Ben-Hur - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ben-Hur

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , , , ,

Γράφει:

Κατά τους Αυγούστειους  χρόνους, μετά τη γέννηση του Χριστού, η Ρώμη θορυβημένη από την εξάπλωση της νέας θρησκείας και την ασέβεια του λαού απέναντι στον αυτοκράτορα, στέλνει στρατεύματα με νέο διοικητή το Messala. Εκείνος, πανευτυχής που επιστρέφει στην πατρίδα του μετά από χρόνια απουσία, αγνοεί το πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα στην Ιερουσαλήμ, για την πόλη και για τον αγαπημένο του παιδικό φίλο Judah Ben-Hur, τον οποίο αδημονεί να συναντήσει.

Οι δύο νέοι  υποδέχονται με χαρά ο ένας τον άλλο και συζητούν για το κοινό παρελθόν τους. Ο Messala ευελπιστεί πως και το μέλλον τους θα είναι κοινό και ζητά τη βοήθεια του φίλου του, ο οποίος είναι σημαντικό πρόσωπο στον τόπο του και ασκεί κάποια επιρροή για να μπορέσει να εμπεριστατώσει τη ρωμαϊκή ισχύ. Ο Judah όμως ούτε μπορεί να αρνηθεί την πίστη του ούτε να προδώσει το λαό του. Η φιλοδοξία τυφλώνει τον Messala που αδράττει την ευκαιρία και με βάση ένα ατυχές γεγονός κατηγορεί άδικα τον Judah για επίθεση κατά του κυβερνήτη. Η οικογένειά του φυλακίζεται κι εκείνος στέλνεται πια ως δούλος μακριά από την πατρίδα του. Η πίστη του και η ανάγκη για εκδίκηση είναι εκείνες που θα τον κρατήσουν  ζωντανό.

ben-hur-messala-race-is-not-over

Μια ταινία για τη χριστιανοσύνη, για τη συγχώρεση και τη φιλία, για τα ανθρώπινα συναισθήματα και την πίστη, στη τρίτη εκδοχή της, το Ben-Hur είναι βασισμένο στο βιβλίο του Lew Wallace Ben-Hur: A Tale of the Christ, το οποίο είχε μεταφερθεί πάλι από την MGM παλαιότερα  στον κινηματογράφο με το βουβό όμοτιτλο φιλμ του 1929.

Η επική παραγωγή ενσαρκώνει έναν ανεπανάληπτο χαρακτήρα που στερείται την ελευθερία του και συνεχίζει με το μίσος να κινεί τις πράξεις του. Στην πορεία, παρά την αίσια κατάληξη των πραγμάτων, αφού ο Judah βρίσκεται στη Ρώμη και απολαμβάνει την εκτίμηση επιφανών προσώπων, νοσταλγεί την πατρίδα και την οικογένειά του, και αποφασίζει να μην χρονοτριβεί και να επιστρέψει.  Η εσωτερική πάλη του ήρωα ενισχύεται και καθοδηγείται με τις εξωτερικές παρεμβάσεις, όπως η παρουσία του Χριστού ως σταθερή  ελπίδα στη δύναμη της πίστης για να αντέξει. Στο ταξίδι της επιστροφής όμως, θα συνειδητοποιήσει τα όριά του, άλλωστε μόνο λίγο πριν το τέλος συμφωνεί να συμμετάσχει στην επικίνδυνη αρματοδρομία ενάντια στον παλιό του φίλο.

charlton-heston-as-judah-ben-hur-in-ben-hur

 Πολλοί ηθοποιοί απέρριψαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ευτυχώς μάλλον, για τον Charlton Heston που επέδειξε τις υποκριτικές ικανότητές του με μεγάλη επιτυχία. Τόσος είναι ο συναισθηματικός δυναμισμός του – ακόμα κι αν κάποιοι κριτικοί διαφώνησαν – που τα χαμόγελα, τα βλέμματα, οι κινήσεις του θα μπορούσαν να σταθούν και χωρίς το περιβάλλον γύρω του. Ευτυχώς και για εμάς όμως! Λέγεται πως αφού ο σκηνοθέτης απέρριψε τον Kirk Douglas, εκείνος  εμπνέυστηκε και θέλησε να γυρίσει τον Σπάρτακο.

Ήταν μια πανάκριβη παραγωγή της MGM για την οποία στήθηκαν τα μεγαλύτερα και περισσότερα σκηνικά από οποιαδήποτε άλλη. Οι ομιλούντες ρόλοι ανέρχονταν στους 350 ενώ οι κομπάρσοι ξεπερνούσαν τις 50.000. Περιλαμβάνει μάλιστα μια από τις πιο ακριβοπληρομένες σκηνές δράσης, το θρυλικό αγώνα με τα άρματα, ένα εξαιρετικό υπερθέαμα που εντυπωσιάζει ακόμη και σήμερα. Από τα 212 λεπτά δεν θα μπορούσε να λείπει ούτε ένα.

ben hur 1

Το Ben-Hur  έσπασε τα ταμεία και σάρωσε στα Όσκαρ κατακτώντας 11 από τις 12 υποψηφιότητές του, ρεκόρ που δεν αντισταθμίστηκε παρά 40 χρόνια μετά με τον Τιτανικό. Ένα από τα αγαλματίδια ήταν κι εκείνο της Καλύτερης Μουσικής. Ο ίδιος ο συνθέτης Miklós Rózsa αποφάσισε κατά βάση πως θα τοποθετηθεί η μουσική σε κάθε σκηνή. Το έργο του, που επηρέασε για δεκαετίες τις κινηματογραφικές συνθέσεις, αποτελεί τη μεγαλύτερη σε διάρκεια μουσική επένδυση ταινίας.

Το καλό με τις ταινίες συναφούς  θεματολογίας είναι ότι μπορούμε να τις δούμε στην τηλεόρασή μας κάθε Πάσχα. Και σίγουρα αξίζει να το παρακολουθήσουμε ξανά και ξανά.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές