Black Mass - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Black Mass


Γράφει:

Η πραγματική ιστορία του Whitey Bulger, αδερφού μέλους της γερουσίας και ενός από τους πιο βίαιους και κακούς εγκληματίες στην ιστορία της Βοστόνης. Ο Bulger κάπου ανάμεσα στην εγκληματική του “καριέρα” θα συνεργαστεί με την αστυνομία και το FBI, για να προδώσει μια οικογένεια μαφιόζων με την οποία βρίσκεται σε ανταγωνισμό. Η ταινία για την ζωή του Bulger έρχεται στις μεγάλες οθόνες από τον  Scott Cooper (σκηνοθέτη του Crazy Heart). Ο τελευταίος έδωσε τον πρώτο ρόλο στον Johnny Depp που μεταμορφώθηκε σε καραφλό, γαλανομάτη διάβολο για τον συγκεκριμένο ρόλο, αλλά και τους  (Fifty Shades of Grey), .

Δείτε την πρώτη φωτογραφία του Johnny Depp από τους Πειρατές της Καραιβικής 5.

Δεν είναι μυστικό ότι η καριέρα του Johnny Depp, κάπου ανάμεσα σε captain Jack Sparrow και ένα σωρό ανούσιους ρόλους που δεν πρόσφεραν τίποτα στην υποκριτική του ικανότητα και καριέρα. Έτσι από εκεί που περιμέναμε να τον δούμε πότε θα πάρει τελικά το Oscar του κάπου στο 2005, φτάσαμε μια δεκαετία αργότερα να τον παρομοιάζουμε με ηθοποιούς καρικατούρες με μια σειρά κακών ταινιών όπως ο Nickolas Cage.

download (9)

Όμως το Black Mass φαίνεται ότι θα δώσει επιτέλους μια νέα ώθηση στην καριέρα του καθώς για πρώτη φορά δεν μεταμορφώνεται στην γνωστή Burtonική καρικατούρα που τον έχουμε συνηθίσει, όπως στo Dark Shadows ή epic failure sci-fi όπως το Transcendence, ή το φιάσκο του Mortdecai. Μετά από χρόνια φαίνεται να βρίσκεται σε ένα δραματικό ρόλο επιπέδου μεγάλου ηθοποιού και με ένα supporting cast που είναι λαμπρό. Μη παραξενευτείτε λοιπόν αν ο Depp επιστρέψει στα Oscar μετά από αρκετά χρόνια ανυποληψίας.

Γιάννης Πατλάκας

Όταν οι πρώτες φωτογραφίες του Black Mass εμφανίστηκαν, πολλοί δεν δίστασαν να πούνε “Αυτή είναι η ταινία που θα δώσει το Oscar στον Depp”. Και ίσως το πάρει, καθώς τα πάντα περιμένουμε από αυτήν την Ακαδημία. Βλέποντας όμως το Black Mass μπορούμε να πούμε με ασφάλεια, ότι αυτοί που διέδιδαν της φήμες για Οσκαρ, σίγουρα δεν είχαν δει την ταινία και δεν είχαν ιδέα για τι μιλούσαν, πέρα από το μακιγιάζ και τους μπλε φακούς επαφής του Depp στις φωτογραφίες και τα trailer.

Δεν είναι ότι μιλάμε για μία κακή ερμηνεία από τον Depp. Η αλήθεια είναι ότι είναι η καλύτερη ερμηνεία του Depp τελευταία. Όμως και πάλι δεν φαίνεται να μπορεί να αποβάλει τις συνήθεις και επαναλαμβανόμενες τεχνικές του στην υποκριτική, που τις τελευταίες δεκαετίες τον έκαναν έναν επιτυχημένο Sparrow ή Willy Wonka. Οι μερικές καλές σκηνές του, δεν μπορούν να σώσουν την μέτρια ερμηνεία του στο Black Mass. Ακούγοντας τον τρόπο που μιλάει, είναι εμφανές ότι ο Depp προσπαθεί να μιμηθεί τον Jack Nicholson, αλλά το make up του μας παραπέμπει περισσότερο σε έναν γέρο, άσχημο Leonardo DiCaprio, όπως αυτός θα είναι σε 10 με 15 χρόνια.

Και μια που μιλήσαμε για το make up… θα πρέπει να πούμε ότι είναι απελπιστικά κακό – τόσο ψεύτικο, που κανείς αναρωτιέται πως οι παραγωγοί άφησαν κάτι τέτοιο να εμφανιστεί στην οθόνη. Ο σκηνοθέτης ωστόσο, φαίνεται να έχει γνώση της έλλειψης ποιότητας σε αυτό τον τομέα και ίσως γι’ αυτό μας παρουσιάζει τον Depp κυρίως στο σκοτάδι, αν και σίγουρα είναι μία από τις ταινίες που ο θεατής περισσότερο ασχολείται για την εμφάνιση του ηθοποιού, παρά για την ερμηνεία του.

Το Black Mass ακολουθεί την παράδοση ταινιών για gangsters του Scorsese και του Coppola. Ωστόσο η σκηνοθεσία δεν έχει την υπογραφή κάποιου με παρόμοια ικανότητα αφήγησης ή αισθητική. Η ταινία μάλιστα γίνεται σε κάποιες στιγμές μπερδευτική, καθώς σε κάποιες σκηνές δεν έχουμε ιδέα ποιος Ιταλός μαφιόζος είναι ποιος. Ωστόσο το Black Mass είναι ταινία που βλέπεται ευχάριστα, όμως σίγουρα ξεχνιέται το ίδιο εύκολα.

Bruno Ghetti


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές