Class Enemy - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Class Enemy

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , , , , , , ,

Γράφει:

Η Nusa η καθηγήτρια Γερμανικών και υπεύθυνη της τάξης τελειόφοιτων σε ένα λύκειο της Σλοβενίας, αποχαιρετά τους μαθητές της καθώς είναι έτοιμη να γεννήσει. Τα παιδιά της τάξης αγαπούν την καθηγήτριά τους και της παίρνουν ακόμη και δώρο για το μικρό της, ενώ κι εκείνη δείχνει να νοιάζεται ιδιαίτερα για τα προβλήματα τους, όπως ο θάνατος της μητέρας ενός από τους μαθητές της. Ο αντικαταστάτης καθηγητής γερμανικών και υπεύθυνος τάξης, δεν είναι το ίδιο οικείος. Αντίθετα δείχνει από την πρώτη μέρα την αυστηρότητα του και δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος από την μέχρι τότε απόδοση των μαθητών.

Η Sabina, είναι μία από τις μαθήτριές της τάξης του, που παίζει πιάνο. Μετά από μία συζήτηση μαζί της όπου θα της πει ότι δεν είναι καλή στα Γερμανικά, ότι θα πρέπει να ξέρει τι θα κάνει στην ζωή της, φέρνοντας σαν παράδειγμα τον Μότσαρτ που ήξερε από την ηλικία των 5, και άλλα διάφορα σχετικά, η κοπέλα θα αυτοκτονίσει. Η τάξη τον θεωρεί προσωπικά υπεύθυνο για τον θάνατο της συμμαθήτριας τους και το σχολείο ποτέ ποια δε θα είναι το ίδιο. Εκείνος συνεχίζει με αυστηρότητα και αδιαφορία για τα συναισθήματα των μαθητών του και εκείνοι θα εξεγερθούν και θα απέχουν από την τάξη. Δε θα αργήσουν να τον πούνε ναζί και να τον εγκαλέσουν μπροστά σε όλο το σχολείο.

Ο Rok Bicek δήλωσε στο περιθώριο του Φεστιβάλ του Mannheim-Heidelberg ότι καλή ταινία είναι η ταινία που σε κρατά στην θέση σου μετά από τους τίτλους τέλους. Με τον ορισμό του για μια καλή ταινία, ο Bicek τα καταφέρνει μια χαρά στο να κάνει το Class Enemy να χαρακτηριστεί μια τέτοια καθώς τα ερωτήματα που απορρέουν από την ταινία για την εκπαίδευση, τον σωστό τρόπο μάθησης, την σχέση δασκάλων-μαθητών, αλλά και πιο φιλοσοφικά, όπως ο αυταρχισμός, η πειθαρχία και ο ναζισμός, σε κάνουν να μένεις στην αίθουσα μετά το τέλος της ταινίας και να σκέφτεσαι αυτό που είδες για αρκετό χρόνο μετά. Ο Bicek έπλασε μία τάξη ρεαλιστική, με τα παιδιά που έχουν προβλήματα, με τους πλούσιους, τους φτωχούς, τους τεμπέληδες, τους διαβαστερούς, τους επαναστάτες της που μοιάζει τόσο πολύ με μια οποιοδήποτε τάξη χωρίς υπερβολές, και έβαλε μέσα της έναν αυταρχικό και απαιτητικό δάσκαλο. Ένα ακραίο γεγονός όπως η αυτοκτονία ενός από τους μαθητές θα οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις, ακραίες διαμαρτυρίες και ακραίους διαλόγους μέσα στο μέχρι πρότινος αγγελικά πλασμένο περιβάλλον της τάξης.

635140755085425445_razredni_sovraznik

Ο σκηνοθέτης έχει στα χέρια του ένα δυνατό σενάριο όπου το κύριο δραματικό του θέματος συνυπάρχουν με την υπερβολή αλλά και το χιούμορ σε μία-δυο στιγμές τις ταινίας όπου φαινόταν σαν καλή επιλογή να ελαφρύνει το κλίμα. Οι ερμηνείες είναι πειστικότατες και από τους μαθητές και από τους καθηγητές τους. Όμως το μεγαλύτερο συν της ταινίας δεν είναι άλλο από τα ερωτήματα που σου αφήνει. Όχι ότι δεν λύνεται ο γόρδιος δεσμός της δραματουργίας της ταινίας. Αλλά όπως και στην ζωή, δεν υπάρχει ο καλός και ο κακός, αλλά όλοι κρίνονται από τις πράξεις τους και από την ιστορία. Πότε λοιπόν μπορείς να αποκαλέσεις κάποιον ναζί? Πότε κακό εκπαιδευτικό? Πότε μπορείς να αποκαλέσεις έναν μαθητή άχρηστο? Ποια είναι τα όρια που πρέπει να τηρούνται σε μια σχολική τάξη.

Τόσα ερωτήματα σε μια φιλοσοφική και καθόλου βαρετή ταινία.

Η ταινία σάρωσε τα κινηματογραφικά βραβεία της Σλοβενίας, συμμετείχε στο Φεστιβάλ της Βενετίας και του Mannheim-Heidelberg ενώ είναι και η συμμετοχή στα Oscar ξενόγλωσσης ταινίας για την Σλοβενίας.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές