Chevalier της Αθηνάς Τσαγγάρη - Στις αίθουσες - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Chevalier της Αθηνάς Τσαγγάρη – Στις αίθουσες


Γράφει:

Μια παρέα αντρών επιστρέφει από χειμερινή εκδρομή ψαρέματος σε ένα γιοτ. Όταν μια μηχανική βλάβη τους εγκλωβίζει στο σκάφος, κάπου στον Σαρωνικό, θα σκοτώσουν την ώρα τους με ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι που ονομάζεται Chevalier. To Chevalier είναι τόσο διασκεδαστικό, όσο και βαθιά ανταγωνιστικό. Κανείς δεν θα κατέβει από το σκάφος, αν δεν ανακηρυχτεί ο νικητής.

b5ae22decf552d7140a2fa25ae029a7f (1)

Αυτή είναι η υπόθεση της νέας ταινίας της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη που επιστρέφει μετά το επιτυχημένο Attenberg. Η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 68ο Διεθνές Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Λίγο αργότερα στο Φεστιβάλ του Σαράγεβο απέσπασε δύο βραβεία ενώ αναδείχθηκε και καλύτερη ταινία στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Λονδίνου (BFI).

Despina_Spyrou2

Γιάννης Πατλάκας


Το Chevalier είναι από εκείνες τις ταινίες, που ο θεατής απολαμβάνει να παρακολουθεί, και ενθουσίασε το κοινό που την παρακολούθησε στην ελληνική πρεμιέρα της στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε ένα κατάμεστο Ολύμπιον, λίγο πριν τις προβολές της στις ελληνικές αίθουσες. Αν όμως έπρεπε να επιλέξουμε ένα από τα χαρακτηριστικά της, που ξεχωρίζουν είναι οι εκπληκτικοί διάλογοι. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά της ταινίας μαγεύεσαι από την απλότητά τους, το έξυπνο χιούμορ τους και το πόσο φυσικοί φαίνονται, λες και όντως έχει στηθεί απλά μια κάμερα και παρακολουθεί την συζήτηση μεταξύ των μελών της παρέας.

Εδώ όμως παίζουν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο και οι ερμηνείες. Δεν είναι τυχαίο, ότι στο φεστιβάλ του Σαράγεβο η ταινία απέσπασε βραβείο ανδρικής ερμηνείας για το σύνολο του cast, και όχι για κάποιον από τους πρωταγωνιστές της συγκεκριμένα. Ο ένας συμπλήρωνε τον άλλον ιδανικά, χωρίς να μπορούμε να πούμε, πως κάποιος ξεχώριζε σημαντικά, είτε θετικά είτε αρνητικά. Φυσικά, ο πιο “αδύναμος” ερμηνευτικά πρωταγωνιστής, ήταν ο Σάκης Ρουβάς, γεγονός φυσιολογικό αν αναλογιστεί κανείς πως δεν πρόκειται για ηθοποιό με παρόμοια εμπειρία με τους συναδέλφους του και το οποίο δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, πως η ερμηνεία του ήταν κακή. Το αντίθετο, ακόμα και αυτή η πιο αδύναμη ερμηνεία, ήταν αρκετά καλή, σίγουρα αξιοπρεπής και μάλιστα πολύ καλύτερη από ερμηνείες, που έχουμε δει σε άλλες ταινίες του φετινού φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη.

Οι συντελεστές του Chevalier στην πρεμιέρα της ταινίας στην Ελλάδα, στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Οι συντελεστές του Chevalier στην πρεμιέρα της ταινίας στην Ελλάδα, στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Τους διαλόγους και τις ερμηνείες, όμως, αγκάλιαζε με εκπληκτικό τρόπο η σκηνοθετική ματιά της Αθηνάς Τσαγγάρη, η οποία μας πρόσφερε κάποια από τα πιο όμορφα, εικαστικά, πλάνα του ελληνικού σινεμά τα τελευταία χρόνια με φωτογραφία, που μαγνητίζει. Από εκεί και πέρα, δεν έλειψαν κάποια στοιχεία ή σκηνές, που μπορεί να πρόσφεραν γέλιο στο κοινό, άλλα επί της ουσίας ήταν μάλλον αχρείαστα, δεν πρόσφεραν κάτι στην ιστορία και θα μπορούσαν να αποφευχθούν, ιδιαίτερα σε μια ταινία που ξεχειλίζει από χιούμορ και το κοινό γελάει με την ψυχή του.

Σε κάθε περίπτωση το Chevalier συγκαταλέγεται, δικαίως, στις κορυφαίες ελληνικές ταινίες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, οι οποίες όχι απλά κερδίζουν το ελληνικό κοινό άλλα διακρίνονται και σε μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού. Προσωπικά θεωρώ βέβαιη και την βράβευση της στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποίησε την ελληνική πρεμιέρα της. Το αν θα επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη, θα το δούμε στην τελετή λήξης…

Ανέστης Χατζηδιάκος


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές