυστικό μείγμα στην ταινία που είναι από τις πιο διασκεδαστικές και ίσως mainstream του διαγωνιστικού του Φεστιβάλ των Καννών.

ellepaul3

Το μεγάλο πρόβλημα της ταινίας βρίσκεται όμως στο σενάριο και κυρίως στην προσαρμογή του βιβλίου στο σινεμά. Οι σεναριογράφοι μάλλον είχαν μεγάλη αγάπη για το υλικό τους, που τελικά αποφάσισαν να βάλουν στην ταινία τα πάντα από το βιβλίο. Έτσι οι χαρακτήρες της ταινίας γίνονται υπερβολικά πολλοί, με αποτέλεσμα κανένας άλλος πέρα από την κεντρική ηρωίδα να αναπτύσσεται και την ταινία να είναι μονοδιάστατη. Η Huppert ωστόσο φροντίζει να μην απασχολήσουν και τόσο οι υπόλοιποι χαρακτήρες.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές