Chocolat - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Chocolat

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: , , ,
Ηθοποιοί: , , , , ,

Γράφει:

Η βιογραφία του “Chocolat”, του πρώτου μαύρου κλόουν της Γαλλίας, δια χειρός Roschdy Zem αποτελεί ένα καθαρό κινηματογραφικό κομψοτέχνημα που χαρακτηρίζεται από σπουδαίες υποκριτικές ερμηνείες, σημαντικά κοινωνικά μηνύματα και αντιφατικά συναισθήματα. Το “Chocolat” είναι η πολυεπίπεδη και διορατική βιογραφία του πρωτοποριακού διδύμου κλόουν, των Footit και Chocolat, που καθιέρωσαν μέσα από την ριζοσπαστική και καινοτόμα καλλιτεχνική δράση τους τα ντουέτα κλόουν δίνοντας νέα πνοή στη βιομηχανία του τσίρκου.

48050671_74350_Still_10_s-high

Η κοινωνική διάσταση της ταινίας γίνεται έκδηλη από νωρίς συστήνοντας μας το εντελώς αντιφατικό δίδυμο με τους φαινομενικά αταίριαστους και εντελώς διαφορετικούς- από άποψη χρώματος, καταβολών, φήμης και εμπειριών- χαρακτήρες να συνασπίζονται σε μια κοινή γροθιά δύο κατατρεγμένων ανθρώπων με ιδιαιτερότητες που εν τέλει αλληλοσυμπληρώνονται. Κατ’ αυτό τον τρόπο ο μοναχικός, εκλεπτυσμένος και κρυφά ομοφυλόφιλος Footit θα ανακαλύψει τον μαύρο, κυνηγημένο και ταλαντούχο Chocolat σε μια δυαδική συνύπαρξη που θα επιτρέψει στο καθένα τους να ζήσει ελεύθερα, περήφανα και δημιουργικά. Το εξαιρετικά ενδιαφέρoν κομμάτι αυτής της βιογραφίας, αυτό που την ξεχωρίζει από το σωρό των αντιστοίχων ταινιών, είναι ο τρόπος που πραγματεύεται το κυρίως θέμα της υποδούλωσης, του ρατσισμού και των βασανιστηρίων που υφίσταται η μαύρη φυλή από τους λευκούς δυτικούς, ημιμαθείς “σωτήρες”. Συγκεκριμένα ο “Chocolat” συστήνεται στο κοινό ως ένας ανθρώπινος, ρεαλιστικός χαρακτήρας με ελαττώματα, ταλέντα, πάθη, συμπλέγματα και αρετές και όχι σαν ένας φλογερός επαναστάτης στον αγώνα κατά του ρατσισμού ή σαν ένας στωικός έγχρωμος οσιομάρτυρας που υπομένει τους χλευασμούς και τις δεισιδαιμονίες που υφίσταται η φυλή του με υπομονή και ενσυναίσθηση. Ο χειμαρρώδης και αυθόρμητος Chocolat πίνει, καπνίζει, χαρτοπαίζει και ερωτοτροπεί με την αφέλεια, την όρεξη και την θέρμη ενός μικρού παιδιού που ανακαλύπτει για πρώτη φορά τον κόσμο την στιγμή που αποπλανείται με απαράμιλλη αισθητική και χάρη από τα θέλγητρα του εκάστοτε λευκού πατρόνου που τον καθοδηγεί, τον εκμεταλλεύεται ή τον προστατεύει. Μέσα από την παραπάνω θεώρηση λοιπόν του βασικού πρωταγωνιστή η ταινία δεν ωθεί τον θεατή στην τυπική ενοχική στάση οργής απέναντι στους κακούς λευκούς και λύπησης απέναντι στους καλούς και αβοήθητους μαύρους αλλά σε μια συνεχή ταλάντευση συναισθημάτων απέναντι σε έναν άνθρωπό στοιχειώνεται από τα κοινωνικά ταμπού της εποχής, καταβάλλεται, λανθάνει, μεγαλουργεί, μετανιώνει και χάνεται μέσα στην εγωιστική παραζάλη και την δημιουργική μανία ενός γνήσιου μεγάλου καλλιτέχνη.

Κατι ακόμα που αξίζει να σημειωθεί για το “Chocolat” είναι οι εξαιρετικές ερμηνείες που παραθέτει το πρωταγωνιστικό του δίδυμο με τον Omar Sy(“Intouchables”, “X-Men:Days of Future Past”, “Jurassic World”) στον ρόλο του ομώνυμου έγχρωμου αρτίστα να δημιουργεί έναν δυναμικό και ολοκληρωμένο ρόλο που συμπληρώνει άψογα την ήρεμη και ταυτόχρονα ηλεκτρισμένη ερμηνεία του James Thierrée ως Footit, από έναν ηθοποιό που είναι κυρίως γνωστός ως καλλιτέχνης τσίρκου και εγγονός του Charlie Chaplin, σε έναν ρόλο που επιβεβαιώνει περίτρανα την υποκριτική του δεινότητα και αυθυπαρξία.

Ένα διαφορετικό κοινωνικό πορτρέτο μιας ιδιαίτερης συναδέλφωσης ανάμεσα σε έναν λευκό και έναν μαύρο καλλιτέχνη που διαπερνά όλα τα στάδια της ανθρώπινης συσχέτισης, από την εμπιστοσύνη στην προδοσία και από την συνεργασία στην ζήλεια και την μοχθηρία, για να φτάσει τελικά στην πιο λυτρωτική κάθαρση μέσα από την αυτογνωσία και την μετάνοια.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές