Δύο μέρες, μία νύχτα (Deux jours, une nuit) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Δύο μέρες, μία νύχτα (Deux jours, une nuit)

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία: ,
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , , , ,

Γράφει:

Οι αδερφοί Dardenne διπλά βραβευμένοι με Χρυσό Φοίνικα (Rosetta το 1999 και L’Enfant το 2005), επιστρέφουν φέτος με την νέα τους ταινία με τίτλο “Δύο μέρες, μία νύχτα”, με πρωταγωνίστρια την Marion Cotilard.

Η επιλογή της Marion Cotillard, κάνει αυτόματα την ταινία των Dardenne την πιο κοντά στο mainstream ταινία τους καθώς για πρώτη φορά βλέπουμε μια τόσο αναγνωρίσιμη ηθοποιό στον πρωταγωνιστικό ρόλο σε ταινία τους. Πέρα όμως από την παρουσία της Cotillard η ταινία είναι μία κλασσική ταινία Dardenne με το γνωστό ύφος και στυλ των αγαπημένων κινηματογραφικών αδερφών. Στο cast την Cotillard συνοδεύουν ο συνήθης ύποπτος για τους Dardenne, Fabrizio Rongione και Olivier Gourmet.

Δείτε το νέο clip από την ταινία:

Ένας αγώνας που θα σημαδευτεί με μεγάλες συγκινήσεις, απορρίψεις, προσβολές, συμπόνια και δυνατά συναισθήματα που σε πολλές περιπτώσεις θα κάνουν την Sandra να λυγίσει και να είναι έτοιμη να τα παρατήσει. Σε κάθε έναν συνάδελφό της η Sandra θα εξηγήσει την κατάσταση χωρίς να παρακαλέσει και λέγοντας πάντα ότι καταλαβαίνει το ότι κάποιοι μπορεί να χρειάζονται τα χρήματα του bonus τους. Σχεδόν κάθε ένας από αυτούς θα την ρωτήσει – σε μια αποθέωση της ψυχολογίας της μάζας – πόσοι από τους υπόλοιπους έχουν συμφωνήσει να ψηφίσουν υπέρ της. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι θα υπάρξουν άτομα που δεν θέλουν να χάσουν το μπόνους τους για να αγοράσουν αυτοκίνητα ή να μεγαλώσουν τα σπίτια τους, ενώ υπάρχουν άλλοι που κι αυτούς η δουλειά τους κινδυνεύει και έχουν λιγότερη οικονομική άνεση, έχουν όμως την αλληλεγγύη απέναντι στην συνάδελφό τους.

Deux-Jours-Une-Nuit-VF_reference

Η Sandra είναι μία ευγενική ψυχή, καθώς δέχεται χωρίς ακρότητες την προσβλητική για τα διακαιώματα των εργαζομένων, αλλά και προσωπικά γι’ αυτήν απόφαση. Δε τα παρατάει όμως και παρά τα ψυχικά της προβλήματα θα βρει δύναμη να δώσει τον αγώνα της. Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια, όταν για παράδειγμα ένας συνάδελφός της αμφιβάλει την ικανότητά της να δουλέψει λόγω της κατάθλιψής της, η Sandra θα σπάσει και θα πάθει κρίση πανικού, μη μπορώντας να αντέξει την απόρριψη σε τόσο μεγάλο βαθμό, σε μία εποχή που εκείνη αισθάνεται καλύτερα και είναι έτοιμη να ξαναρχίσει την δουλειά.

To δύο μέρες, μία νύχτα, ίσως να μην είναι η καλύτερη ταινία των Dardenne, αλλά είναι μία ακόμα ταινία – σπουδή στην σύγχρονη Ευρωπαική κοινωνία και τους ανθρώπους της. Αν συζητούσαμε πριν από κάποια χρόνια δεν ξέρω πως θα βρίσκαμε μια τέτοια ιστορία, δεν ξέρω τι θέση θα έπαιρνε ο καθένας μας στο εκβιαστικό ερώτημα του αφεντικού στους εργαζομένους του. Δεν ξέρω αν παλαιότερα ή σήμερα είμαστε πιο αλληλέγγυοι σαν κοινωνία. Δεν ξέρω αν εσύ αγαπητέ αναγνώστη θα διάλεγες τα 1000 ευρώ από την άδικη απόλυση μια συναδέλφου, ούτε ξέρω τι θα έκανα εγώ. Όμως οι Dardenne μέσα από τα πάνω από 10 άτομα που επισκέπτεται η Sandra, κάνουν μια ακτινογραφία του σύγχρονου Ευρωπαίου, του ανθρώπου γενικότερα, στα κοινωνικά θέματα, όπως η αλληλεγγύη, η συντροφικότητα σε αντιδιαστολή με τον εγωισμό και την καταναλωτική μανία.

Η Marion Cotillard είναι για άλλη μία φορά εκπληκτική στην ερμηνεία της, μη φοβούμενη να τσαλακωθεί παίζοντας μία προβληματική στα ψυχολογικά της γυναίκα. Το ίδιο καλοί είναι και οι υπόλοιποι ηθοποιού έχοντας όμως μικρότερους ρόλους καθώς η ταινία είναι παράσταση για ένα ρόλο. Τέλος να αναφέρουμε και τα λιγοστά αρνητικά της ταινίας. Σε αυτά σημειώσαμε κυρίως το γεγονός ότι η ταινία εξελίσσεται μέσα σε 2-3 μέρες, μην αφήνοντας τους χαρακτήρες να αναπτυχθούν ιδιαίτερα. Αυτό ισχύει και για την ίδια την Sandra καθώς για παράδειγμα δε γίνεται νήξη στο γιατί έχει κατάθλιψη η Sandra. Βέωαια όπως λέει και ο τίτλος της ταινίας στόχος είναι οι δύο μέρες και μία νύχτα στις οποίες η Sandra μιλάει στους συναδέλφους της, ενώ ακόμη και το τέλος είναι δευτερεύουσα εξέλιξη σε αυτό που θέλουν να πούνε οι Dardenne.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές