Chappie - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Chappie

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , , ,

Γράφει:

Το πρώτο μεγάλου μήκους δημιούργημα του σκηνοθέτη Neill Blomkamp “District 9” κατόρθωσε να διεκδικήσει Oscar Καλύτερης ταινίας το 2009 σκαρφαλώνοντας στην δεκάδα με τις υποψηφιότητες. Το 2013 στη φιλμογραφία του προστέθηκε το “Elysium” με τον Matt Damon που, αν και κοινό και κριτικοί το υποδέχτηκαν με θέρμη, για κάποιο λόγο ο ίδιος ο δημιουργός του δήλωσε πως σαν αποτέλεσμα δεν τον άφησε ικανοποιημένο. Προς το παρόν δεν έχει τοποθετηθεί για την τρίτη ταινία του, που βγαίνει σήμερα στις ελληνικές αίθουσες με τον τίτλο “Chappie”, αν θέλει όμως την δική μας γνώμη μάλλον αυτή είναι η πιο αδύναμη δουλειά του.

Η πλοκή, όπως κλασσικά συμβαίνει με τις ταινίες του Blomkamp, τοποθετείτε στο κοντινό μέλλον όπου την αστυνόμευση της πολιτείας έχουν αναλάβει ειδικά ρομπότ προγραμματισμένα γι’αυτό το σκοπό. Ένα από αυτά όμως αφού κλαπεί, θα επαναπρογραμματιστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να διαθέτει δική του σκέψη και ελεύθερη βούληση.

Το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης και του αν τελικά αυτή βοηθήσει ή καταστρέψει την ανθρωπότητα, επανέρχεται συνέχεια στο έργο του Blomkamp, λειτουργώντας πότε πότε και ως αλληγορία, που σε δεύτερο επίπεδο ανακινεί κι υπαρκτά πολιτικοκοινωνικά ζητήματα. Αυτοί οι προβληματισμοί προς τιμήν του δεν λείπουν από το “Chappie”, ωστόσο πρώτη φορά ο σκηνοθέτης μοιάζει τόσο ανίκανος να τους δαμάσει και να τους αποκρυσταλλώσει σε μια στέρεα αφήγηση.

Το σενάριο της ταινίας του αν και διαθέτει λαμπρές ιδέες κι ανοίγει πραγματικά ενδιαφέροντα θέματα , αφενός ξεχνάει να τα κλείσει κι αφετέρου σκορπίζεται σε άχρηστα subplots, που κατακερματίζουν την νοηματική συνέπεια. Κάθε μία από τις τρεις πράξεις του έργου μοιάζει σαν να έχει γραφτεί από διαφορετικό σεναριογράφο ενώ και η σκηνοθετική προσέγγιση μοιάζει να παραπαίει ανάμεσα στο δράμα και τη σάτιρα, χωρίς ποτέ η ταινία να αποφασίζει για την υφολογική της ταυτότητα.

Χωρίς ποτέ να είναι αδιάφορο το  “Chappie”, παραμένει ένα φιλόδοξο και απολαυστικό χάος επιστημονικής φαντασίας, που όσο εύκολα σ’ εντυπωσιάζει με την τόλμη των προθέσεων του , άλλο τόσο εύκολα σε απογοητεύει με την τσαπατσουλιά της εκτέλεσης του .


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές