Big Fish: Ο Παραμυθένιος κόσμος του Tim Burton - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Big Fish: Ο Παραμυθένιος κόσμος του Tim Burton

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Ήταν η αρχή μιας άλλης δεκαετίας όταν είδαμε στις σκοτεινές αίθουσες να ζωντανεύουν.. Απίθανες Ιστορίες. Για την ακρίβεια το ημερολόγιο έδειχνε Φεβρουάριο του 2003 όταν το “Big Fish” έκανε την πρεμιέρα του στους κινηματογράφους της χώρας μας. Ένα μήνα αργότερα, “πήγε” και στα Όσκαρ, όντας υποψήφιο για την μουσική του επένδυση. Παρ’ όλα αυτά δεν ήταν το χρυσό αγαλματίδιο που κέρδισε τελικά, αλλά μία θέση στην καρδιά των απανταχού σινεφίλ. Μία ταινία τόσο ξεχωριστή, όσο και ο σκηνοθέτης της, Tim Burton.
Από τα πρώτα κιόλας λεπτά του έργου ο θεατής εισάγεται σε έναν πολύ ιδιαίτερο και ασυνήθιστο φιλμικό κόσμο. Όπως ακριβώς είναι δηλαδή και η ζωή του Εντ Μπλουμ(Ewan McGregor).

Η ιστορία λοιπόν, περιγράφει τις περιπέτειες του ανήσυχου και φιλόδοξου νέου που αναζητάει την τύχη του μακριά από το μικρό χωριό στο οποίο μεγάλωσε. Ανατροπές και εκπλήξεις, φιλίες και έρωτες, λυκάνθρωποι και γίγαντες, γοργόνες και μάγισσες.. Κάθε λογής παραμυθένιο στοιχείο αναβιώνει μπροστά στα μάτια μας, μέσα από τις ιστορίες που περιγράφει ανά, συχνά, χρονικά διαστήματα ο ηλικιωμένος πλέον Εντ. Η φιλμική εξέλιξη της ιστορίας δομείται με χρονικά άλματα(παρόν-παρελθόν). Αυτός είναι και ο λόγος που βλέπουμε τον πρωταγωνιστή σε διάφορες χρονικές φάσεις της ζωής του.
Κλείνοντας με την πλοκή του έργου, αξίζει να σημειωθεί το στοιχείο που συμπληρώνει την κεντρική ιδέα της ταινίας.

big-fishΠίσω λοιπόν, από τις φανταστικές εμπειρίες ζωής του ρομαντικού ήρωα, κρύβεται ο ρεαλιστής και απόμακρος γιος του. Η σχέση που έχουν οι δυο τους είναι σχεδόν τυπική. Ο Γουίλ Μπλουμ(Billy Crudup) προσπαθεί να βρει τον πραγματικό εαυτό του πατέρα του, να ξεχωρίσει τον άνθρωπο από τον μύθο που έχει χτιστεί μέσα από τις ατελείωτες ιστορίες. Δυσκολεύεται να διακρίνει αληθινά στοιχεία, μέσα στις χιλιοειπωμένες περιπέτειες του πατέρα του με αποτέλεσμα να απογοητεύεται κάθε φορά που τον ακούει.

Ο Tim Burton δίνει πνοή σε ένα σενάριο (του John August) βασισμένο στην νουβέλα του Daniel Wallace. Σκηνοθετεί μία παραμυθένια ιστορία με βαθύτατο νόημα. Ο πυρήνας πάνω στον οποίο έχτισε το φιλμ, αφορά την αναζήτηση του Γουίλ που παλεύει να μάθει ποιος πραγματικά είναι ο πατέρας του. Πλαισιώνεται με την μαγεία της φαντασίας, που δεν είναι για όλους, και την υπονόμευση της από τα μάτια που βλέπουν ρεαλιστικά τον κόσμο. Μέσα από την συσχέτιση πατέρα και γιου ο καλιφορνέζος σκηνοθέτης παραθέτει τα δύο άκρα(φανταστικό-ρεαλιστικό).
Αυτή τη φορά ο κ. Burton κράτησε πιο χαμηλά την γκροτέσκο πλευρά του και κινηματογράφησε ίσως την πιο ρεαλιστική του ταινία. Ή μάλλον την ταινία που έτεινε πιο κοντά στον ρεαλισμό.
Πρόκειται για μία περιπέτεια, με έντονα φανταστικά και ανατρεπτικά στοιχεία, όπου ο Tim Burton εξ αρχής ήταν ο εκλεκτός για να φέρει σε πέρας ένα σενάριο.. κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του.
Όσον αφορά τους χαρακτήρες του έργου, έχουμε ξεκάθαρα δύο πρωταγωνιστές και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους Ewan McGregor και Albert Finney. Οι δυο τους υποδύθηκαν τον Εντ Μπλουμ, σε παρελθοντικό και παροντικό χρόνο αντίστοιχα, με την αναμενόμενη επιτυχία.

bigfish_nude-672x372Συμπερασματικά, το “Big Fish” του Tim Burton είναι μία ταινία που δεν πρόκειται να την βαρεθείς σε καμία των περιπτώσεων. Ξεχωρίζει για τα παραμυθένια στοιχεία που ξεχειλίζουν σε κάθε σεκάνς και τα οποία συμβάλουν τα μέγιστα στην καθοδήγηση του θεατή στο πυρήνα του φιλμ. Στην κεντρική του ιδέα.
Τελικά τι είναι καλύτερο άραγε.. η φανταστική ή ρεαλιστική πλευρά του νομίσματος που λέγεται ζωή. Και τι κινδύνους κρύβει η κάθε μια τους. Ευτυχισμένος άλλα λίγο φαντασμένος από την μία και ρεαλιστής αλλά επιφανειακός από την άλλη..
Εσύ ποια όψη προτιμάς..?

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές