Το Μυστικό της Πεταλούδας (El Aviso) - Κριτική ταινίας - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Το Μυστικό της Πεταλούδας

(El Aviso)


Είδος:

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 92
Χώρα: Ισπανία
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,
Πρεμιέρα: 26-07-2018

Γράφει:

2008: Ένας άντρας πυροβολείται σε μια -φαινομενικά- τυχαία πράξη βίας. Αλλά ήταν όντως τυχαία; Όσο το θύμα βρίσκεται σε κώμα ο Χον, ο καλύτερός του φίλος και ιδιοφυΐα στα μαθηματικά, αρχίζει και διερευνά την υπόθεση και ανακαλύπτει ότι έχουν γίνει αρκετοί φόνοι στο ίδιο σημείο εδώ και πολλά χρόνια και ακολουθούν μια μαθηματική ακολουθία.

2018: Ο 10χρονος Νίκο δέχεται ένα ανώνυμο γράμμα που τον προειδοποιεί ότι θα πεθάνει. Ο μόνος τρόπος για να σωθεί ο Νίκο θα είναι να αποκρυπτογραφήσει ο Χον την μαθηματική ακολουθία.

Η εν εξελίξει κινηματογραφική άνοιξη του ισπανικού σινεμά (για την οποία θα κάνουμε ένα γερό αφιέρωμα κάποια στιγμή που θα υπάρξει χρόνος) λαμβάνει χώρα κάθε καλοκαίρι: είναι μια συνήθεια που έχει γίνει λατρεία, τους μήνες που σκάει ο τζίτζικας, να απολαμβάνουμε ένα ή δυο ισπανικά θρίλερ στον κινηματογράφο και να εκπλησσόμαστε με τη σχολή που οικοδομείται αργά και σταθερά στη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου.

Το «El Aviso» είναι ένα ξεκάθαρο τέκνο αυτής της διαδικασίας. Ένα μεταφυσικό θρίλερ που από το πρώτο του μέχρι το τελευταίο του λεπτό σε κρατάει στην τσίτα καθώς όσο περνάει η ώρα προσθέτει επιπλέον πινελιές αγωνίας κάνοντας τον θεατή να προσμένει με όλο και μεγαλύτερη ανυπομονησία το φινάλε και την τελική έκβαση των γεγονότων.

Μπορεί όσοι έχουμε δει στη ζωή μας αρκετά θρίλερ, από ένα σημείο και μετά να ψιλιαζόμαστε που ακριβώς το πάει -και εν μέρει να δικαιωνόμαστε- αλλά αυτό δεν αφαιρεί ούτε στο ελάχιστο το σασπένς και την ένταση που μας κυριεύουν καθώς βλέπουμε την ταινία. Το ακριβώς αντίθετο: είναι το ότι είμαστε εξοικειωμένοι με την λογική της ταινίας αυτής ο λόγος που όσο το κουβάρι από τα τεκταινόμενα ξετυλίγεται τόσο περισσότερο αγκιστρωνόμαστε στη θέση μας.

Με βασικό εργαλείο της αφήγησής του τα συνεχόμενα flash back της πλοκής (η ιστορία εξελίσσεται σε δυο χρόνους, ένα κομμάτι της το 2008 και ένα το 2018) και με δυναμικούς «συμπαίκτες» του σεναρίου τις εξαιρετικές ερμηνείες και ειδικά αυτή του Ραούλ Αρεβάλο που γνωρίζαμε από το προ τριετίας «Μικρό Νησί» πόσο καλός ηθοποιός είναι και εδώ απλά μας το επιβεβαιώνει, το «El Aviso» κερδίζει με το σπαθί του μια θέση στις καλύτερες ταινίες της καλοκαιρινής περιόδου και μας αποδεικνύει πως το νέο ρεύμα του ισπανικού σινεμά μπορεί να κάνει παπάδες όχι μόνο στο αστυνομικό θρίλερ και το θρίλερ μυστηρίου (όπως ήδη γνωρίζουμε πολύ καλά) αλλά και στη μεταφυσική εκδοχή του.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές