Des nouvelles de la planete mars (Απο άλλο πλανήτη) - 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Des nouvelles de la planete mars (Απο άλλο πλανήτη) – 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Ο Philippe Mars, προσπαθεί να περάσει μια ήρεμη ζωή, ανάμεσα στον γιο του που ξαφνικά έγινε χορτοφάγος, την κόρη του που έχει εμμονή με την επιτυχία, την αδελφή του που ζωγραφίζει ξεδιάντροπους πίνακες και την πρώην γυναίκα του που δουλεύει στην τηλεόραση… Η τύχη φέρνει στη ζωή του και έναν κάπως διαταραγμένο συνάδελφο, τον Jérôme, κι έτσι πιά τα πάντα μετατρέπονται σε χάος. Ένα χάος όμως “Από άλλο πλανήτη” που θα μας κάνει να γελάσουμε, να σαστίσουμε και να σκεφτούμε μικρές ξεχασμένες λεπτομέρειες της πεζής μας καθημερινότητας από άλλη σκοπιά.

Η ιδιαίτερη ταινία του Dominik Moll είναι μια κωμωδία με σουρεαλιστικές πινελιές και κινηματογράφηση που συνδυάζει συνεχώς την πραγματικότητα με τις ονειροπολήσεις του ταλαίπωρου πρωταγωνιστή της. Ο Philippe Mars είναι εκείνος ο συνηθισμένος τύπος με την ταχτοποιημένη ζωή και την επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα που όλοι βλέπουν αλλά κανείς δεν προσέχει πραγματικά, ένας άλλος Ben Stiller στην “Μυστική Ζωή του Walter Mitty” ή ένας άλλος Jim Carrey στο “Yes Man” που εξαιτίας κάποιας μυστήριας νεύρωσης δεν μπορεί να αρνηθεί σε κανέναν, γεμίζοντας την ζωή του με άχαρες υποχρεώσεις και όχι πραγματικές προτεραιότητες. Όπως συνέβη και με τους παραπάνω προκατόχους του, ο Philippe Mars ζούσε μια βαρετή ζωή μέχρι που μια σειρά εξωφρενικών γεγονότων θα αποδείξει οτι ο Philippe είναι η ζωντανή απόδειξη εφαρμογής του νόμου του Μέρφι, της θεωρίας δηλαδή που υποστηρίζει πως “ο,τι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει”.

Αυτή λοιπόν η κατάρα φαίνεται πως αρχίζει να στοιχειώνει ανεπιστρεπτί τον καλοκάγαθο κ.Mars, την ενσάρκωση του μέσου μικροαστού που από φόβο για το άγνωστο σπαταλάει τη ζωή του στην ρουτίνα, μέχρι τη στιγμή που η τρέλα θα τον αγγίξει, με την μορφή του Jérôme και της Chloé, κατακλύζοντας τα πάντα με παρόρμηση, παιδικό ενθουσιασμό και δημιουργική παράνοια. Η σκηνοθεσία του Dominik Moll αναπτύσσεται γραμμικά και διακόπτεται κάθε τόσο, στις κρίσιμες στιγμές για το μέλλον του Philippe, από τις τρισδιάστατες φαντασιώσεις του οι οποίες καταλύουν εν μέρη την δράση στην πλοκή και τον γεμίζουν με την στοργή και την κατανόηση που τόσο έχει ανάγκη. Εν κατακλείδι, το “Des nouvelles de la planete mars” μπορεί να μην αποτελεί ένα κινηματογραφικό αριστούργημα αλλά σίγουρα είναι μια απολαυστική ταινία με γερές δόσεις χιούμορ που μεταφέρει το μήνυμα πως αν εμπιστευτείς άδολα τους ανθρώπους γύρω σου και αφεθείς στον υπαρκτό σουρεαλισμό που μας περιτριγυρίζει τότε σίγουρα θα ανταμειφθείς με το αντίδοτο στην στείρα λογική και τον καθωσπρεπισμό που σε καθηλώνει.

Το “Des nouvelles de la planete mars” συμμετέχει στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του 17ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές