Beira-Mar - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Beira-Mar

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία: ,
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: ,

Γράφει:

Είμαστε σε ένα όμορφο παραλιακό μέρος της Βραζιλίας, όπου δύο νεαροί φίλοι προσπαθούν να βάλουν σε τάξη τις  ζωές  τους αναζητώντας, τελικά, τον εαυτό τους. Ο Martin μεγάλωσε με πολύ χαλαρούς οικογενειακούς δεσμούς, κοντά σε έναν βίαιο πατέρα που δεν του πρόσφερε καμία σταθερή βάση για την προσωπική του εξέλιξη. Ξαφνικά βρίσκεται υποχρεωμένος να αναζητήσει κάποιο σημαντικό έγγραφο από συγγενείς με τους οποίους δεν είχε σχεδόν καμία σχέση και φαίνεται ανήμπορος να χειριστεί την κατάσταση. Ο Tomaz, από την άλλη, παλεύει με την ομοφυλοφιλική του ταυτότητα ψάχνοντας τον τρόπο με τον οποίο θα τη φανερώσει στο Martin και τους υπόλοιπους συνομήλικους φίλους του.

Τι έχουμε λοιπόν; Δύο νεαρά αγόρια σχεδόν στην εφηβεία, αμαρτίες γονέων που παιδεύουσι τα τέκνα, αθώα σεξουαλικότητα χωρίς κατασκευασμένα όρια κτλ. Θέματα, με άλλα λόγια, που μας αρέσουν, μας ενδιαφέρουν και, αν μη τι άλλο, έχουν αρκετές προοπτικές για μια φεστιβαλική ταινία. Τι δεν πήγε καλά λοιπόν; Γιατί κάτι λείπει. Και αυτό είναι η συνοχή. Οι σκηνοθέτες (Filipe Matzembacher & Marcio Reolon) επέλεξαν να καταπιαστούν με πολύ ενδιαφέροντα ζητήματα τα οποία, όμως, προκειμένου να χωρέσουν στην αφήγηση τυγχάνουν αρκετά επιφανειακής προσέγγισης. Σκηνές ασύνδετες, ιστορίες άσχετες μεταξύ τους και κάποια όμορφα πλάνα που, δυστυχώς, δεν πατάνε πουθενά.

201506842_2_IMG_FIX_700x700

Εντάξει, επειδή ίσως τα τελευταία σχόλια ακούγονται περισσότερο επικριτικά απ’ όσο θα έπρεπε, σπεύδω να ομολογήσω πως η ταινία είχε και τις ευτυχείς στιγμές της. Αρχικά ήταν πολύ καλή η επιλογή των δύο πρωταγωνιστών, λόγω της  χημείας μεταξύ τους που φαίνεται ότι δουλεύτηκε αρκετά. Μάλιστα όπως λένε οι ίδιοι οι σκηνοθέτες τα γυρίσματα κράτησαν 30 μέρες κατά τις οποίες έμεναν όλοι μαζί στο ίδιο σπίτι (το σπίτι που βλέπουμε στην ταινία) προκειμένου οι δύο πρωταγωνιστές να εγκλιματιστούν και να αρχίσουν να πειραματίζονται με τον περιβάλλοντα χώρο.

Υπήρξαν, μάλιστα, και ορισμένες σκηνές όπου το ξεκάθαρο νόημα και η απλότητα στην απόδοσή του έπιασε κάποιους από τους πιθανούς στόχους των σκηνοθετών. Ξεχωρίζω τη σκηνή όπου ο Tomaz παραδέχεται στον φίλο του τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Η φυσικότητα με την οποία γίνεται αποδεκτή η «ομολογία» του, τα αστεία που ακολουθούν και η ατμόσφαιρα που δημιουργείται δίνει ένα μεγάλο συν στο συνολικό αποτέλεσμα.

Αντίθετα η ερωτική σκηνή μεταξύ των δύο μου φάνηκε κάπως πρόχειρη και αμήχανη. Σίγουρα η αμηχανία είναι μέρος της ουσίας. Επίσης σίγουρα η πρόκληση ήταν διπλή λόγω του νεαρού της ηλικίας των δύο πρωταγωνιστών. Παρ’ όλα αυτά εάν η δυσκολία υπερέβαινε την ποιότητα του αποτελέσματος, πράγμα το οποίο συνέβη κατά τη γνώμη μου, θα μπορούσε κάλλιστα η σκηνή να κοπεί. Επιπλέον ίσως ήταν λίγο άγαρμπη και η μετάβαση στο νέο στάτους της σχέσης των δύο νέων, κυρίως από την πλευρά του Martin. Και πάλι, δηλαδή, κάτι λείπει.

201506842_3_IMG_FIX_700x700

Από την άλλη, όπως και να το κάνουμε, το μπλε μαλλί που αποκτά ο Tomaz μετά από ένα γερό μεθύσι σε συνδυασμό με την προαναφερθείσα σκηνή δεν μπορεί παρά να παραπέμψει στη Ζωή της Αντέλ. Οι αναλογίες είναι αρκετές και δε νομίζω ότι χρειάζονται διευκρινήσεις.

Πέρα από αυτά, προσπαθώντας να καταλάβει κανείς τι θέλει να πει ο ποιητής (συγκεκριμένα οι ποιητές) ίσως θα έπρεπε να εστιάσει και στο ρόλο που παίζει η φύση σε όλη αυτή τη διαδικασία ωρίμανσης των δύο νεαρών, ρόλος που φαίνεται ήδη από τον τίτλο της ταινίας (Beira-mar σημαίνει στα ελληνικά παραλία). Από την αρχή ως και την προτελευταία σκηνή ακούμε παραλία και παραλία δεν βλέπουμε. Αναδύονται μόνο κάποιες εικόνες μέσα από περιγραφές του Martin, ο οποίος φαίνεται να αγαπά από παιδί τη θάλασσα. Στην τελευταία σκηνή είναι που η θάλασσα-φύση παίζει ρόλο καταλύτη στις εσωτερικές συγκρούσεις που έχει φέρει η προηγούμενη νύχτα. Ο Martin στρέφεται ξανά σε αυτή, όπως όταν ήταν μικρός, προκειμένου να πάρει αποστάσεις και να μπορέσει να αντιμετωπίσει τελικά την πολύπλοκη ζωή του. Και ενώ η σκηνή κρύβει μία μεγάλη δυναμική, χωρίς το απαραίτητο υπόβαθρο που θα έπρεπε να έχει ήδη χτιστεί, δεν μας είπε τίποτα.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές