Cymbeline - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Cymbeline


Γράφει:

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο σκηνοθέτης Michael Almereyda μεταφέρει Σαιξπηρικό δράμα στην μεγάλη οθόνη. Είχε προηγηθεί πριν δεκαπέντε χρόνια ο υπερεκτιμημένος «Άμλετ» του, με τον Ethan Hawke στον ομώνυμο ρόλο. Όπως ακριβώς και τότε, έτσι και σήμερα στον «Κυμβελίνο», διατηρεί ακέραιο το λόγο του κλασσικού βάρδου, τοποθετεί ωστόσο τη δράση σ’ένα σύγχρονο περιβάλλον που παραπέμπει έντονα σ’αυτό της δημοφιλούς σειράς “Son’s of Anarchy”.Ο Κυμβελίνος στην δική του εκδοχή δεν είναι κάποιος αρχαίος βασιλιάς της Βρετανίας που έχει εμπλακεί σε πόλεμο με τους Ρωμαίους, αλλά το ηγετικό μέλος μιας συμμορίας μοτοσυκλετιστών που βρίσκεται σε μόνιμη σύγκρουση με την αστυνομία. Τον πυρήνα της πλοκής ωστόσο καταλαμβάνει το περιπετειώδες ρομάντζο της κόρης του Ιμογένης (Dakota Johnson) και του πρωτοπαλίκαρου του, Πόσθουμου (Pen Badgley).

Δεν είναι τυχαίο που η παραστασιογραφία του “Kυμβελίνου” τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό είναι πενιχρή. Η συγκεκριμένη «τραγικωμωδία», όπως έχει χαρακτηριστεί από τους θεωρητικούς του θεάτρου, αποτελεί ένα από τα πιο αδύναμα έργα του Σαίξπηρ κατά κοινή ομολογία των κριτικών. Ταυτόχρονα στερείται της απαιτούμενης διαχρονικότητας, που θα έκανε μια μεταφορά στο σήμερα επιτακτική.

cymbeline

Η ιδέα του Αlmereyda, λοιπόν, να εντάξει σχεδόν αυτούσιο το έργο, σε ένα εκμοντερνισμένο σκηνογραφικά περιβάλλον με σαφείς παραπομπές στην κουλτούρα των biker gangs, είναι επιφανειακή και τυχαία ως σύλληψη,  καθώς δεν ρίχνει διαφορετικό φως στην δεδομένη δραματουργία. Το συγκεκριμένο εύρημα πιθανόν δεν θα ήταν επαρκές ούτε καν για θεατρική παράσταση, είναι επομένως απορίας άξιο, το πως ο Almereyda στηρίζει αποκλειστικά σ’αυτό ολόκληρο το σκηνοθετικό του εγχείρημα.

Η επιλογή του αν και εκ πρώτης μπορεί να χαρακτηριστεί κινηματογραφική, καθώς προσφέρει αφορμή για κυνηγητά και πιστολίδι, ειδικά στην τελευταία πράξη, εντέλει σε συνδυασμό με την χρήση του θεατρικού διαλόγου, αποδεικνύεται εντελώς φάλτσα. Μια επί της ουσίας και πιο ελεύθερη διασκευή, ενδεχομένως να λειτουργούσε στο συγκεκριμένο περιβάλλον, ωστόσο η επιλογή να διατηρηθεί ο θεατρικός λόγος αποτελεί τροχοπέδη για την κινηματογραφική ροή.

Το μόνο που θα μπορούσε να διασώσει την κατάσταση είναι οι ερμηνείες, η πλειοψηφία τους όμως  μοιάζει να μαστίζεται από την έλλειψη σαφούς σκηνοθετικής γραμμής.  Τουλάχιστον ξεχωρίζουν ο πάντα καίριος υποκριτικά, Ethan Hawke αλλά και η Dakota Johnson. Η τελευταία μετά το επίσης σκηνοθετικά ισχνό “Fifty Shades of Grey”, αποδεικνύει περίτρανα πως διαθέτει πραγματικό χάρισμα να ηλεκτρίζει άμα τη εμφανίσει της την οθόνη, ακόμα και αν είναι ντυμένη,  κι ακόμα και αν το υλικό την προδίδει.

Γιώργος Καστέλλης

Dakota Johnson jumps out a window in her underwear while shooting 'Cymbeline'

Όλα θα ξεκινήσουν όταν η πριγκίπισσα Imogen (Dakota Johnson) κάνει το ατόπημα να αγαπήσει και να παντρευτεί έναν κατώτερο της, συγκεκριμένα τον ορφανό Postumus (Penn Badgley). Όταν μαθευτεί αυτό εκείνος θα εξοριστεί από τον μονάρχη που τον μεγάλωσε σαν γιο του. Καθώς επικρατεί αναρχία στο βασίλειο του Cymbeline (Ed Harris) και της Queen (Milla Jovovich), η δεύτερη θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να διεκδικήσει μια θέση στο βασίλειο, για τον γιο της που έχει από άλλο γάμο. Στο παιχνίδι θα μπει και ο Iachimo που θα τους επηρεάσει όλους.

Το θεατρικό έργο του William Shakespeare μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη και μετουσιώνεται στον μοντέρνο τωρινό μας κόσμο. Τα στοιχεία της ανθρωπότητας μένουν σταθερά ανά τους αιώνες, αφού στην συγκεκριμένη ταινία που είναι βασισμένη στο έργο του μεγάλου καλλιτέχνη βλέπουμε τα αποτελέσματα της διαπλοκής, της φιλοδοξίας, της αγνής αγάπης και της εκδίκησης σε ένα ανθρωποκυνηγητό που μπλέκει τους αστυνομικούς με την «βασίλεια» οικογένεια που είναι βουτηγμένη στον κόσμο των ναρκωτικών ουσιών.

Ο σκηνοθέτης του Hamlet, Michael Almereyda συνεργάζεται ξανά με τον Ethan Hawke και συναντάμε ταυτοχρόνως τους ηθοποιούς: Ed Harris, Milla Jovovich, Anton Yelchin, Spencer Treat Clark, Penn Badgley, Dakota Johnson, Charly Bivona.

Δανάη Σωπασή

 


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές