Blade of The Immortal - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Η Λεπίδα του Αθανάτου

(Mugen no jûnin)


Είδος:

, ,

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 140
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , , , , ,
Πρεμιέρα: 05-10-2017

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

«Για να σώσει τη ζωή της θα πρέπει να πάρει χίλιες άλλες», διατείνεται το tag line της 100ής ταινίας του ζωντανού θρύλου Τακάσι Μίικε και πρέπει να σας πούμε πως δεν λέει ψέμματα. Ο Μίικε, επέστρεψε φέτος στο Φεστιβάλ των Καννών διασκευάζοντας το διάσημο ομώνυμο manga για έναν περιπλανώμενο καταραμένο σαμουράι που δεν μπορεί να πεθάνει.

Στην κινηματογραφική μεταφορά, ο σαμουράι για να σώσει την ψυχή του ορκίζεται να βοηθήσει μια κοπέλα να πάρει εκδίκηση για το θάνατο των γονιών της, σ’ ένα λουτρό αίματος που ο Μίικε κινηματογραφεί με ανεξάντλητη εφευρετικότητα. Μέχρι να φτάσουν οι τίτλοι τέλους, δεν θα πιστεύεις πως ήταν δυνατόν να δεις θανάτους να συμβαίνουν με τόσους διαφορετικούς τρόπους. Η 100ή ταινία του Τακάσι Μίικε δεν γινόταν να είναι πιο ταιριαστή από αυτή.

Ο Takashi Miike θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο Manji, πρωταγωνιστής του Blade of The Immortal. Τουλάχιστον έτσι τον αντιλαμβάνομαι ως σκηνοθέτη, μετρά 100 ταινίες στο κασέ του, άλλες μνημειώδεις και άλλες αδιάφορες, πάντα, όμως, με το προσωπικό στίγμα του δημιουργού τους. Έτσι και ο Manji, άλλοτε σκοτώνει σε επικές μάχες ενώ άλλα από τα θύματά του πέφτουν χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Και οι δύο τους έχουν κάτι να προστατεύσουν, ο Miike τον κινηματογράφο (όπως τον αντιλαμβάνεται ο ίδιος) και ο Manji τη μικρή Rin. Οπότε δε θα υπήρχε πιο ταιριαστή ταινία για να τον χρίσει κι αυτόν ως τον “άνθρωπο των 100”. Και πιστέψτε με, δε θα μπορούσε κανείς να σκηνοθετήσει με τον ίδιο τρόπο την εκατοστή του ταινία.

Με το manga του Hiroaki Samura έχω μεγαλώσει, είμαι βαμμένος οπαδός του. Μπορούσα να διακρίνω μέχρι και την παραμικρή αλλαγή που ο Miike έκανε στην πηγή της ταινίας του. Αλλά καταλαβαίνεις πόσο μεράκι είχε ως δημιουργός, ώστε να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να μεταφράσει το πενάκι του Samura σε ζωντανές, κινούμενες εικόνες. Όλα τα βασικά στοιχεία είναι παρόντα, ορισμένοι χαρακτήρες απουσιάζουν παντελώς ή εμφανίζονται εν συντομία, αλλά δε μπορούμε να μιλήσουμε ούτε για ασέβεια πάνω στο manga, ούτε και για επιφανειακούς χαρακτήρες. Όλα είναι δομημένα έτσι ώστε να συναπαρτίζουν μια ικανοποιητική ταινία σχεδόν δυόμιση ωρών που κυλάει νεράκι.

Σκηνοθετικά, βρίσκουμε τον Miike σε μεγάλα κέφια. Άλλοτε με κοφτά πλάνα να διαδέχονται γοργά το ένα το άλλο, εν είδει εντυπωσιακού βιντεοκλίπ με σπινταριστό μοντάζ, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που, αντιλαμβανόμενος πως η ταινία του αφορά σε σαμουράι, ρίχνει τις ταχύτητες, αφήνει την κάμερα να παρακολουθήσει σχολαστικά το πλάνο και διευθύνει τους ηθοποιούς με έναν τρόπο που θυμίζει τον κλασικό κινηματογράφο της χώρας του. Ο Kurosawa θα ήταν περήφανος βλέποντας αυτήν την ταινία. Και βέβαια, ας μην κρυβόμαστε, αίμα περιμένουμε από μια τέτοια ταινία. Και αίμα λαμβάνουμε, έναν ολόκληρο ωκεανό, με πάνω από χίλιους σφαγέντες να κοίτωνται διαμελισμένοι και το χώμα να έχει βαφτεί πορφυρό. Εξαίσια χορογραφημένη και οπτικά εντυπωσιακή, η βία του Miike προκαλεί το θαυμασμό του θεατή.

Μόνες δύο ενστάσεις: ενώ τον πρωταγωνιστή εξακολουθούν να τον λένε Manji (σβάστικα στα γιαπωνέζικα) γιατί αφαιρέθηκε η σβάστικα από το κιμονό του; Καταλαβαίνω την ταύτιση με τη χροιά που πλέον έχει το εν λόγω σύμβολο και φυσικά είμαι ενάντιος σε ό,τι αυτή η χρήση της πρεσβεύει, αλλά ας μην ξεχνάμε πως σημαίνει αναγέννηση και μιλάμε για έναν ήρωα που διαρκώς αναγεννάται. Τόσες σφαγές βλέπουμε, εκεί μας χτυπά κόκκινο η πολιτική ορθότητα; Και δεύτερον, ο Manji έχει ένα τεράστιο οπλοστάσιο στη διάθεσή του. Δεν μπορούσαμε να το δούμε να χρησιμοποιείται ολόκληρο πέρα από δύο-τρία χτυπητά παραδείγματα; Όπως και να ‘χει, καθόλου δε μειώνουν το γεγονός πως αυτή εδώ είναι η ταινία δράσης της χρονιάς. Έτσι γίνονται τα σωστά μπλοκμπάστερ δράσης και καλό είναι η Δύση να πάρει κάποια μαθήματα αντί να αρκείται σε άψυχα, τεμπέλικα remake. Καμία εντύπωση δε θα μου κάνει αν ο Tarantino δηλώσει πως θα ήθελε να είναι σκηνοθέτης του Blade of The Immortal.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές