Ciencias naturales / Φυσικές Επιστήμες (Νύχτες Πρεμιέρας 2014) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ciencias naturales / Φυσικές Επιστήμες (Νύχτες Πρεμιέρας 2014)

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Η 12χρονη Lila ξεκινά αποφασιστικά ένα οδοιπορικό προς αναζήτηση του πατέρα της. Μόνο που δεν τον έχει δει ποτέ, δεν ξέρει πού είναι, δεν ξέρει καν το όνομά του. Σ’ αυτή της την απόφαση βρίσκει αντίθετη τη μητέρα της. Σύμμαχος της μικρής θα αποδειχθεί η δασάλα της, η οποία αποφασίζει να τη βοηθήσει πέρα από την άποψη της μητέρας της και των αρχών του σχολείου. Στη μέση του πουθενά, το κρύο και σκληρές συνθήκες μετατρέπουν αυτή την αναζήτηση σε επικίνδυνη δοκιμασία, ενώ μοναδικό τους στοιχείο είναι μια παλιά σκουριασμένη ταμπελίτσα.

Αφοπλιστικά λιτός, ψυχωμένος και συγκινητικός ύμνος στο να ενηλικιώνεσαι με τους δικούς σου όρους, το υποδειγματικό αυτό ντεμπούτο, με καταπληκτική φωτογραφία που κόβει την ανάσα, χαρίζει στο σινεμά ένα νέο σκηνοθετικό αστέρι.

Ενδιαφέρουσα και αρκετά ρεαλιστική η οπτική του σκηνοθέτη Matías Lucchesi, στην πρώτη του παραγωγή μεγάλου μήκους, η οποία όμως πέφτει γρήγορα στην παγίδα της παιδικής αφέλειας.

Η Lila, στα όρια της εφηβείας, τριγυρνά για να βρει τον πατέρα της, παρέα με τη δασκάλα της να την καθοδηγεί-ακολουθεί και να γεμίζει τα δικά της κενά μέσω της μικρής. Η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ τους βασίζεται σε μια αλληλοκατανόηση της απώλειας που νιώθουν και οι δύο από αντρική παρουσία: η μικρή δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα της, καθώς η μητέρα της, Rosa, είχε διαγράψει από τη ζωή της εκείνο το γεγονός· η δασκάλα της βιολογίας της, Jimena, ταυτίζεται με τον πόνο της μικρής και κατανοεί το πείσμα της, καθώς η ίδια έχει χάσει το σύζυγό της.

Χωρίς να ενημερώσει τη μητέρα της, και παρά τις οδηγίες της διευθύντριας του σχολείου, από το οποίο η Lila προσπαθεί συνεχώς να το σκάσει, η Jimena παρασύρεται από την έφηβη που παλεύει να κάνει το δικό της. Κι ενώ ταυτόχρονα φοβάται τις κυρώσεις των αποφάσεών της, καταλήγει να πράττει με μεγαλύτερη επιπολαιότητα από τη 12χρονη.

Παρά τα ουσιαστικά αδούλευτα μέρη της ταινίας, όπως η αδέξια απόπειρα για συμβολισμό, το σενάριο καταφέρνει να χτίσει μια ιστορία βασισμένη σε ειλικρινή συναισθήματα ανθρώπων που αναγνωρίζουν σταδιακά ο ένας την αξία του άλλου σε μια σχέση σχεδόν αδελφική. Η ταινία δεν βασίζεται στο διάλογο, αλλά στην έκφραση, στο ρόλο της σιωπής, των βλεμμάτων, των παρορμήσεων. Εξαιρετική είναι η φωτογραφία, στο επίκεντρο μιας άγριας και αφιλόξενης περιοχής, καθώς και δομή του χαρακτήρα της μικρής Lila, που δεν μπορεί να τιθασέψει τον εαυτό της και βιώνει τις πρώτες εφηβικές εκρήξεις, ενώ ακόμα δεν την έχει εγκαταλείψει η παιδικότητά της.

 

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές