On Body and Soul (Teströl és Lélekröl) – Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

H ψυχή και το σώμα

(On Body and Soul)


Είδος:

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 113
Χώρα: Ουγγαρία
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: ,
Πρεμιέρα: 14-12-2017

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

Η Maria (Alexandra Borbély) και ο Endre (Morcsányi Géza) βλέπουν το ίδιο όνειρο. Κάθε βράδυ, όταν πέφτουν για ύπνο, τα ασυνείδητά τους συναντιούνται σε ένα χιονισμένο δάσος με σημύδες. Μόνο οι δυο τους.

Οι δύο χαρακτήρες δεν είναι ζευγάρι. Η Maria μόλις έχει προσληφθεί ως υπεύθυνη ποιοτικού ελέγχου στο σφαγείο που διευθύνει ο Endre. Εκείνος την προσέχει από την πρώτη μέρα που πατάει το πόδι της – όπως και όλοι οι υπόλοιποι – λόγω της παράξενης συμπεριφοράς της. Φαίνεται σε όλους αντικοινωνική και μοναχική, δε μιλάει πολύ, προτιμά να τρώει μόνη της και να δουλεύει μόνη στο σκοτάδι. Ζει επίσης μόνη, όπως και αυτός. Όταν γυρίζει στο σπίτι από τη δουλειά, της αρέσει να αναθυμάται και να αναπαράγει με κάθε λεπτομέρεια – έχει αφύσικα δυνατή μνήμη, όπως παραδέχεται – τους πρωινούς διαλόγους με τον Endre. Για αυτά τα μικρά σκετσάκια χρησιμοποιεί αντικείμενα όπως μια αλατιέρα – πιπεριέρα ή φιγούρες Playmobil, που τις στήνει τη μία απέναντι στην άλλη. Ο ψυχοθεραπευτής που βλέπει τακτικά, επιμένει πως πρέπει επιτέλους να αρχίσει να επισκέπτεται κάποιο συνάδελφό του που να ειδικεύεται στους ενήλικες.

Η Maria και ο Endre θα ερωτευτούν. Χάρη σε ένα τυχαίο περιστατικό, θα ανακαλύψουν με έκπληξη και αρχικά δυσπιστία, ότι και οι δύο βλέπουν στα όνειρά τους ότι είναι ελάφια που τριγυρνούν παρέα στο δάσος. Είναι τα ελάφια της πρώτης σκηνής στην ταινία, όταν όλα είναι ακόμα γαλήνια, σε ένα μέρος όπου δεν υπάρχουν άνθρωποι που σφάζουν ζώα.

Αυτούς τους ανθρώπους η σκηνοθέτης τους κινηματογραφεί κάπως αποστασιοποιημένα – τουλάχιστον αρχικά -, μέσα και πίσω από τζαμαρίες και παράθυρα. Εδώ μπορεί κανείς εύκολα να αναγνωρίσει τη ματιά της Maria, κάποιου δηλαδή που φοβάται την ανθρώπινη επαφή και κρύβεται. Στον αντίποδα αυτού βρίσκονται τα πλάνα των στοιβαγμένων σε κλουβιά ζώων του σφαγείου. Η Enyedi τα κοιτά με αγάπη, ευαισθησία και τρυφερότητα. Η κάμερα σχεδόν τα χαϊδεύει και παρατηρεί τα μελαγχολικά τους μάτια. Ξαναβρίσκουμε δηλαδή αυτή την ίδια ηρεμία και αθωότητα του χιονισμένου δάσους.

Τη μονοτονία της ζωής που ζουν οι δύο πρωταγωνιστές πριν ερωτευτούν, τη συναντάμε και στη χρωματική παλέτα του φιλμ. Όλα τα πράγματα – όταν δεν τα καλύπτει το σκοτάδι – γίνονται αχνά εξαιτίας του διάχυτου ηλιακού φωτός που πέφτει πάνω τους σχεδόν με ορμή. Τη μονοτονία αυτή σπάει συχνά το έντονο κόκκινο του αίματος που τρέχει από τα σφαγιασμένα ζώα. Όμως τα νεκρά ζώα δεν είναι τα μόνα που αιμορραγούν. Και η Μαρία είναι αυτή που θα ματώσει εξαιτίας της αγάπης.

Η ταινία μιλά για το πώς είναι να είσαι διαφορετικός, πώς είναι να ερωτεύεσαι και να προσπαθείς να αλλάξεις και πώς είναι να έχεις ερωτική απογοήτευση. Πώς είναι να επιλέγεις να ζεις τελικά. Η Maria κάνει αυτή την επιλογή και το βλέπουμε στις πράξεις της. Κυρίως όμως το βλέπουμε στο χαμόγελο αλά Μόνα Λίζα – στο κατά τα άλλα ανέκφραστο πρόσωπό της -, όταν κάνει έρωτα με τον άντρα που αγαπάει.

Η Ουγγαρέζα  σκηνοθέτης Ildikó Enyedi, οι ταινίες της οποίας έχουν ταξιδέψει και διακριθεί σε Κάννες, Λοκάρνο και Βενετία, κέρδισε την Χρυσή Άρκτο για την ταινία, στην πρώτη της σχετική υποψηφιότητα.

Βαθμολογία Χρηστών


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4.50 out of 5)
Loading...

Προβολές


Παίζεται σε: 0 αίθουσες
0 αίθουσες στην Αθήνα
0 αίθουσες στην Θεσσαλονίκη
0 αίθουσες στην Επαρχία


Η ταινία δεν παίζεται πλέον στις αίθουσες