Το Βιβλιοπωλείο της Κυρίας Γκριν (The Bookshop) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Το Βιβλιοπωλείο της Κυρίας Γκριν

(The Bookshop)


Είδος:

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 110
Χώρα: Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,
Πρεμιέρα: 19-07-2018

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

1959. H Florence Green, μία χήρα στη μέση της ζωής της, αποφασίζει να ανοίξει ένα βιβλιοπωλείο στην παράκτια πόλη του Hardborough. Η τοποθεσία που επιλέγει είναι το “Old House”, ένα εγκαταλειμμένο σπίτι, το οποίο φημολογείται ότι είναι γεμάτο φαντάσματα. Μετά από πολλές θυσίες, η Florence καταφέρνει να ξεκινήσει την λειτουργία του μαγαζιού της. Μετά από έναν χρόνο οι δουλειές δεν πάνε καλά. Ο καλύτερος πελάτης της παραμένει ο μυστηριώδης και μοναχικός κάτοικος ενός σπιτιού στον λόφο, Κος. Brundish. Από την άλλη, ένας άνδρας με επιρροή και φιλοδοξίες, ο Κος. Gamart, θέλει να στήσει ένα μουσείο τέχνης στο Old House, και έτσι με την βοήθεια του ανιψιού του, ο οποίος εργάζεται στη βουλή, θα καταφέρουν να κάνουν έξωση στη Florence.

To “The Bookshop” μεταφέρεται στον κινηματογράφο σε σενάριο και σκηνοθεσία της Ισπανίδας Isabel Coixet, και είναι βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα της Penelope Fitzgerald.  Στο cast τώρα βλέπουμε τους Emily Mortimer σαν Florence Green, την Patricia Clarkson σαν Violet Gamart, και τον Bill Nighy σαν Edmund Brundish. Είναι η τρίτη συνεργασία ανάμεσα στις Patricia Clarkson και Isabel Coixet, και η δεύτερη φορά όπου οι Emily Mortimer και Patricia Clarkson δουλεύουν μαζί μέσα στην χρονιά.

Η ταινία της Coixet έχει σίγουρα καλές προθέσεις, ενώ σίγουρα οι βιβλιοφάγοι που κάποτε ονειρεύονταν κι αυτοί να ανοίξουν ένα βιβλιοπωλείο, θα βρουν κάποιες όμορφες στιγμές στην ταινία. Όμως αυτά δεν αρκούν σε κανένα σημείο, καθώς η ταινία προσπαθώντας να ακολουθήσει το βιβλίο της Fitzgerald είναι εμφανές ότι πρόκειται για άλλο μέσα και όχι σινεμά, παρά τις προσπάθειες της Coixet να συνδέσει πλάνα με τα στοιχεία της φύσης ή τις κλασσικές για παλαιές εποχές ανάγνωσης των γραμμάτων από τους χαρακτήρες που τα στέλνουνε. Οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών δεν είναι κακές από την μία, είναι όμως μάλλον ανεπαρκείς σε σχέση με αυτό που περιμέναμε από ονόματα όπως η Mortimer και ο Nighty και μάλλον παρασέρνονται από την γενική μετριότητα της ταινίας που αν και δεν ενοχλεί σε κανένα της σημείο, εμφανίζεται τελικά άτολμη και πιο ταιριαστή σε ένα Κυριακάτικο απόγευμα στην τηλεόραση, παρά σαν Special Gala σε ένα φεστιβάλ κινηματογράφου όπως η Berlinale, όπου την είδαμε.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές