Beauty and the Dogs: Μια σημαντική αλλά κυρίως καλή ταινία - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

H Πεντάμορφη και η Αγέλη

(Aala Kaf Ifrit)


Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 100
Χώρα: Γαλλία, Ελβετία, Κατάρ, Νορβηγία, Σουηδία, Τυνησία
Σκηνοθεσία: ,
Σενάριο:
Ηθοποιοί: ,

Γράφει:

Το “Beauty and the Dogs” των Kaouther Ben Hania και Khaled Walid Barsaoui, που κέρδισε φέτος το βραβείο “Ένα Κάποιο Βλέμμα” στις Κάννες, είναι μια σκληρή καταγγελία ενάντια σε ένα σχιζοφρενικό σύστημα που προβληματίζει, καθώς βάζει στο τραπέζι μια σειρά από ζητήματα τα οποία ξεπερνούν τα σύνορα της Τυνησίας όπου διαδραματίζεται

Η ταινία ξεκινάει από ένα φοιτητικό party που διοργάνωσαν η 21χρονη Mariam και οι φίλες της για να καταλήξει γρήγορα στο αστυνομικό τμήμα όπου την στέλνουν από το νοσοκομείο προκειμένου να καταγγείλει τον βιασμό της από μια ομάδα αστυνομικών. Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που συναντά τόσο στο νοσοκομείο όσο και στο πρώτο αστυνομικό τμήμα που επισκέπτεται την αποθαρρύνουν από το να συνεχίσει, ενώ ακόμη και όσοι δείχνουν διάθεση να τη βοηθήσουν την αντιμετωπίζουν με καχυποψία. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι απλά αρνούνται να ξεβολευτούν από την καθημερινότητα τους ώστε να τη βοηθήσουν.

Όταν τελικά καταφέρνει να φτάσει στο σωστό αστυνομικό τμήμα ώστε να καταγγείλει το βιασμό η ταινία πλέον παίρνει χαρακτήρα θρίλερ καθώς ένταση και δράμα κορυφώνονται κόβοντας την ανάσα στον θεατή. Εκεί λαμβάνουν χώρα μια σειρά από εντελώς παράλογα, τραγικά -και δυστυχώς βασισμένα σε αληθινή ιστορία- γεγονότα  που συγκλονίζουν χάρη στον εξαιρετικό ρυθμό της ταινίας αλλά και την έξυπνη σκηνοθεσία των δημιουργών της.  Η επιλογή να μην γίνουμε ποτέ μάρτυρες του βιασμού δεν μειώνει καθόλου την έμφαση στο γεγονός αλλά συντελεί στο να μην είναι αυτό το κυρίαρχο ζήτημα της ταινίας. Η πράξη αυτή ενάντια στη Mariam αποτελεί την αφετηρία μια ιστορίας που εξελίσσεται σε καφκικό εφιάλτη καθώς η πρωταγωνίστρια παλεύει με ένα σύστημα το οποίο είναι δομημένο έτσι ώστε να είναι αδύνατο να βρει το δίκιο της και όπου ο νόμος χρησιμοποιείται κατά το δοκούν στα χέρια των οργάνων του.

Πιστός της σύντροφος σε αυτή την ιστορία είναι ο Youssef, ένας νεαρός που γνώρισε το βράδυ του βιασμού, ο οποίος γίνεται κι αυτός θύμα του παρανοϊκού συστήματος μπαίνοντας στο στόχαστρο από τη μία επειδή δεν θα έπρεπε να τριγυρίζει με την κοπέλα, κι από την άλλη επειδή αν ήταν πραγματικός άντρας δεν θα είχε αφήσει να της συμβεί αυτό που της συνέβη.


Η ταινία χωρίζεται σε 9 μονοπλάνα κάτι που βοηθάει στο χτίσιμο σασπένς ανά κεφάλαιο ενώ παράλληλα μας χαρίζει τις απαραίτητες ανάσες ανάμεσα σε όσα παρακολουθούμε. Το δυνατότερο χαρτί βέβαια είναι η Mariam Al Ferjani η οποία χάρη στην ερμηνεία της σηκώνει με ευκολία το μεγαλύτερο βάρος της ταινίας, αν και πρέπει να σημειώσουμε πως όλο το cast την πλαισιώνει εξαιρετικά δημιουργώντας τον τέλειο θίασο σε ένα θέατρο του παραλόγου.

Το “Beauty and the Dogs” είναι μια πραγματικά σημαντική ταινία καθώς αποδομώντας σταδιακά όλες τις κυρίαρχες ηθικές αξίες μιας κοινωνίας σε σήψη αφήνει το καθεστώς γυμνό. Ακόμη περισσότερο όμως είναι μια πραγματικά καλή ταινία, αριστοτεχνικά δοσμένη, την οποία πρέπει σίγουρα να δείτε.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές