Die Welle - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Die Welle

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Στη Γερμανία του σήμερα, ένας καθηγητής πολιτικών επιστημών αποπειράται να διδάξει τους τους αδιάφορους μαθητές του την ιστορία του φασιστικού κινήματος, μέσα από την πρακτική του εφαρμογή.

Ίσως η μοναδική αξιόλογη σκηνοθετικά δουλειά του Dennis Gansel, εξετάζει τη ψυχολογία της ομάδας απέναντι σε ένα απολυταρχικό καθεστώς. Κατά τη διαδασκαλία των γεγονότων της σύγχρονης ιστορίας, ο νεαρός καθηγητής Rainer Wenger συνειδητοποιεί πως οι μαθητές πλήττουν, αδιαφορούν, και σίγουρα δεν κατανοούν τη σοβαρότητα του πράγματος. Έπειτα από το σχόλιο ενός μαθητή σχετικά με τη γέννηση του Ναζισμού, πως γνωρίζουμε πλέον πολλά σαν κοινωνία για να επαναληφθεί κάτι τέτοιο, ο Wenger αποφασίζει να εφαρμόσει τακτική απολυταρχισμού μέσα στην τάξη. Πρόκειται για ένα πέιραμα.

Υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους, οι μαθητές ενός τμήματος υιοθετούν το σλόγκαν «Δύναμη μέσα από την πειθαρχεία». Σταδιακά εξαφανίζουν τις ταξικές και άλλες διαφορές τους, ντύνονται όμαια, χρησιμοποιούν χαιρετισμό, φτιάχνουν σύμβολο για την ομάδα τους που την ονομάζουν «Το Κύμα». Η ψυχολογία όμως είναι άτιμο πράγμα! Ειδικά στους εφήβους, ειδικά πάνω στη μάζα. Τα πράγματα φεύγουν εκτός ελέγχου και μάλιστα με αδιακιολίγητη ταχύτητα. Εκρήξεις φανατισμού εκδηλώνονται πολύ γρήγορα, και λίγοι είναι εκείνοι που συνηδητοποιούν την κατάσταση και προσπαθούν να αντιδράσουν. Και το κόστος τελικά είναι μεγάλο.

kima

Μια απλοϊκή μελέτη πάνω στη γέννηση του φασισμού, που εύστοχα παρουσιάζεται τόσο προσιτή και εφαρμόσιμη. Βασισμένο στο πραγματικό κοινωνικό πείραμα του καθηγητή Ron Jones, το οποίο βέβαια δεν έληξε τόσο άδοξα αλλά είχε εξίσου εντυπωσιακά αποτελέσματα, το Κύμα εξετάζει τη σκοτεινή γοητεία της απολυταρχίας, μεταμφιεσμένης ως ισότητας. Δυστυχώς όμως υποκύπτει με ευκολία στην επιφανειακή αναπαράσταση και δεν οδηγεί παρά σε προφανή συμπεράσματα. Έντονος επίσης είναι και ο μελοδραματικός τόνος.

Όσο όμως και να χάνει το θριαμβευτικό του ύφος, παρουσιάζει μια αξιοπρόσεχτη δυναμική τόσο από την πλευρά των ερμηνειών – ειδικά από τους μαθητές – όσο και από πλευράς ροής. Για τους παραπάνω λόγους άλλωστε είναι και τόσο αγαπητό στο ευρύ κοινό, ενώ μάλιστα κατά την περίοδο προβολής του εκθρόνισε και το εξαιρετικό και πολύ πιο βαθύ «Das Leben der Anderen» (Οι ζωές των άλλων – 2006). Ένας λάιτ προβληματισμός επί του θέματος, ευχάριστος στο μάτι και ικανοποιητικός για τη συνείδηση.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές