Captain Fantastic - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Captain Fantastic

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , , ,

Γράφει:

Μακριά από τον πολιτισμό στα δάση της Βορειοδυτικής Αμερικής, ένας αφοσιωμένος πατέρας (Viggo Mortensen) μεγαλώνει τα παιδιά του στην φύση, προσπαθώντας να κάνει και τα έξι τους, εκπληκτικούς ενήλικες. Η ζωή στην φύση και μακριά από τις πολυτέλειες του σύγχρονου κόσμου θα διακοπεί όταν ένας θάνατος στην οικογένεια θα κάνει τους επτά να πάνε ταξίδι και να συναντήσουν ανθρώπους εκτός των δικών τους συνηθειών και τρόπων, μακριά από τον επίγειο παράδεισο στον οποίο ζούνε μέχρι τώρα. Το ταξίδι αυτό θα προκαλέσει κρίση στην οικογένεια με τον πατέρα να έρχεται αντιμέτωπος με τον κόσμο, για το πως πρέπει να μεγαλώσει τα παιδιά του.

Captain-Fantastic-620x365

Μία από τις πιο συζητημένες ταινίες του Φεστιβάλ Sundance, που μάλιστα προβλήθηκε και στο “Ένα Κάποιο Βλέμμα” του Φεστιβάλ των Καννών σε μια ασυνήθιστη κίνηση του Φεστιβάλ να φέρει ταινία που έχει ήδη παιχτεί αλλού.

Το Captain Fantastic είναι από τις πιο αιρετικές και ταυτόχρονα Feelgood ταινίες της χρονιάς. Ο Vigo Mortensen και η οικογένειά του, μας συστήνουν έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής, χωρίς supermarker, χρήματα, Χριστούγεννα και καπιταλισμό, αλλά αντίθετα με φύση, εκπαίδευση σε καταστάσεις επιβίωσης, κυνήγι, Μαοισμό και την Noam Chomsky day, για μεγάλη γιορτή! Η ιδέα πίσω από την ταινία είναι πραγματικά υπέροχη και η ταινία μέχρι και λίγο μετά την μέση της, την εξυπηρετεί στο μέγιστο. Τα παιδιά του Mortensen διαβάζουν ασταμάτητα βιβλία, ξέρουν για το σύνταγμα, για την περιβόητη δικαστική απόφαση των Citizen United, για το σεξ, ενώ ο πατέρας δεν διστάζει να κυκλοφορεί γυμνός μπροστά τους (και μπροστά μας – σε ένα από τα σπανιότατα full frontals τόσο γνωστών ηθοποιών) και να τους δίνει να δοκιμάσουν αλκοόλ.

Captain1

Αποτέλεσμα αυτού του διαφορετικού τρόπου μεγαλώματος των παιδιών, είναι ένα μάτσο σαΐνια και ταυτόχρονα αξιαγάπητα παιδιά που μας χαρίζουν σε όλη την ταινία στιγμές γέλιου, συγκίνησης, αλλά και μεγάλες παιδικές ερμηνείες, ίσως δύο από τις καλύτερες της χρονιάς. Ωστόσο πόσο μπορεί να ζει κάποιος απομονωμένος από τον υπόλοιπο κόσμο, (όχι δεν είναι πολιτισμός η λέξη) χωρίς αυτό να έχει αντίκτυπο στην ζωή του; Είναι δυνατόν τα παιδιά να καταλάβουν έννοιες όπως η τα ψώνια, τα χρήματα, ο Χριστιανισμός; Μάλιστα είναι. Σύγχρονη διασκέδαση, άχρηστα χαρτιά και μία επικίνδυνη θρησκεία όπως οι περισσότερες οι απαντήσεις του πατέρα με τα παιδιά να συμφωνούν απόλυτα και την οικογένεια να ακολουθεί έναν ορθολογιστικό τρόπο σκέψης και συλλογικής λειτουργίας. Γιατί να γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα, μια εμπορική γιορτή μιας κατασκευασμένης θρησκείας, αντί για την μέρα Noam Chomsky, και ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά της σύγχρονης επιστήμης. Αντε να βρεις αντίλογο…

Το πρόβλημα της κατά τα άλλα καλής ταινίας είναι ότι από την μέση και μετά, αντί να εμβαθύνει στις συγκρούσεις που θα έχει η οικογένεια όταν μπαίνει στον πραγματικό κόσμο, ή να μας δείξει πως το όλο ιδιότυπο προτζεκτ εξελίσσεται, με τα πολλά προβλήματα που ήδη έχει, επιλέγει να γίνει υπερβολικά διδακτική και feelgood, παρουσιάζοντας τα όλα ιδανικά και με ένα τέλος που θα ικανοποιήσει ίσως το μεγαλύτερο μέρος του κοινού μεν, αλλά χωρίς έμπνευση και χάνοντας την μεγάλη ευκαιρία για μια σε βάθος εξερεύνηση της τύχης ενός τέτοιου εγχειρήματος.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές