Carol - To υπέροχο λεσβιακό δράμα του Todd Haynes - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Carol – To υπέροχο λεσβιακό δράμα του Todd Haynes

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , , , ,

Γράφει:

Η νέα ταινία του Todd Haynes (I’m not There, Velvet Goldmine) έρχεται για να ταράξει τα νερά με το θέμα του καθώς φέρνει δύο από τα μεγάλα ονόματα του Hollywood την Cate Blanchett και την Rooney Mara σε μία τρυφερή σχέση στα 50’s. Το Carol βασίζεται στο βιβλίο της Patricia Highsmith, με τίτλο “The Price of Salt”, που είναι γραμμένο την εποχή που εκτυλίσσεται η ιστορία της ταινίας.

Η Carol (Cate Blanchett) είναι μία πλούσια γυναίκα που είναι λεσβία. Διεκδικεί διαζύγιο από τον άντρα της, ενώ είναι θλιμμένη που θα πρέπει να περάσει τις γιορτές μακριά από το παιδί της. Ο άντρας της και αρκετοί στον περιβάλλον της ξέρουν για την ιδιαίτερη σχέση που είχε η Carol με την νονά του παιδιού της. Η ταινία θα βρει τον χαρακτήρα λίγο πριν τις γιορτές σε ένα μεγάλο εμπορικό κατάστημα να ψωνίζει δώρα για την κόρη της. Εκεί θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί με την πρώτη ματιά την Therese (Rooney Mara), που θα την ερωτευτεί με την πρώτη ματιά, ενώ η ιδιαίτερη έλξη των δύο γυναικών που δεν έχουν τίποτα κοινό θα είναι αμοιβαία. Η Therese γοητεύεται από την φωτογραφία και θέλει να ακολουθήσει σταδιοδρομία στον τομέα. Είναι μια γλυκιά νέα κοπέλα με ανησυχίες. Έχει ένα αγόρι με το οποίο όμως ποτέ δεν είχαν ολοκληρωμένες σχέσεις, ενώ όταν εκείνος θα της προτείνει να πάει μαζί του στην Ευρώπη η σχέση τους θα τελειώσει μοιραία με το ταξίδι της Therese στον κόσμο της Carol να αρχίζει.

Ο Haynes που δεν κάνει συχνά ταινία, όταν πει να κάνει, θα μας προσφέρει όπως και στο I’m not There, ένα κινηματογραφικό ποίημα. Το Carol είναι αληθινό όσο λίγες ταινίες, καταφέρνει να περάσει στον θεατή απόλυτα την εποχή του, με απίστευτες λεπτομέρειες και πολύ προσεγμένη δουλειά στην φωτογραφία, τα κουστούμια, τους δρόμους, τα αυτοκίνητα, το στυλ των υπέροχων πρωταγωνιστριών του. Είναι αληθινό όμως κυρίως ως προς τους χαρακτήρες του. Η μεν Carol δεν πιέζει την Therese και θα την αφήσει μόνη της να βρει το αν θέλει να μπει σε μία τέτοια σχέση, ενώ η Therese δρα όπως θα δρούμε μια κοπέλα στο 1950, με φαντασία, συναίσθημα αλλά και φόβο. Ο τελευταίος βέβαια δεν λείπει από την Carol που θα έχει να αντιμετωπίσει δικαστικά τον άντρα της για να κερδίσει την κηδεμονία του παιδιού της. Βλέπετε ενώ ακόμα και τώρα ο ρατσισμός στα queer άτομα περισσεύει σε όλο τον κόσμο, φαντάζεστε τι ήταν κάτι τέτοιο εφτά δεκαετίες πριν, για την κοινωνία, αλλά και για τις ίδιες της πρωταγωνίστριες που είναι αναμφίβολα άβολες στο να εκδηλωθούν.

download (9)

Το τελευταίο είναι που θα δώσει μία φαινομενικά αργή εξέλιξη στην ταινία, καθώς ο έρωτας των δύο γυναικών θα περάσει από πολλές πρώιμες φάσεις για να ανθήσει τελικά. Όμως είναι από την μία αυτό που είπαμε πριν για τον φόβο και την άβολη κατάσταση των πρωταγωνιστριών και από την άλλη το βιβλίο στο οποίο βασίζεται η ταινία, από το οποίο ο Haynes φάνηκε να κράτησε ένα μεγάλο μέρος και όχι μόνο την ουσία.

Η αυθεντικότητα της ταινίας οφείλεται βέβαια όχι μόνο στον σκηνοθέτη και το team της ταινίας, αλλά και στην Cate Blanchett με την Roonry Mara, που καταφέρνουν να δώσουν και οι δύο εξαιρετικές ερμηνείες που πιθανότατα να τις κάνουν (ναι και τις δύο) να προταθούν για Oscar.

Το Carol είναι μία σημαντική ταινία για έναν επιπλέον λόγο. Δεν είναι συχνό να βλέπουμε ταινίες που στηρίζονται καθαρά από το Hollywood, να έχουν λεσβίες gay και queer άτομα σαν πρωταγωνιστές. Πέρα από το Brokeback Mountain έχουμε δει πολύ λίγα πράγματα από την Αμερικάνικη κινηματογραφική βιομηχανία στο θέμα αυτό. Πόσο μάλλον να έχουμε δει τόσο πρωτοκλασάτα ονόματα σε μια τέτοια ταινία η οποία δεν είναι σίγουρα Η ζωή της Αντέλε, είναι όμως προκλητική για το συντηρητικό Αμερικάνικο κοινό και κάνει ένα μεγάλο βήμα για τον Αμερικάνικο κινηματογράφο. Και όλα αυτά στο πακέτο μιας πολύ καλής ταινίας. Oι πρωταγωνίστριες όπως πρώτοι προβλέψαμε από τις Κάννες κέρδισαν μαζί το βραβείο ερμηνείας του Φεστιβάλ και είναι και οι δύο από τα πρωτοκλασσάτα φαβορί, για τα Oscar.

download (8)

To πρώτο trailer της ταινίας:

https://www.youtube.com/watch?v=H4z7Px68ywk

 


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές