Daddy - Outview Film Festival - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Daddy – Outview Film Festival

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

O Colin είναι ένας γοητευτικός, gay μεσήλικας που εργάζεται ως παρουσιαστής σε τοπικό κανάλι του Πίτσμπεργκ. Αν και δεν δυσκολεύεται να βρει νεαρούς εραστές, δεν επενδύει συναισθηματικά σε αυτούς, αφού την ανάγκη του για συντροφικότητα την καλύπτει ο καλύτερος του φίλος Stew, που μένει στο διπλανό σπίτι. Όταν όμως ο Colin γνωρίσει τον Tee, έναν εικοσάχρονο μαθητευόμενο, που μόλις προσλήφθηκε στο κανάλι, θα ξεπεράσει τη «σχεσοφοβία» του και θα δοκιμάσει, παρά τη μεγάλη διαφορά ηλικίας, να ξεκινήσει μια σχέση με το νεαρό.

Το πως παίρνει απόφαση να το κάνει αυτό βέβαια παραμένει μυστήριο, αφού ο Τee, πέρα από κάποιες αναφορές στην τραυματική παιδική του ηλικία, δεν έχει τίποτα ενδιαφέρον να επιδείξει ως χαρακτήρας. Η νευρικότατη και άτσαλη ερμηνεία του Jaime Cepero στο συγκεκριμένο ρόλο, το κάνει ακόμα πιο δύσκολο για το θεατή να πιστέψει πως ένας άντρας σαν τον Colin, θα ενδιαφερόταν για κάτι παραπάνω από μια τυπική «ξεπέτα» με το συγκεκριμένο νεαρό.

bar

Αυτό το λάθος στο casting, βέβαια, μπορεί να είναι ολέθριο, αλλά όχι και το μόνο ολέθριο πρόβλημα της ταινίας. Υπάρχει και το κακογραμμένο σενάριο που αποτυγχάνει πλήρως, τόσο στο να θίξει τα θέματα που ανοίγει, όσο και να στήσει μερικούς ρεαλιστικούς χαρακτήρες.

Ο σεναριογράφος καταφεύγει στην εύκολη λύση της επεξήγησης, προκειμένου να μας συστήσει τα κινούμενα κλισέ που χρησιμοποιεί για ήρωες, αφήνοντας τον έναν ουσιαστικά να μας περιγράψει τον άλλο. Έτσι πρέπει να δεχτούμε π.χ. ότι o Tee είναι «έξυπνος και χαρισματικός», ή ότι ο Stew είναι  «καλός φίλος» , τη στιγμή που από τις πράξεις τους δεν διαφαίνεται καμία τέτοια ποιότητα.

Και η ίδια η ιστορία μοιάζει πλήρως ανερμάτιστη όμως, αφού μοναδικό και ισχνό κέντρο βάρους της γίνεται μια σαπουνοπερική ανατροπή, που έρχεται λίγο πριν το τέλος, για να οδηγήσει σε ένα συντηρητικό φινάλε, που κλείνει βεβιασμένα και επιφανειακά, τα μέτωπα που η ταινία άνοιξε, χωρίς καν ν’ακουμπήσει. Γιατί ούτε η δυναμική της σχέσης μεταξύ ενός νεαρού κι ενός μεγαλύτερου άντρα εξετάζεται όπως περιμένεις ότι θα γίνει, ούτε το θέμα της αιμομιξίας που προκύπτει αργότερα αντιμετωπίζεται με μια πιο σκεπτικιστική διάθεση, πέρα από τον τύπικό αφορισμό. Η σχέση των δύο κολλητών, που λειτουργούν ως υποκατάστατο συντρόφου ο ένας για τον άλλον, φαίνεται να ιντριγκάρει περίσσοτερο τον σεναριογράφο Dan Via, αν ήθελε όμως να είναι αυτό το κεντρικό θέμα του, διάλεξε λάθος παράλληλη ιστορία για να το φωτίσει.

Colin-and-Stew-memorial

O γνωστός από το “C.S.I.” Gerard McCullouch, πάλι, αν και καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες, τόσο ως σκηνοθέτης όσο και πρωταγωνιστής, μοιάζει να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στο βάρος του διπλού ρόλου του. Η διεύθυνση των ηθοποιών είναι ξεκάθαρα το αδύναμο σημείο του, και οι ερμηνείες που αποσπά από τους συμπρωταγωνιστές του αναδεικνύουν ακόμα πιο έντονα την προχειρότητα της γραφής. Έτσι ως μόνη διασωστική αρετή παραμένει η δική του προσωπική γοητεία, που δεν την διαχειρίζεται όμως επαρκώς, ώστε να σώσει το “Daddy” από το φιάσκο. Αν τουλάχιστον το φιλμ διέθετε μερικές πιο γραφικές ερωτικές σκηνές, ίσως θα μπορούσαμε να μιλάμε για μια ένοχη απόλαυση. Τώρα ούτε αυτό.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές