Downsizing - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Μικρόκοσμος

(Downsizing)


Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 135
Χώρα: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , , ,
Πρεμιέρα: 04-01-2018

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

Μετά από ένα πείραμα Νορβηγών επιστημόνων στο κοντινό μέλλον, οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να συρρικνώνουν τον εαυτό τους εξοικονομώντας έτσι τροφή και την επιβίωσή τους. Οι συρρικνωμένοι άνθρωποι ζουν σε μικρές πόλεις, τρέφονται λιγότερο, πιάνουν λιγότερο χώρο, δημιουργούν λιγότερα σκουπίδια και γενικά η δική τους ζωή κάνει καλό στην… ανθρωπότητα. O Paul (Matt Damon) είναι ένας μικροαστός που αποφασίζει μαζί με τη γυναίκα του, Audrey (Kristen Wiig) να εγκαταλείψουν τη ζωή τους και να μείνουν σε μια «downsized» κοινότητα. Την τελευταία στιγμή, όμως, η Audrey θα αλλάξει γνώμη και ο Paul θα βρεθεί μόνος του, σε μια ξένη κοινότητα, και μόλις μερικά εκατοστά ψηλός…

Τι μπορεί να προκύψει όταν το μυαλό του Alexander Payne, του Ελληνο-Αμερικανού  σκηνοθέτη που βρίσκεται πίσω από ταινίες όπως το “Sideways”, το “About Schmidt” και το “Nebraska”, ταινίες που εξερευνούν το μυαλό και τη ψυχοσύνθεση του Καθημερινού Ανθρώπου, γεννά μια ευφάνταστη sci-fi ιδέα, για έναν κόσμο όπου η μόδα και η κοινωνική νόρμα επιτάσσει τη… σμίκρυνση των ανθρώπων ως νέο trend, και επιστρατεύει ένα all-star cast, που περιλαμβάνει την Kristen Wiig, τον Christoph Waltz αλλά και τον Matt Damon στον πρωταγωνιστικό ρόλο? Απ’ ότι φαίνεται, όχι πολλά, όταν ο σκηνοθέτης δεν μπορεί να απαγκιστρωθεί από τον διδακτισμό και την υπερπροσπάθεια να χωρέσει μια κοινωνικό-πολιτική αλληγορία με περιβαλλοντικές προεκτάσεις  που μιλά… σχεδόν για τα πάντα, μέσα σε 135 λεπτά φιλμικού χρόνου.

Ο ήρωας του, ο Paul, ένας άνθρωπος σαν όλους τους άλλους, χαρακτήρας που συναντάμε σχεδόν σε ολόκληρη τη φιλμογραφία του Payne, προσπαθεί να ξεφύγει από τη μικροαστική του κόλαση προς τον καπιταλιστικό παράδεισο ευημερίας που του προσφέρει η σμίκρυνση, μέχρι που μετά τη γνωριμία του με μια Βιετναμέζα πρώην επαναστάτρια και ακτιβίστρια θα συνειδητοποιήσει ότι, ακόμα και στον ειδυλλιακό κόσμο της Leisureland, υπάρχει ρατσισμός, ταξικές διακρίσεις, συστημική καταπίεση και «πολίτες β’ κατηγορίας». Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια εξαιρετική αλληγορία και κοινωνικό-πολιτική σάτιρα αν δεν προσπαθούσαν τόσο εξόφθαλμα να λειτουργήσουν ως τέτοιες, με τους χαρακτήρες, ειδικά αυτόν της Βιετναμέζας Ngoc Lan Tran, να θυμίζουν καρικατούρες και τον Paul του Matt Damon να είναι άχρωμος, «χάρτινος» και μη ρεαλιστικός, χρησιμεύοντας απλά ως όχημα στον σκηνοθέτη για να αναδείξει μηνύματα και συμπεράσματα, στα οποία μεταπηδά από σκηνή σε σκηνή βεβιασμένα και δίχως ροή, για να καταλήξει σε ένα περιβαλλοντικό, αλτρουιστικό και φιλανθρωπικό μανιφέστο, πολύ λιγότερο πολιτικοποιημένο από όσο ενδεικνυόταν για αυτήν την ιστορία.

Μόνα δυνατά χαρτιά του φιλμ, η παρουσία του Christoph Waltz στον ρόλο ενός Σέρβου μαυραγορίτη και playboy και του Udo Kier ως συνεργάτη του, να χαρίζουν στην, κατά τα άλλα όχι ιδιαίτερα αστεία, ταινία μερικές από τις πιο απολαυστικές και ξεκαρδιστικές σκηνές της. Ο Payne είχε στα χέρια του μια πανέξυπνη ιδέα που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα πραγματικό αριστούργημα, δυστυχώς όμως την εκτέλεσε μέτρια, ανέμπνευστα και αδιάφορα, καταλήγοντας να απογοητεύει και να φαίνεται και αυτός, όπως οι ήρωες του, … μικρός στα μάτια μας.

 

 

 


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές