Becoming Astrid - μια υπέροχη βιογραφία της δημιουργού της Πίπη Φακυδομύτη - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Becoming Astrid


Είδος:

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 122
Χώρα: Γερμανία, Δανία, Σουηδία
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , , ,

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

Η Astrid και οι συγγενείς της είναι τυχεροί που μεγαλώνουν στην φάρμα των γονιών της στο Vimmerby της Σουηδικής υπαίθρου. Η καθημερινή τους ρουτίνα είναι διαμορφωμένη με αυστηρούς θρησκευτικούς κανόνες που δε χωράνε αμφισβήτησης, ακόμα και όταν δεν βγάζουν νόημα.  Ωστόσο η μητέρα της Hanna και ο πατέρας της Samuel, προσπαθούν πέρα από ασφάλεια να τους δώσουν και μια γεύση ελευθερίας. Η Astrid έχει την ευκαιρία να πάει σε ένα καλό σχολείο που μόνο πιο πλούσιοι μαθητές πηγαίνουν, ενώ όταν ο ιδιοκτήτης μιας εφημερίδας θα της προσφέρει μία δουλειά ασκούμενης οι γονείς της δεν θα μπουν στην μέση.

Ο Reinhold Blomberg θα της μάθει να διαβάζει και να διορθώνει τα κείμενα της εφημερίδας, ενώ η ταλαντούχα Astrid σύντομα θα γράφει τα δικά της κείμενα και ρεπορτάζ, με τον σε διάσταση από την σύζυγό του Reinhold να την ερωτεύεται. Όταν όμως η Astrid θα μείνει έγκυος έχει να αντιμετωπίσει την κατακραυγή μιας συντηρητικής κοινωνίας στην οποία ο αγαπημένος της Reinhold κατηγορείται για μοιχεία και έχει να αντιμετωπίσει μια δύσκολη δίκη. Η Astrid θα αποφασίσει να αποχωριστεί τον γιο της Lasse μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τον σύντροφό της.

Η ταινία είναι μια εξιστόρηση των Astrid Lindgren (1907–2002), σε σκηνοθεσία της Pernille Fischer Christensen. Η ταινία μας παρουσιάζει έναν ακόμα δυνατό γυναικείο χαρακτήρα, από αυτούς που λείπουν από το σινεμά και ευτυχώς όλο και περισσότερο βλέπουμε τα τελευταία χρόνια. Η Astrid είναι έτοιμη από τα δεκαέξι της κιόλας μέχρι και όταν γίνεται μια νεαρή μητέρα και μαμά, να καταρρίψει τις κοινωνικές νόρμες, να αμφισβητήσει ότι δεν έχει νόημα, να αντιδράσει και να έρθει σε σύγκρουση με τους γονείς της, το αγαπημένο της, την κοινωνία, παίρνοντας αποφάσεις με θάρρος και απίστευτη δύναμη, κάνοντας πρακτικά το αυτονόητο για εκείνη και το παιδί της. “Πως είναι δυνατό να είμαστε όλοι ίσοι μπροστά στον κύριο, αλλά ο αδερφός μου να μπορεί να γυρίζει στο σπίτι αργότερα;”, “Πως είναι δυνατόν να εγκαταλείψω τον γιο μου” αναρωτιέται η Astrid επιτιθέμενη στους γονείς της που αγαπά και που απλά δεν είναι έτοιμη να την στηρίξουν και να την καταλάβουν.

Η ταινία συνδέει τα γράμματα παιδιών σε μια ηλικιωμένη Astrid, με τα παιδιά να σχολιάζουν τα βιβλία της, με την κεντρική αυτή αφήγηση να συνδέεται με την ιστορία της νεαρής Astrid αλλά και με τους όμορφους παιδικούς χαρακτήρες που η συγγραφέας έχει δημιουργήσει, πολύ πριν το κάνει. Η Alba August, πρωταγωνίστρια της ταινίας και European Shooting Star στην Berlinale φέτος, δίνει μια μεγάλη ερμηνεία με τα λόγια, της κινήσεις της και τις υπέροχες εκφράσεις του προσώπου της. Ίσως να μιλάμε για την νέα Alicia Vikanter. Οι υπόλοιποι του καστ δίνουν επίσης αξιόλογες ερμηνείες, χωρίς να έχουμε όμως έναν μεγάλο δεύτερο ρόλο με την ταινία να επικεντρώνεται αποκλειστικά στην υπέροχη Astrid της August.

 

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές