Eisenstein in Guanajuato - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Eisenstein in Guanajuato

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Βρισκόμαστε στα 1930. Ο μεγάλος σκηνοθέτης των Θωρηκτό Ποτέμκιν και October, Sergei Eisenstein, αφήνει την Ρωσία για να πάει στην Αμερική  για να γυρίσει ταινίες στο Hollywood. Εκεί θα γνωρίσει όλους τους μεγάλους του Hollywood εκείνης της εποχής αλλά θα οδηγηθεί τελικά εκτός Hollywood για πολιτικούς κυρίως λόγους. Από την Αμερική θα βρεθεί στο Μεξικό και την πόλη Guanajuato για να γυρίσει την ταινία Que viva México. Εκεί είναι που τον βρίσκει η ταινία του Peter Greenaway, όπως ομολογεί και ο τίτλος της.

Στο Μεξικό ο μεγάλος εκκεντρικός σκηνοθέτης θα συναντήσει ένα διαφορετικό κόσμο που δεν είχε δει ποτέ του και που θα αγαπήσει βαθιά, καθώς εκεί είναι που θα γνωρίσει για πρώτη φορά στην ζωή του τον έρωτα. Ανάμεσα στα γυρίσματα ο Eisenstein θα γίνει φίλος με τον οδηγό του στην πόλη, θα συζητήσει μαζί του για την ζωή, το θάνατο, τον έρωτα και όλα τα σημαντικά στον κόσμο μας, θα επαναπροσδιορίσει την στάση του προς τους χρηματοδότες της ταινίας του και την πατρίδα του την Ρωσία που ζει τον Σταλινισμό. Το σημαντικότερο όμως γεγονός της σχέσης του με τον οδηγό του, είναι η αγάπη που θα ανθίσει μεταξύ των δύο αντρών και θα ταξιδέψει και τους δύο σε μονοπάτια που δεν είχαν φανταστεί.

eisenstein-in-guanajuato-5

Το  Eisenstein in Guanajuato είναι ίσως η πιο προκλητική ταινία του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου και ταυτόχρονα η πιο αστεία. Καταρχήν θα πρέπει να δούμε λίγο το ποιος είναι ο πρωταγωνιστής της ταινίας. O Sergei Eisenstein είναι ένας από τους μεγαλύτερους Ρώσους σκηνοθέτες. Οι ταινίες του με ναυαρχίδα το Θωρηκτό Ποτέμκιν έγραψαν ιστορία στο σινεμά, που όπως είπε και ο σκηνοθέτης της ταινίας Peter Greenaway, την εποχή του Eisenstein, δεν ήταν παρά μια πολύ νέα τέχνη και ο 25χρονος τότε Eisenstein έβαλε τα θεμέλια της με τις ταινίες του. Πέρα από το σινεμά του, ο Eisenstein ήταν μια ανήσυχη προσωπικότητα, ήξερε πολλές γλώσσες, ταξίδεψε πολύ στον κόσμο, έκανε συνεχώς αστεία και δεν έχανε ποτέ την ομιλιτικότητά του.

Η ταινία βρίσκει τον Eisenstein σε μία περίοδο της ζωής του που έχει μόλις δεχτεί την απόρριψη του Hollywood, όμως εκείνος δεν φαίνεται να έχει πτοηθεί ιδιαίτερα και ετοιμάζει πυρετωδώς την ταινία του στο Μεξικό. Ταυτόχρονα βέβαια είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει να περνά καλά. Έτσι θα μάθει από τους Μεξικάνους την αξία του ντουζ καθημερινά, καθώς και αυτή του μεσημεριανού ύπνου, της σιέστας, πράγματα που θα εκτιμήσει απεριόριστα και θα τα βάλει στο πρόγραμμά του. Μέσα στα νέα πράγματα που θα μάθει ο μεγάλος σκηνοθέτης θα είναι και ο έρωτας. Μπορεί στην θεωρία ο Eisenstein να πιστεύει ότι ο έρωτας και ο θάνατος είναι τα δύο μεγάλα στοιχεία της ζωής, όμως στην πράξη, δεν έχει ζήσει κανένα από αυτά και θα το κάνει για πρώτη φορά για το πρώτο, σε ηλικία τριάντα χρονών στο Μεξικό.  Σε σκηνές γεμάτες πηγαίο γέλιο και με πραγματικά καλές και δύσκολες ερμηνείες από τους δύο πρωταγωνιστές, ο Greenaway μας παρουσιάζει την πρώτη καλτ gay σκηνή σεξ που έχουμε δει σε Φεστιβάλ, με τους ήρωες να κάνουν σεξ και να μιλάνε ταυτόχρονα για τον κουμμουνισμό, τον θάνατο και άλλα θέματα. Η τολμηρότητα βέβαια δεν σταματά εκεί, καθώς ο Eisenstein δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι είναι γυμνός στην μισή περίπου ταινία. Ένα γυμνό που είναι κωμικό και αδέξιο για τον ίδιο τον χαρακτήρα που είναι σαν ένα γυμνό μικρό παιδί που ανακαλύπτει το σώμα του, κάτι που το κάνει σημαντικό για την πλοκή της ταινίας και απολαυστικό για τους θεατές που σε κάποιες φάσεις ήταν δύσκολο κρατήσουν τα εκκωφαντικά γέλια τους.

eisenstein-in-guanajuato-3

Οι ερμηνείες δένονται εξαίσια με την σκηνοθεσία και τα υπέροχα σουρεαλιστικά πλάνα  του Greenaway που δένουν με αριστοτεχνικό τρόπο κάποιες μεγάλες σε διάρκεια σκηνές, όπως την εκπληκτική σκηνή όπου ο Eisenstrein μαλώνει με τους χρηματοδότες του και περιφερόμενος από δωμάτιο σε δωμάτιο. Το δε τέλος της ταινίας δίνει την αναγκαία κάθαρση στον θεατή με ποιητικό τρόπο, καθώς ο Eisenstein αφήνει το Μεξικό που τόσο αγάπησε για να γυρίσει χωρίς να έχει ολοκληρώσει την ταινία του στην Ρωσία. Μόνη ένσταση που είχαμε για την ταινία του Greenaway ήταν ότι λείπουν παντελώς σκηνές που να μας δείχνουν τον δημιουργό Eisenstein επί το έργω της σκηνοθεσίας, κάτι που γίνεται όμως από επιλογή. Ωστόσο ο Βρετανός δημιουργός θα κάνει και δεύτερη ταινία στην σειρά για τον Ρώσο σκηνοθέτη, την οποία ίσως να δούμε σε κάποια άλλη Berlinale…

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές