El rey de La Habana/O Βασιλιάς της Αβάνας - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

El rey de La Habana/O Βασιλιάς της Αβάνας

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , ,

Γράφει:

Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του, “Charles Bukowski της Αβάνας”, Pedro Juan Gutiérrez η ταινία ακολουθεί τον νεαρό Rey (Maykol David Tortoló) καθώς δραπετεύει και περιφέρεται στην Αβάνα της κρίσης στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και η ενίσχυση του εμπάργκο από τις Η.Π.Α. έφεραν τη χώρα στα όρια της κατάρρευσης. Εκεί με όπλο την πονηριά του, την αυθάδεια του και τις σεξουαλικές του “ιδιότητες” θα εκπαιδευτεί στο δύσκολο παιχνίδι της επιβίωσης.

Συνοδοιπόροι του η, βραβευμένη ως Καλύτερη Ηθοποιός στο Φεστιβάλ του San Sebastian, Yordanka Ariosa στο ρόλο της Magda, μιας πόρνης που παίρνει υπό την προστασία της τον Rey και γίνονται ζευγάρι, και η Yunisleidi, μια τραβεστί, την οποία υποδύεται ο Héctor Medina, η οποία προσπαθεί να τον βοηθήσει και να του δείξει την πραγματική φύση της Magda. Από την ταινία περνούν και άλλοι δευτερεύοντες χαρακτήρες οι οποίοι μπλέκονται σε διάφορες τραγικές καταστάσεις με τη φτώχια, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και τη βία να αποτελούν τους πραγματικούς πρωταγωνιστές.

“Ο Βασιλιάς της Αβάνας” σε βάζει από πολύ νωρίς στο κλίμα της ταινίας καθώς μέσα στα πρώτα λεπτά παρακολουθούμε μια οικογενειακή τραγωδία που έχει ως αποτέλεσμα τρείς θανάτους και την άδικη φυλάκιση του έφηβου Rey (το οποίο μεταφράζεται ως βασιλιάς). Από εκεί και πέρα τα πράγματα συνεχώς πηγαίνουν προς το χειρότερο δημιουργώντας έναν κλειστοφοβικό  καμβά όπου το σκοτάδι κυριαρχεί, κάθε δέσμη φωτός εξαφανίζεται και η ελπίδα χάνεται στους βρώμικους δρόμους της Αβάνας.

Ο, δημιουργός της ταινίας “Μαύρο Ψωμί”, Agustí Villaronga έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία η οποία άλλοτε εκπλήσσει θετικά χάρη στα εντυπωσιακά πλάνα που χαράζονται στη μνήμη του θεατή και άλλοτε αρνητικά με κορυφαίο παράδειγμα τις άστοχες σκηνές οι οποίες συνοδεύουν σε σημεία το κομμάτι της αφήγησης. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στη μουσική της ταινίας η οποία μαζί με τις δυνατές ερμηνείες των ηθοποιών, αποτελούν και τα βασικά της πλεονεκτήματα.

Από την άλλη το βασικό πρόβλημα της ταινίας είναι πως ο “σκοτεινός ρεαλισμός” τον οποίο προσπαθεί να μεταφέρει καταλήγει να χάνεται μέσα στα διάφορα μελοδραματικά τεχνάσματα και την υπερβολή καθώς από ένα σημείο και μετά η βία δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο αφηγηματικό σκοπό πέρα από το να ενοχλήσει. Παράλληλα, οι όποιες κωμικές πινελιές δεν καταφέρνουν σε καμία περίπτωση να ισορροπήσουν την ταινία η οποία είναι κυριολεκτικά “γροθιά στο στομάχι” αλλά όχι απαραίτητα με την καλή έννοια.

Πάντως αξίζει την προσοχή σας, αν και θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι, καθώς “Ο Βασιλιάς της Αβάνας” είναι μια “δύσκολη” ταινία η οποία απαιτεί γερά νεύρα και στομάχια ενώ μετά το τέλος της δεν αποκλείεται να σας δημιουργηθεί η ανάγκη να κάνετε ένα μπάνιο.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές