Dicta Shot - 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Dicta Shot – 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Τα γεγονότα διαδραματίζονται μέσα στον αναβρασμό της επανάστασης στην Τύνιδα της Τυνησίας, γενέτειρα της Αραβικής Άνοιξης, τη νύχτα της 13ης προς 14η Ιανουαρίου 2011. Παρακολουθούμε την καθημερινή ζωή μιας ομάδας ασθενών σε ένα αποκαλούμενο κέντρο για άτομα με ειδικές ανάγκες. Στην πραγματικότητα είναι ένα καμουφλαρισμένο άσυλο για αντικαθεστωτικούς, που έχουν υποστεί διάφορα έτσι ώστε να γίνουν φρενοβλαβείς…To “Dicta Shot” αποτελεί μια γροθιά στο στομάχι από την Τυνησία, μια άλλη “Φωλιά του Κούκου” σαράντα χρόνια μετά που αποκαλύπτει με τον πλέον άμεσο τρόπο την πιο χυδαία μορφή επιβολής από άνθρωπο σε άνθρωπο, τον ευνουχισμό του πνεύματος.

Μόλις τέσσερα χρόνια πριν, στην εξωτική Τυνησία το καθεστώς επιλέγει την χειρότερη μορφή εξευτελισμού και ταπείνωσης της ανθρώπινης ύπαρξης για να τιμωρήσει τους αντιφρονούντες που προσπαθούν να το ανατρέψουν. Τους κλειδώνει σε ένα βρώμικο άσυλο-ψυχιατρείο όπου αφού τους υποβάλλει σε μια σειρά από αποκρουστικά βασανιστήρια, τους “μπουκώνει” καθημερινά με κάθε λογής ψυχοφάρμακα που σκοπό έχουν να τους αποχαυνώσουν και να τους απομακρύνουν από κάθε τι πραγματικό ή ριζοσπαστικό που συμβαίνει γύρω τους, στους δρόμους της Τύνιδας.

Στο “Dicta Shot” ο Mokhtar Ladjimi τολμά να πει τα πράγματα με το όνομα τους. Μπορεί η σκηνοθετική του ματιά να μην είναι ακόμα αισθητικά και τεχνικά αρκετά ώριμη ή ρηξικέλευθη αλλά το σενάριο αγγίζει κοινωνικά και πολιτικά την ανταρσία. Ο Ladjimi επιλέγει να σοκάρει ή να σφυροκοπήσει τον δυτικό θεατή που κάθεται άνετα στην βελούδινη πολυθρόνα του με ερωτήματα όπως: ποιος ονομάζεται τρελός στην σύγχρονη κοινωνία μας και από ποιον; και πέραν του ορισμού της “τρέλας” η ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή θεραπεύει ή τιμωρεί την διαφορετικότητα σκέψης, ιδεολογίας, θρησκείας, πολιτισμού; Πέραν των πολιτικών προεκτάσεων της ταινίας, που είναι εμφανείς και καίριες, το “Dicta Shot” θίγει ένα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα που αποτελεί ακόμα και σήμερα ένα μεγάλο ταμπού στις δυτικές και πολιτισμένες κοινωνίες μας, την “τρέλα” και τα “ψυχιατρεία”. Εν έτει 2016 τα εν λόγω ιδρύματα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως κέντρα κράτησης και εξευτελισμού διαφορετικών ανθρώπων που η κοινωνία ξεδιάντροπα βαφτίζει αρκετά αυθαίρετα “αλλόκοτους” ή “φρενοβλαβείς” και για αυτό το λόγο τους τιμωρεί στερώντας τους το πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας. Η ανεκτίμητη συνεισφορά λοιπόν της ταινίας του Ladjimi είναι η σφοδρή υπενθύμιση της ύπαρξης δεκάδων νεκροταφείων ψυχών μέσα στις ευρωπαϊκές πόλεις μας που δεν αποτελούν κάποια μακρινή, εφιαλτική ουτοπία αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινά και απαιτούν πια την άμεση αντίδραση του “ευαίσθητου” κοινωνικού συνόλου. Η ταινία δεν είναι ακριβώς αυτό που θα λέγαμε, από τεχνικής πλευράς, ένα κινηματογραφικό διαμαντάκι αλλά σίγουρα είναι μια σκληρή ταινία-σχολείο που όλοι οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψιν.

Το “Dicta Shot” έχει την υποστήριξη της Πρεσβείας της Τυνησίας και θα επαναπροβληθεί στα πλαίσια του 17ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου την Τετάρτη 13 Απριλίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο στις 18.00.

 

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές