Δολοφονικά Αμαξίδια - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Δολοφονικά Αμαξίδια

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Την ώρα που το Hollywood εξακολουθεί να ξοδεύει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στοχεύοντας στην επίτευξη κινηματογραφικής πολυμορφίας, μπροστά και πίσω από την κάμερα, έρχεται ένα δράμα από την Ουγγαρία για να αποδείξει πως τα λόγια ωχριούν στην όψη των πράξεων. Τα “Δολοφονικά Αμαξίδια” του Attila Till έρχονται στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, δίχως φαμφάρες και διαφημίσεις, για να αποδώσουν επί οθόνης μια ιδιαίτερα ρηξικέλευθη ιστορία.

kills-on-wheels-e1468431659549

Η πλοκή της ταινίας αφορά δύο νεαρούς φίλους και συγκάτοικους σε ένα κέντρο φροντίδας. Ο Ζόλι(Zoltan Fenivesi) βλέπει τον κόσμο από την αναπηρική του καρέκλα εξαιτίας ενός προβλήματος στην σπονδυλική στήλη που μάλιστα χρίζει άμεσης επέμβασης. Ο κολλητός του Barba(Adam Fekete) από την άλλη, παρουσιάζει μια ήπια εγκεφαλική παράλυση αποτέλεσμα της οποίας είναι ο έντονος συναισθηματισμός. Νευρικός κι ενθουσιασμένος ταυτόχρονα, ο νεαρός Barba βρίσκεται σχεδόν κάθε λεπτό στο πλευρό του αγαπημένου του φίλου. Οι ανιαρές ζωές των δυο νέων αλλάζουν ραγδαία όταν ο Rupaszov εισχωρεί στις ζωές του. Αρκετά μεγαλύτερος, σχεδόν 40, ο πρώην πυροσβέστης είναι παράλυτος από την μέση και κάτω γεγονός όμως που δεν τον κρατάει μακριά από την επικίνδυνη ζωή του μαφιόζου.

Οι δυο νέοι γοητευμένοι από την ριψοκίνδυνη gangsterική καθημερινότητα ακολουθούν τα βήματα του καινούριου φίλου τους. Οι τρεις τους σπρωγμένοι από απελπισία και φόβο πως σύντομα θα θεωρούνται άχρηστοι, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη Μαφία. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται καθώς τα μεγάλα κεφάλια της “νύχτας” δεν θέλουν τους πιτσιρικάδες στο κόλπο. Τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία θολώνουν. Η ιστορία γίνεται ένα ιλιγγιώδες καλειδοσκόπιο που ξεσκεπάζει εκτελέσεις, πυροβολισμούς, προκλήσεις και εμπόδια ζωής για τους ανθρώπους στο περιθώριο..

862-kills-on-wheels

Ο Attila Till στην 2η μεγάλου μήκους κινηματογραφική του απόπειρα αφουγκράζεται μια διαφορετική πραγματικότητα των ατόμων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ρίχνει τον φακό της κάμερας του σε μια νέα εκδοχή της έννοιας “διαφορετική ικανότητα” με ένα προσωπικό σενάριο, ξεχωριστό και πρωτότυπο. Παρά την έλλειψη εμπειρίας, ο Ούγγρος σκηνοθέτης καταφέρνει να χτίσει ένα δράμα, με πληθώρα κωμικών στοιχείων, πάνω στην αναζήτηση κοινωνικής αποδοχής. Ο φόβος της απομόνωσης και του περιθωρίου, λόγω των ιδιαιτεροτήτων τους, σκεπάζει τους ήρωες από την πρώτη κιόλας σεκάνς με αποτέλεσμα να ψάχνουν ένα είδος προσωπικής εκδίκησης προς την δημόσια σφαίρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι νεαροί πρωταγωνιστές, Zoltan Fenivesi & Adam Fekete, δίνουν ονειρώδεις ερμηνείες κερδίζοντας εύκολα και τον πλέον απαιτητικό δέκτη. Αποξένωση κι απομόνωση αναβλύζουν στο μεγάλο πανί άμα τι εμφανίσει τους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Szabolcs Thuróczy στον ρόλο του gangster που τους μυεί στον κόσμο της μαφίας. Στην προκειμένη περίπτωση ο χαρακτήρας που υποδύεται ο 45χρονος ηθοποιός αρνείται να αποδεχθεί την ερωτική απόρριψη καθώς και την πραγματικότητα μιας αναπηρικής καρέκλας στην οποία βρέθηκε τελείως απρόσμενα.

kills-on-wheels-still-2

Επί της ουσίας, η ταινία “Kills on Wheels” ,όπως μαρτυρά με σχετική ακρίβεια ο αγγλικός τίτλος, αφορά την ιντριγκαδόρικη στροφή που κάνουν στην ζωή τους δύο ξεχωριστοί νέοι. Ο Attila Till τοποθετεί την κάμερα του μπροστά από μια σύνθετη προβληματική, μείζονος σημασίας, πάνω στην φαυλότητα που καλύπτει την σκοτεινή και απρόσωπη κοινωνία μας. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης σας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσετε τούτη την πρωτότυπη δημιουργία από τις αίθουσες του.. αφού η διανομή του φιλμ στην χώρα μας παραμένει εξαιρετικά αμφίβολη..


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές