Αίμα από το Αίμα μου (Blood of My Blood) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Αίμα από το Αίμα μου (Blood of My Blood)

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Ήταν εύκολο να ακούς το κοινό να χειροκροτεί στο τέλος της δημοσιογραφικής προβολής του “Blood of My Blood” του Marco Bellocchio. Αν, όμως, δεν υπήρχε ο θόρυβος του χειροκροτήματος, τότε πιθανότατα θα άκουγες κάτι άλλο: το μυαλό των δημοσιογράφων να δουλεύει σκληρά κι απεγνωσμένα, μέχρι να εξαντληθεί, προσπαθώντας να καταλάβει το θέμα της ταινίας. Μέχρι τώρα, αυτή ήταν η πιο αινιγματική ταινία του Φεστιβάλ στη Βενετία.

Η ιστορία χωρίζεται σε δύο μέρη. Και τα δύο διαδραματίζονται στο Bobbio, στη βόρεια Ιταλία (όπου γεννήθηκε ο Bellocchio), σε διαφορετικές όμως ιστορικές περιόδους. Το πρώτο μέρος τοποθετείται στον 17ο αιώνα, όταν μια θρησκευόμενη γυναίκα αποπλανεί έναν ιερέα και τον ωθεί στο να αυτοκτονήσει. Σαν τιμωρία, οι σκληροί νόμοι της Καθολικής Εκκλησάις την καταδικάζουν να ζήσει την υπόλοιπη ζωή της σε ένα πολύ μικρό δωμάτιο. Το δεύτερο μέρος τοποθετείται στο παρόν: ένα βαμπίρ εκατομμυριούχος, του οποίου η περιουσία δημιουργήθηκε ρουφώντας αίμα και χρήμα από άλλους ανθρώπους, έφτασε σε πολύ μεγάλη ηλικία και βρίσκεται κοντά στον θάνατο – αν και είναι ήδη μισοπεθαμένος. Η ταινία παρουσιάζει και τις δύο ιστορίες με πολύ διαφορετικό τρόπο: το πρώτο είναι πιο ποιητικό και σοβαρό, ενώ το δεύτερο πιο ελαφρύ και κωμικό. Θα μπορούσαν να είναι μέρη δυο διαφορετικών ταινιών.

Ωστόσο, όχι απλά είναι κομμάτια της ίδιας ταινίας, άλλα και τα δύο συνδέονται μεταξύ τους, αν και συχνά όχι με προφανή τρόπο. Και τα δύο καταπιάνονται με την εξουσία (την θρησκευτική στο πρώτο, την οικονομική στο δεύτερο) και ίσως αυτό να είναι και το μήνυμα του σκηνοθέτη: ο χρόνος περνάει, τα πράγματα αλλάζουν, όμως η εξουσία καταφέρνει να επανεφεύρει τον εαυτό της και πάντα υπάρχει κάποιος που εξουσιάζει και ελέγχει τους άλλους. Αυτό όμως είναι μόνο για τον εντοπισμό των βαθύτερων νοημάτων και της σύνδεσης ανάμεσα στη μάγισσα του παρελθόντος και του σύγχρονου βαμπίρ.

Ο Bellocchio δεν έχει πρόθεση να κάνει τα πράγματα ευκολότερα για το κοινό: ξεκινά με κάποια μονοπάτια, άλλα μας εγκαταλείπει στη μέση της ζούγκλας. Είναι στη δική μας κρίση αν θα επιλέξουμε τον πιο βολικό τρόπο, να κόψουμε δέντρα και να φτάσουμε στο τέλος της διαδρομής ή… να πεθάνουμε εξουθενωμένοι στο δάσος.

Είναι μια εξαιρετική ταινία, γεμάτη ιδιοφυείς πινελιές, όπως μια αστεία συζήτηση ανάμεσα στο βαμπίρ και τον διεφθαρμένο οδοντίατρο του. Και είναι πραγματικά αινιγματική, την σκεφτόμαστε ακόμη και ώρες μετά την έξοδό μας από την αίθουσα. Επίσης είναι ένα από τα φαβορί για να κερδίσει τον Χρυσό Λέοντα, κι αν τα καταφέρει, πιστεύω πως πολύ λίγοι θα διαμαρτυρηθούν.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές