Chi-Raq - Berlinale Κριτική - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Chi-Raq – Berlinale Κριτική

Είδος:

, ,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , , , , , ,

Γράφει:

Ο Spike Lee μετά το αποτυχημένο remake του Oldboy το 2013, επιστρέφει με νέα ταινία φέτος θέλοντας να εκπλήξει με τις επιλογές του. Το Chi-raq είναι τοποθετημένο στο σύγχρονο Σικάγο, είναι όμως ταυτόχρονα μία παραλλαγή της κωμωδίας του Αριστοφάνη Λυσιστράτη, όπου οι γυναίκες ενώθηκαν και έκαναν απεργία από το σεξ για να σταματήσει ο πόλεμος, αναγκάζοντας του άντρες να υποκύψουν. Στο Σικάγο ή Chi-Raq, το κλίμα με τις δύο μεγάλες συμμορίες έχει γίνει αφόρητο, με τους νεκρούς από τις αψιμαχίες στους δρόμους να είναι περίπου όσοι οι απώλειες του Αμερικάνικου στρατού σε πολέμους που έχει κάνει πρόσφατα όπως στο Ιράκ.

Screenshot from 2016-02-17 20:51:29

Όταν ένα αθώο παιδί θα δολοφονηθεί στον δρόμο, η Λυσιστράτη, ερωμένη του ενός από τους μεγαλύτερους γκάγκστερς, θα αποφασίσει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Με την στήριξη ενός ιερέα και με όπλο το γυναικείο ταμπεραμέντο, η Λυσιστράτη θα καταλάβει μαζί με τις αγωνίστριές της το δημαρχείο της πόλης, ενώ σύντομα το σύνθημα “No Peace, No Pussy”, θα ξεπεράσει τα όρια του Σικάγο και θα φτάσει ακόμα και στην Ελλάδα, με ανάλογες συγκεντρώσεις να προβάλλονται στην ταινία από πολλά μέρη στον κόσμο. Το αποτέλεσμα μία μονομαχία μέχρι τέλους για την επικράτηση του ισχυρότερου φύλου.

201614640_6_IMG_FIX_700x700

Η νέα ταινία του Spike Lee, είναι ένας συνδυασμός από Αριστοφάνη, χορευτικό μιούσικαλ και πολιτικό φιλμ, καθώς ο σεξισμός, ο ρατσισμός και τα κινήματα για την ισότητα με το #BlackLivesMatter και την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο στο Chi-Raq. O Lee θα φτιάξει ένα σουρεαλιστικό φιλμ, με αγνές προθέσεις, προσπαθώντας να πει με εύθυμο και ζωντανό τρόπο μια ιστορία για την σύγχρονη Αμερική και τα διάφορα θέματα που την απασχολούν. Κυρίως όμως ο Lee φτιάχνει μία αντιρατσιστική, αντισεξιστική και κυρίως αντιπολεμική ταινία, και πως θα μπορούσε να μην ήταν όλα αυτά βέβαια μια ταινία που βασίζεται στην Λυσιστράτη.

Το φιλμ όπως είπαμε είναι σουρεαλιστικό, με την συνέχεια των γεγονότων να έχουν ένα ιλαρό τόνο και το χιούμορ να μην απουσιάζει, κάτι που καταγράφεται στα θετικά της ταινίας. Στα αρνητικά όμως έχουμε αρκετά να πούμε καθώς η δομή μιούσικαλ, αλλά κυρίως η χρήση ομοιοκαταληξίας σχεδόν σε όλους τους διαλόγους της ταινίας, εξυπηρετεί μεν τον παραλληλισμό με την αρχαία κωμωδία, γίνεται όμως υπερβολικά κουραστική, χάνοντας τελικά την αξία της. Το πρόβλημα του Lee στο Chi-Raq είναι κυρίως δομής της ταινίας που μοιάζει ασύνδετη, καθώς και οι χαρακτήρες που είναι καρικατούρες, ηθελημένα βέβαια για να εξυπηρετήσουν την ιστορία.

Το Chi-Raq προβλήθηκε στις ΗΠΑ σε μικρή διανομή, ενώ διανέμεται από το Amazon, με αποτέλεσμα να το σνομπάρουν τα Oscars. Βρίσκεται στο Εκτός Συναγωνισμού στο Διαγωνιστικό της Berlinale, όπου και το είδαμε στην Ευρωπαϊκή του πρεμιέρα.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές