Before Snowfall - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Before Snowfall

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

To Before Snowfall του Hisham Zaman ακολουθεί το ταξίδι του 19χρονου Siyar από ένα μικρό χωρίο στο αυτόνομο Κουρδιστάν στο Ιρακ, στην Τουρκία, την Ελλάδα, την υπόλοιπη Ευρώπη και με τελικό προορισμό την Νορβηγία. Η συναρπαστική ταινία του Κουρδου πρόσφυγα Hisham Zaman, ξεκινά με τον Siyar, τον κεντρικό ήρωα να περιτυλήγεται με πλαστικό, πριν μπει σε μια δεξαμενή καυσίμου για να περάσει τα σύνορα Ιρακ-Τουρκίας. Αν και όπως είπε στην συνέντευξη του στο Φεστιβάλ του Mannheim o σκηνοθέτης η σκηνή είναι υπερβολική καθώς ο άνθρωπος δε μπορεί να αντέξει σε τέτοιες συνθήκες τόσες ώρες, η ταινία μας προετοιμάζει για να δούμε την Οδύσσεια του Siyar, που θα περάσει από τα χέρια πολλών ανθρώπων του Ευρωπαικού trafficking για να φτάσει τελικά στον προορισμό του.

Ο Soyar, δεν έχει τον ίδιο σκοπό με τον Ηλία του Παράδεισος στην Δύση, να βρει ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη. Αυτό τον σκοπό τον είχε η αδερφή του η οποία δραπέτευσε από την μικρή κοινωνία του Κουρδιστάν μαζί με τον αγαπημένο της, όταν η οικογένειά της την υποχρέωσε να παντρευτεί κάποιον που δεν ήθελε. Ο σκοπός του Siyar είναι κατά τον ίδιο ιερός. Να βρει την αδερφή του και να την σκοτώσει αποκαθιστώντας την τιμή της οικογένειας στο χωριό. Ο Zaman λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το γύρισμα, άλλαξε τον πρωταγωνιστή του και από έναν επαγγελματία ηθοποιό επέλεξε έναν άσιμο Κούρδο που απλά έτυχε να κατάγεται από την περιοχή που κατάγεται ο Siyar στην ταινία. Ήθελε η ταινία του να είναι όσο το δυνατό ρεαλιστική και η άποψή του ήταν πως μόνο με κάποιον που δεν είναι ηθοποιός, αλλά έχει ζήσει τέτοιες καταστάσεις θα πετύχενε καλύτερα τον στόχο του. Έτσι η κάμερα θα ακολουθήσει τον Siyar από το χωριό του στο Κουρδιστάν, σε ένα ξενοδοχείο στην Κωνσταντινούπολη, όπου η αδερφή του θα του ξεφύγει. Στην Κωνσταντινούπολη όμως θα συναντήσει την Edin, ένα κορίτσι που ντύνεται σαν αγόρι και θα προσπαθήσει να τον ληστέψει. Παρά την αρνητική πρώτη τους συνάντηση θα γίνουν φίλοι και ο Siyar θα αποφασίσει να κάνουν μαζί το μεγάλο ταξίδι προς την Νορβηγία, όπου έμαθε ότι βρίσκεται πλέον η αδερφή του.
Ωστόσο θα κρύψει από την Edin θα κρύψει τις προθέσεις του για την αδερφή του.

Το ταξίδι θα έχει και λίγο από Ελλάδα, καθώς οι ήρωές μας θα περάσουν τον Έβρο και θα πιαστούν μάλιστα από την Ελληνική αστυνομία σε μία ενέδρα σε μία καθοριστική για την ταινία σκηνή που θα φέρει τον Siyar αντιμέτωπο με τους δουλεμπόρους. Κάπου εκεί θα ακουστούν και μία-δυο ελληνικές ατάκες απο “γαλλικά” από τους αστυνόμους προς τους μετανάστες. Το ταξίδι θα συνεχιστεί σε Βερολίνο, όπου η Edin ελπίζει να επανενωθεί με μέλη της οικογένειάς της και σε Όσλο, όπου ο Siyar θα βρει τελικά την αδερφή του και θα την αντιμετωπίσει.

fr1

To Before Snowfall του Zaman, μας ταξιδεύει σε πέντε χώρες με εντελώς διαφορετικό πολιτισμό, συνθήκες, συναισθήματα και συγκινήσεις στην κάθε μία. Κάθε μία είναι ένα διαφορετικό κεφάλαιο στην ζωή των πρωταγωνιστών, που παιρνούν όλες τις φάσεις της δραματουργίας με αριστοτεχνικό τρόπο και με άψογη ανάπτυξη των χαρακτήρων τους, με όμορφες και ταιριαστές στην πλοκή παράπλευρες ιστορίες και με εκπληκτική σκηνοθεσία από τον Zaman, που πρακτικά παρουσιάζει ένα μέρος του δικού του ταξιδιού από το Κουρδιστάν προς την Ευρώπη. Το έργο του σκηνοθέτη κάνουν εύκολο οι εντυπωσιακές ερμηνείες από τους δύο νεαρούς πρωταγωνιστές του που δεν παίζουν απλά αλλά είναι ο Siyar και η Edin. Αξιοσημείωτο είναι το σχόλιο του σκηνοθέτη πως το βασιλικό ζεύγος της Νορβηγίας, σε επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, όπου μένει η Edin με την οικογένειά της, το ζεύγος απεύθυνε πρόσκληση στην Edin για να την συγχαρούν και να την γνωρίσουν, όμως οι γονείς της της έχουν απαγορέψει πλέον κάθε ενασχόληση με τον κινηματογράφο και αρνήθηκαν την πρόσκληση, λέγωντας ότι η κόρη τους θα συγκεντρωθεί στα μαθήματά της.

Πολύ δύσκολο να βρει κάποιος ψεγάδι στην ταινία. Ακόμη και το soundtrack ο σκηνοθέτης το επέλεξε σύμφωνα με τα προσωπικά του βιώματα από τις χώρες τις οποίες πέρασε. Με απόλυτη επιτυχία θα πρέπει να πω.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές