Δουνκέρκη (Dunkirk) - Στις αίθουσες - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Δουνκέρκη

(Dunkirk)


Είδος:

, ,

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 105
Χώρα: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,
Πρεμιέρα: 31-08-2017

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

Με φόντο την τεταμένη πολεμική ατμόσφαιρα, το συμπαγές σκοτάδι που απλώνεται πάνω από κάθε εμπόλεμη ζώνη και τον φόβο στο βλέμμα των στρατιωτών, ο Christopher Nolan αφηγείται μια από τις πιο μαύρες σελίδες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η μάχη της Δουνκέρκης αφορά την σύγκρουση ανάμεσα στις δυνάμεις της Ναζιστικής Γερμανίας και των στρατευμάτων της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Βελγίου, στα πλαίσια Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι δυνάμεις του Χίτλερ περικύκλωσαν τα συμμαχικά στρατεύματα με αποτέλεσμα άλλοι να εγκαταλείψουν, άλλοι να συλληφθούν αιχμάλωτοι και εκατοντάδες να πεθάνουν. Συνολικά έγινε κατορθωτό να διαφύγουν 338.226 στρατιώτες και διασώθηκαν φθάνοντας στην Αγγλία μέσω θαλάσσης. Οι Γάλλοι που απέμειναν ένιωσαν εγκαταλελειμμένοι, τόσο από τους Βρετανούς που αποχώρησαν, όσο και από τους Βέλγους που παραδόθηκαν.

O Nolan κάνει μία ταινία που δεν τον έχουμε συνηθίσει καθώς όπως και ο ίδιος είπε δεν πρόκειται για μια πολεμική ταινία, αλλά θα συμπληρώσουμε εμείς: πρόκειται για μία ταινία επιβίωσης ως επί το πλείστον, μία ταινία για τα όρια των ανθρώπων που ζουν μία από τις μεγαλύτερες πολεμικές επιχειρήσεις διάσωσης που έγιναν ίσως ποτέ. Ο σκηνοθέτης κρατά μέσα σε αυτό το περιβάλλον το στυλ σκηνοθεσίας του, που τον έκανε γνωστό από ταινίες σαν την τριλογία του Batman και το Inception, είναι όμως εμφανώς πιο ώριμος και σχολαστικός στην σκηνοθεσία του.

Το μεγαλύτερο όπλο του Dunkirk για να μας μεταφέρει στο μακρινό Β Παγκόσμιο πόλεμο και το κλειστοφοβικό κλίμα της εκκένωσης της παραλίας του Dunkirk, δεν είναι άλλο από τον ήχο του: εκκωφαντικός, κάνει τον θεατή να είναι συνεχώς στην άκρη του καθίσματός του και να περιμένει να δει την τύχη των πρωταγωνιστών στην επιχείρηση διάσωσης – κάλλιστα θα μπορούσαν κάποια από τα κομμάτια της ηχητικής επένδυσης της ταινίας να έπαιζαν σε θρίλερ, ενώ κάποια άλλα όπως για παράδειγμα οι ήχοι των μαχητικών αεροπλάνων, οι πυροβολισμοί αλλά και οι φωνές των χτυπημένων στρατιωτών είναι τόσο καλά ηχογραφημένες και παιγμένες στην ταινία που κάνουν το Dunkirk το φαβορί για όλα τα ηχητικά βραβεία Όσκαρ. harrys-large_trans++rkoV1yYzwUi_U9sfyF5nZQ1vLvhkMtVb21dMmpQBfEs

Το Dunkirk υμνήθηκε από επιζώντες της μάχης αλλά και ιστορικούς για την ορθή απεικόνιση των ιστορικών γεγονότων αλλά και του κλίματος. Ωστόσο χάνει την ευκαιρία να γίνει κάτι ακόμη παραπάνω καθώς πέρα από μία καλή ιστορία επιβίωσης, δεν καταφέρνει να πλασαριστεί σαν ένα αντιπολεμικό είτε αντιναζιστικό μανιφέστο. Προσφέρει όμως εντυπωσιακές εικόνες ειδικά σε όποιον καταφέρει να το δει σε ΙΜΑΧ ή αντίστοιχη ποιότητα, έχοντας ωστόσο κάποια μάλλον αχρειάστα σημεία εξέλιξης όπως για παράδειγμα όλο το κομμάτι της ερμηνείας του Tom Hardy, που πετάει ένα μαχητικό κατά την διάρκεια όλης της ταινίας, πάνω από την θάλασσα και το πεδίο της μάχης.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές