Cosmopolis - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Cosmopolis

Είδος:

, ,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , , ,

Γράφει:

Πραγματικά, δεν ξέρω γιατί με πήρε ο ύπνος καθώς παρακολουθούσα την ταινία του Cronenberg. Δεν μου έχει ξανατύχει. Ίσως επειδή ήταν βράδυ και χουχούλιαζα κάτω από το πάπλωμα, μπορεί να ήμουν και λίγο κουρασμένος. Την επομένη, την σκεφτόμουν όμως και την συνέχισα και τότε το κατάλαβα. Αυτή η ταινία θέλει παρέα, θέλει καφέ και γλυκό και φίλους. Ναι, είναι μια κοινωνική ταινία και σίγουρα προσφέρει πολύ τροφή για συζήτηση και φιλοσοφία. Γιατί παρόλο την αργή κινηματογραφική της αφήγηση είναι καλλιτεχνική και με πολλά σύγχρονα και καίρια μηνύματα. Άλλωστε τι πιο ζηλευτό για μας στην Ελλάδα να βλέπουμε έναν ζάπλουτο μορφονιό να κατρακυλά στην παρακμή και στην απελπισία μέσα σ’ ένα ημερονύχτιο.

Η ιστορία είναι κάπως περίεργη. Σίγουρα δεν μπορώ να την περιγράψω με ακρίβεια αλλά δεν χρειάζεται κιόλας αφού είναι αρκετά αφηρημένη. Πάντως, έχουμε τον πρωταγωνιστή της saga του Twilight, R. Pattinson, ως τον κεντρικό χαρακτήρα και ένα πλήθος άλλων ηθοποιών που τον περιτριγυρίζουν από τις οποίες αναγνώρισα την Juliette Binoche και ξεχώρισα την ξανθιά καλλονή Sarah Gadon. Δεν κατάλαβα από την αρχή τον εξαίσιο Paul Giamatti. Ο Pattinson, λοιπόν, είναι ένας νεαρός δισεκατομμυριούχος όπου προφανώς έχει κερδίσει τα χρήματα του μέσα από ιδέες στις νέες τεχνολογίες και παρόλο το άγχος που νιώθει για την εξέλιξη και βιωσιμότητα της επιχείρησης του δεν διστάζει να “παίξει” με τις παγκόσμιες αγορές. Μάλιστα, θεωρεί ότι μπορεί να τα βάλει με την Κίνα και το γουάν με καταστροφικές συνέπειες για τον ίδιο και τους “αυλικούς” του. Εδώ, το μήνυμα είναι το εξής, “να μην κάνουμε την ανατολή σαν την δύση” γιατί η δύση θα σβήσει. Αυτό αντιλαμβάνεται ο ήρωας στο ταξίδι του με την υπερπολυτελή λιμουζίνα του. Είναι βέβαια και τρομερά υποχόνδριος και εξετάζεται καθ’ οδόν. Οι φίλοι του είτε τον καθησυχάζουν είτε δεν τον πολυλογαριάζουν.

cosmopolis2

Οι ερωμένες του είναι πολύ ομιλητικές είτε κατά την διάρκεια του σεξ είτε μετά δίνοντας την αίσθηση ότι ακόμα και αυτή η απόλαυση είναι κάπως παραγκωνισμένη. Η γυναίκα του δε, εάν υποθέτω σωστά ότι όντως είναι η γυναίκα του, δεν κάνει καθόλου σεξ μαζί του. Επιπλέον, νιώθεις ότι ο γάμος του είναι τόσο ψυχρός σαν οικονομική συμφωνία με τυπικά/φιλικά συναισθήματα πλέον. Οι υπάλληλοι του πιστοί στο καθήκον τους, μέχρι βλακείας όμως, δολοφονούνται κατά βούληση και στις πιο άκαιρες στιγμές. Άλλο ένα μήνυμα από μια τρέλα που σου προκαλούν τα πλούτη και η ματαιοδοξία. Όμως, ο ήρωας δεν μοιάζει ανόητος, αντιθέτως, θεωρείται ευφυής. Απλά θέλει μόνο ένα κούρεμα στην άλλη άκρη της πόλης. Θέλει, απεγνωσμένα, να κουρευτεί ακόμα και εάν αυτή η διαδρομή τον ρίχνει στα τάρταρα. Διαδηλώσεις, χρεοκοπίες, ο θάνατος ενός μουσικού, τηγανίτες με μέλι, χρηματιστηριακές αναλύσεις, ένας ασυμμετρικός προστάτης και μια απρόσμενη τούρτα από κάποιον επαγγελματία του είδους. Ο κατάλογος δεν εξαντλείται εδώ, συνεχίζει με απολυμένους, έτοιμους για εκδίκηση ή λύτρωση, όπως το δει κανείς· και αλλά που θα καταλάβει ο καθένας για τον εαυτό του.

Το εγχείρημα του αγαπημένου σκηνοθέτη μου μοιάζει, εμένα προσωπικά, εντελώς -αντί-. Είναι αντικομφορμιστικό, αντικαπιταλιστικό, αντιαμερικανικό, αντίθετο γενικά σε μια νοοτροπία ζωής που αρέσκεται να δολοφονεί καθώς γκρεμοτσακίζεται από την απάνθρωπη ιδιοσυγκρασία και την υπέρμετρη αλαζονεία. Το πιο εμπνευσμένο στοιχείο της ταινίας, η νομισματική μονάδα συναλλαγών είναι πλέον οι αρουραίοι, οι νεκροί αρουραίοι. Όποιος θέλει, ας πλουτίσει.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές