DAU. Natasha - είδαμε την ταινία-σκάνδαλο της Berlinale (κριτική) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

DAU. Natasha


Είδος:

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 145
Χώρα: Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουκρανία, Ρωσία
Σκηνοθεσία: ,
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , , , ,

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

H Natasha και η Olga δουλεύουν στο εστιατόρια ενός μυστικού ερευνητικού ινστιτούτου στην Σοβιετική Ένωση. Βρισκόμαστε στην καρδιά του DAU, ενός δημιουργήματος του Ilya Khrzhanovskiy, ένα project πολύ παραπάνω από ταινία. Το DAU, μία ολόκληρη εγκατάσταση που φτιάχτηκε στην Ουκρανία για να προσομοιώσει πλήρως την ζωή στην Σοβιετική Ένωση του Στάλιν, και συγκεκριμένα τις ιδιαιτερότητες ενός μυστικού ερευνητικού κέντρου με όλους τους εργαζόμενους σε αυτό. Ο δημιουργός του DAU αρχικά σκόπευε να κάνει μία ταινία βιογραφία για τον  Lev Landau (ψευδόνυμο Dau), όμως μετά από χρόνια παραγωγής από το μακρινό 2007 τελικά κατέληξε σε μία γιγαντιαία δομή,  12.000 τετραγωνικών μέτρων, το μεγαλύτερο στούντιο στον κόσμο, στο οποίο χιλιάδες ηθοποιοί παίζουν τον εαυτό τους αν εκείνος ζούσε πραγματικά στην εποχή εκείνη. Τα γυρίσματα του προτζεκτ κράτησαν σχεδόν τρία χρόνια από το 2009 μέχρι το 2011, με 24ωρη καταγραφή της ζωής των ανθρώπων στο σκηνικό, και με την συμμετοχή πραγματικών φυσικών που έκαναν έρευνα αλλά πάμπολλων καλλιτεχνών και ηθοποιών. 392.000 άτομα έκαναν οντισιόν για μία θέση στο DAU. Το αποτέλεσμα του όλοι προτζεκτ είναι 14 ταινίες, ντοκιμαντέρ και σειρές, με την πρώτη να κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι πριν λίγο καιρό και με το DAU Natasha να ακολουθεί στην 70η Berlinale.

Στo εστιατόριο που δουλεύουν Natasha και Olga, θα δούμε να περνάνε αληθινοί επιστήμονες και επισκέπτες από άλλες χώρες όπως ο Luc Bigé. Η Natasha θα αναπτύξει μία ερωτική σχέση μαζί του. Θα την δούμε να μιλά σε τεράστιους διαλόγους με την Olga, με την οποία έχει μια σχέση αγάπης και μίσους, ενώ όταν η σχέση της με τον Luc γίνεται γνωστή στον διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών, η Natasha θα μπει σε μπελάδες. Γνωρίζοντας το project του DAU, κανείς δεν γνωρίζει τελικά παρά τον ίδιο τον δημιουργό και τους συμμετέχοντες στην ταινία, τι είναι αλήθεια, τι είναι αυτοσχεδιασμός, τι είναι μέσα στο σενάριο. Καθώς το ίδιο το πρότζεκτ έχει μία ανθρωπολογική σκοπιά, με στοιχεία προσομοίωσης, συνεπώς είναι δύσκολο κάποιος να πει τι από τους καυγάδες των δύο γυναικών, το φαγοπότι, το πάρτι και πολύ περισσότερο ο βασανισμός και η ανάκριση της Natasha, είναι αληθινά. Αυτό ακριβώς προκάλεσε και αρκετές αντιδράσεις στο Βερολίνο και τον κόσμο για το προτζεκτ του Khrzhanovskiy που ακροβατεί στα όρια της κινηματογραφικής ηθικής.

Πέρα όμως από όλα αυτά, στο καθαρά κινηματογραφικό της ταινίας, ο σκηνοθέτης θεωρεί ότι ξέρουμε κάποια πράγματα για το project του, ή τουλάχιστον μπορούμε να καταλάβουμε χωρίς να μας το πει συγκεκριμένα ότι βρισκόμαστε στην εποχή του Στάλιν και σε ένα ερευνητικό κέντρο.

Natasha a radical form of cinema that moves between fiction and reality. In collaboration with co-director Jekaterina Oertel, cinematographer Jürgen Jürges and an ensemble of non-professional actors, Khrzhanovskiy peers into the abysses of the psyche and reveals (in)human extremes. A provocatively transgressive tale about the struggle for power and love; an analysis of totalitarianism.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές