Effacer l’historique - η γλυκόπικρη κοινωνική κωμωδία της Berlinale (κριτική) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Effacer l’historique


Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 110
Χώρα: Βέλγιο, Γαλλία
Σκηνοθεσία: ,
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

Είναι σπάνιο να βλέπουμε κωμωδίες στο διαγωνιστικό τμήμα μεγάλων Φεστιβάλ, όμως το Effacer l’historique ή Delete History, είναι μία τέτοια γλυκόπικρη κωμωδία που διαγωνίστηκε στην 70η Berlinale.

Σε μία επαρχιακή πόλη τρεις γείτονες έρχονται αντιμέτωποι με τον ψηφιακό κόσμο και το μοντέρνο κόσμο του μάρκετιγκ και των social media. H Marie, που ζει από την μικρή διατροφή που της πληρώνει ο άντρας της, φοβάται ότι θα χάσει την εκτίμηση του γιου της αν διαρρεύσει στο ίντερνετ μία sex tape από έναν άγνωστο που την απειλεί. Ο Bertrand δεν μπορεί να πει όχι σε τηλέφωνα από διαφημιστικές εταιρίες βρίσκοντας τον εαυτό του καταχρεωμένο από επιπόλαιες αγορές, όντας ερωτευμένος με μία τηλεφωνική πωλήτρια.  Την ίδια ώρα προσπαθεί να προφυλάξει την κόρη του από bulling που δέχεται στο σχολείο αλλά και online. H Christine χάνει την δουλειά της εξαιτίας της εξάρτησής της από σειρές, και δουλεύει πλέον σαν οδηγός σε μία υπηρεσία στυλ Uber λαμβάνοντας συνέχεια κριτικές με 1 μόνο αστεράκι. Οι τρεις φίλοι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στους μεγαλοκολοσσούς του διαδικτύου, απαιτώντας πίσω τα προσωπικά τους δεδομένα και την χαμένη όμορφη ζωή τους.

Η ταινία μας συστήθηκε σαν την κωμωδία της φετινής Berlinale και πράγματι είναι μία ταινία με άφθονο γέλιο σε διάφορες σουρεαλιστικές καταστάσεις που εμπλέκονται οι πρωταγωνιστές της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γυναίκα που εισβάλει σε ένα data center της google φωνάζοντας: “I want my pussy back” ή η φίλη της που μας λέει πως απολύθηκε από την δουλειά της σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο καθώς έβλεπε σειρά όταν έγινε μια διαρροή που κουκουλώθηκε τελικά από τις αρχές. Το μεγάλο πρόβλημα της ταινίας όμως είναι ότι σε κάποια σημεία της δε λέει να σοβαρευτεί ακόμη και με το σοβαρό θέμα του bulling είτε αυτό της gig – οικονομίας, ενώ οι πρωταγωνιστές της γίνονται από κάποιο σημείο και μετά γραφικοί Δον-Κιχώτιδες με τα κίτρινα γιλέκα. Επίσης αν και η ιδέα είναι πολύ καλή, με τον θεατή να ταυτίζεται με άπειρα από τα θέματα που θίγονται στην ταινία, τα θέματα αυτά τελικά είναι τόσο πολλά που η ταινία μοιάζει με λίστα προβλημάτων της ψηφιακής εποχής που απλά έπρεπε να μπουν όλα μέσα.

Έτσι η ταινία που αποτελεί στην θεωρία μία εξαιρετική ιδέα, στην πράξη γίνεται κουραστική με τον βομβαρδισμό από “ηλεκτρονικά κλισέ” χάνοντας την ευκαιρία, να παραμείνει κωμική, αλλά χωρίς να κάνει τους χαρακτήρες της καρικατούρες. Σίγουρα πάντως οι ιδέες που παρουσιάζει η ταινία είναι επίκαιρες και εύστοχες και θα χαρούμε να δούμε και άλλες ταινίες που να εξερευνούν τα θέματα αυτά.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές