Danny Collins / Tίποτα Δεν Τελειώνει Κύριε Κόλινς - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Danny Collins / Tίποτα Δεν Τελειώνει Κύριε Κόλινς

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , , ,

Γράφει:

Εμπνευσμένος από ένα αληθινό περιστατικό που συνέβη στον Άγγλο τραγουδοποιό Steven Tilston, ο γνωστός από το   “Crazy Stupid Love”, σεναριογράφος Daniel Fogelman στήνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, που χρησιμοποιεί ως τίτλο το όνομα του κεντρικού ήρωα του, «Danny Collins». Ο ομώνυμος χαρακτήρας, που τον υποδύεται ο Al Pacino,  είναι ένας γερασμένος rockstar, που έχει σπαταλήσει τη ζωή του στο τρίπτυχο “Sex, drugs & rock’n’roll” με έμφαση στα δύο πρώτα. Όταν όμως ο μάνατζερ του και καλύτερος του φίλος, θα του παραδώσει μια χαμένη επιστολή που έγραψε ο ίδιος ο John Lennon  προς τον Collins, αλλά δεν βρήκε ποτέ τον παραλήπτη της, ο ήρωας μας θα προσπαθήσει να αναπληρώσει το χαμένο χρόνο. Από τη μία θα αποπειραθεί να επανενωθεί με τον εξώγαμο γιο του, που δεν έχει συναντήσει ποτέ, κι από την άλλη θα διεκδικήσει και μια τελευταία ευκαιρία στον έρωτα, φλερτάροντας μια ώριμη ξενοδοχειακή υπάλληλο. Ταυτόχρονα μέσα από όλες αυτές τις εμπειρίες, θα επανακτήσει και την χαμένη του δημιουργικότητα.

Όπως και το σενάριο της προγενέστερης επιτυχίας του Daniel Fogelman «Crazy, Stupid, Love» έσφυζε από αισιοδοξία και αφέλεια, έτσι και το “Danny Collins” είναι βουτηγμένο σε αυτή τη γνωστή ζάχαρη της mainstream αμερικάνικης κομεντί, που προκαλεί πνευματική τερηδόνα.  Κομμένο και ραμμένο πάνω στο κοινό των multiplex, προσπαθεί απεγνωσμένα να σε πείσει πως στο βάθος είναι μια ταινία με καρδιά και αντισυμβατικό πνεύμα, την ίδια ώρα που εκμεταλλεύεται ξεδιάντροπα όλα τα πιθανά μελοδραματικά κλισέ. Ο γιος του  Al Pacino πάσχει από λευχαιμία, το εγγονάκι του από διανοητική διαταραχή κι αν είχε και δισέγγονο σίγουρα θα είχε βγει τυφλό.  Από την άλλη βέβαια επειδή η ταινία είναι κατά βάση ανάλαφρη, ο ίδιος όλα αυτά τα αντιμετωπίζει με χιούμορ, καπατσοσύνη και φυσικά με τον τεράστιο τραπεζικό λογαριασμό του, ο οποίος ως φαίνεται είναι ικανός να εξαγοράσει την αγάπη της οικογένειας του, παρά τις ρητές, αρχικές δηλώσεις τους για το αντίθετο. Η μόνη μαύρη σκιά στην ιστορία προκύπτει από την εξάρτηση του Danny στην κοκαΐνη, αλλά και αυτό μας απασχολεί ίσα για να δοθεί μια κρίσιμη στιγμή στην τρίτη πράξη, καθώς όλη την υπόλοιπη ταινία o πρωταγωνιστής την περνάει σε πλήρη πνευματική διαύγεια, εκτοξεύοντας τα χαριτωμένα αστειάκια του, πότε στο προσωπικό του ξενοδοχείου που διοικεί η  Annette Benning και πότε στην ίδια την Annette Benning.

αρχείο λήψης (3)

Απ’την άλλη βέβαια οφείλουμε να παραδεχτούμε πως όσο «εύκολη» κι αν είναι η συνταγή του “Danny Collins” εντέλει λειτουργεί. Μπορεί να μην συγκινηθείς μέχρι δακρύων, ούτε να γελάσεις με την ψυχή σου, αλλά θα υπάρξουν στιγμές που θα πιάσεις τον εαυτό σου να χαμογελάει αβίαστα με την ανθρωπιά και την σπιρτάδα κάποιων διαλόγων , όπως πχ στη σκηνή που ο Pacino συναντά για πρώτη φορά την νύφη του Jennifer Garner. Το πρόβλημα είναι πως αυτή η αυθεντικότητα είναι σποραδική, και στο μεγαλύτερο κομμάτι της η ταινία πασχίζει να μανιπιουλάρει το κοινό, όπως ο ο κεντρικός ήρωας προσπαθεί να μανιπιουλάρει τους πάντες.

Τουλάχιστον το υλικό προσφέρει μια καλή ευκαιρία στους ηθοποιούς, να πάρουν το παιχνίδι πάνω τους. Ο Al Pacino είναι πιο καλοκουρδισμένος από ποτέ μέσα στην τελευταία δεκαετία, κι η Benning πραγματική απόλαυση στο πλευρό του. Ο Christofer Plummer δανείζει το αδιαφιλονίκητο υποκριτικό του εκτόπισμα σε έναν καλογραμμένο δεύτερο ρόλο, ενώ η Jennifer Garner και ο Bobby Cannavale που συμπληρώνουν το πρωταγωνιστικό cast  αποτελούν αμφότεροι ιδανικές επιλογές για τους ρόλους τους.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές