Batman V Superman: Dawn of Justice - Ένα τσαπατσούλικο υπερθέαμα - Στις αίθουσες - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Batman V Superman: Dawn of Justice – Ένα τσαπατσούλικο υπερθέαμα – Στις αίθουσες

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , , , , , , , ,

Γράφει:

Μετά τα γεγονότα του Man of Steel του 2013, o Superman είναι πλέον ήρωας παγκοσμίως γνωστός, με τον κόσμο να τον λατρεύει σαν θεό, αλλά πολλούς να έχουν αντίθετη άποψη και να θυμίζουν ότι η ανθρωπότητα πολλές φορές ακολούθησε τυφλά κακούς villains με παρόμοιο τρόπο, ενώ άλλους να θεωρούν ότι ο Superman ο ίδιος είναι ο διάβολος που έρχεται από τον ουρανό. Ο Batman στο μεταξύ έχει ήδη είκοσι χρόνια δράσης στην Gotham, έχοντας ήδη πολεμήσει τον Joker και άλλους κακούς και βλέπει την άνοδο του Superman με πολύ κακό μάτι, ειδικά έχοντας ζήσει από κοντά τις ανθρώπινες απώλειες που είχε η μάχη του Superman με τον Zod στην Μητρόπολη.

Η πολυαναμενόμενη ταινία που θα είναι η έναρξη του σύμπαντος της DC, παρόμοιο με αυτό της Marvel που δημιούργησε τους Avengers, θα μας φέρει για πρώτη φορά στην κινηματογραφική ιστορία, τους δύο ήρωες αντιμέτωπους. Όμως δεν είναι μόνο οι δυο τους, καθώς πέρα από τους  Henry Cavill και Ben Affleck, που θα υποδυθούν Superman και Batman αντίστοιχα, στην ταινία κάνουν τις πρώτες εμφανίσεις τους οι Gal Gadot σαν Wonder Woman, που έχει έναν αρκετά μεγάλο ρόλο, ενώ έχουμε cameos από τους Flash στο πρόσωπο του Ezra Miller, Aquaman (Jason Momoa) και Cyborg (Ray Fisher).

batman_superman_ironman_bat_suit

Αν έπρεπε λοιπόν να βάλουμε ένα και μόνο τίτλο στο Batman V Superman: Dawn of Justice (ή η Αυγή της Δικαιοσύνης όπως μεταφράστηκε) τότε αυτός θα ήταν “ένα τσαπατσούλικο υπερθέαμα”. Και πριν μπούμε στα σημαντικά να δούμε το θέμα του υπερθεάματος. Η ταινία είναι από την μία εντυπωσιακή στα ειδικά εφέ της, όμως πλέον αυτό δεν είναι ιδιαίτερο νέο για τις ταινίες του είδους και σίγουρα στον τομέα των εφέ η ταινία δεν κάνει κάποια ιδιαίτερη πρωτοτυπία, απλά ακολουθεί την – πολύ καλή – πεπατημένη. Το θέμα είναι ότι οι μάχες, τα εφέ το batmobile και όλα τα καλά της ταινίας συνοδεύονται από ένα για γέλια σενάριο που είναι από τα πιο πρόχειρα και αστεία σενάρια που έχουμε δει σε ταινίες βασισμένες σε κόμικ. Έτσι ενώ περιμέναμε τον Affleck να μας απογοητεύσει σαν Batman, ο ηθοποιός δεν είναι το χειρότερο στην ταινία, και μάλιστα στέκεται σχετικά καλά μέσα στο σεναριακό βατερλώ της ταινίας του Zack Snyder, του οποίου η σκηνοθεσία δεν βοηθά την κατάσταση. Την ίδια ώρα τα πολλά cuts και οι άπειρες μικρές ανούσιες σκηνές που προχωρούν την ιστορία με ρυθμούς χελώνας, χωρίς να προσθέτουν κάτι στην δραματουργία των ηρώων, κάνουν την ταινία βαρετή και τον θεατή όμηρο αυτών που ήδη ήξερε για τους ήρωες.

Ο Batman του σύμπαντος της DC είναι άπειρες φορές χειρότερος από τον Batman του Nolan με τον Christian Bale, με το μόνο του θετικό να είναι μια αξιοπρεπής ερμηνεία από τον Affleck και η διαφορετικότητά του σε σχέση με αυτά που είχαμε δει μέχρι τώρα. Πρόκειται έναν αρκετά γήινο χαρακτήρα, που δρα στα όρια της παρανομίας – τον πιο κακό Batman που έχουμε δει ίσως, πράγμα ενδιαφέρον – του οποίου όμως την ιστορία ξέρουμε και έχουμε δει τόσες φορές στο σινεμά. Το ότι η ταινία επαναλαμβάνει κάποια μέρη της ιστορίας του Batman δεν είναι αναγκαστικά κακό, ίσα ίσα αυτό το είδαμε ακόμα και στο τηλεοπτικό Gotham. Το κακό είναι ότι ο χαρακτήρας του Batman είναι αδύναμος σεναριακά και πράττει χωρίς χωρίς λογική. Το ίδιο ισχύει και με τον Superman και τους υπόλοιπους χαρακτήρες της ταινίας σε ένα πραγματικά κακογραμμένο σενάριο που η σκηνοθεσία και τα cuts το κάνουν να φαίνεται ακόμα πιο αδύναμο. Μοναδικός στόχος της ταινίας φαίνεται να είναι να φέρει τους δύο ήρωες αντιμέτωπους, έτσι και οι δύο από την αρχή έχουν να προσάψουν ο ένας στον άλλον, περίπου τα ίδια, ότι δηλαδή δεν νοιάζονται πραγματικά για το καλό του κόσμου και η δράση τους περιλαμβάνει κίνδυνο για τον απλό κόσμο. Η έχθρα τους θα ενισχυθεί από τον Lex Luthor (Jesse Eisenberg), που τελικά θα τους φέρει αντιμέτωπους με τους δύο να χτυπιούνται λυσσαλέα χωρίς να έχουμε καταλάβει τι έχουν να χωρίσουν, και με έναν Luthor άνευρο και αστείο, με τον Eisenberg να πήρε την περσόνα του Zuckerberg που έπαιξε στο Social Network και να της έβαλε λίγο από Joker.

Ακολουθούν Spoilers από δω και πέρα.

Η δε τελική σύγκρουση των δύο ηρώων διαρκεί λίγα λεπτά, καθώς όταν ο Batman πάει να σκοτώσει τον Superman με πράσινο κρυπτονήτη (ναι αυτή η βλακεία κάνει την εμφάνισή της και δω), τότε ο Superman θα πει το όνομα της μητέρας του που έχει απαγάγει ο Luthor. To όνομα αυτής, Martha, που είναι το ίδιο όνομα με την χαμένη μητέρα του Superman, κάτι που θα κάνει έτσι ξαφνικά τον έτοιμο να σκοτώσει Batman, να γίνει μέσα σε μισό λεπτό στην κυριολεξία, σύμμαχος του Superman με τους δύο να στρέφονται εναντίον του Luthor. Πραγματικά αυτό ήταν και το χειρότερο σεναριακά σημείο της ταινίας, που όσο και αν προσπάθησε να το χτίσει με τις προηγούμενες αναφορές στην μητέρα του Batman, είναι τουλάχιστον αστείο για μία ταινία με τόσο μεγάλο budget που μάλιστα θέλει να χτίσει πάνω της ολόκληρο σύμπαν ταινιών (θα ακολουθήσουν 2 Justice League και ταινίες για τους άλλους της παρέας).

Μεγάλα είναι και τα κενά της ταινίας που είναι αναρίθμητα. Από τον ρόλο της Wonder Woman, που αν και από τα καλά της ταινίας, βρίσκεται σε ένα αεροπλάνο από το πουθενά, λες και βρισκόμαστε σε διαφήμιση της Turkish Airlines, αντί για ταινία με ήρωες της DC, στα περίεργα παιχνίδια σχετικά με το ποιος ξέρει τις πραγματικές ταυτότητες των Batman και Superman, καθώς ο Lex Luthor φαίνεται να τα μαντεύει, ενώ ο διευθυντής της Lois θα πρέπει να είναι χαζός για να μην έχει καταλάβει τo μυστικό του Clark Kent.

Ο μόνος στόχος της ταινίας που πετυχαίνεται τελικά είναι το στοίχημα της Wonder Woman, που μοιάζει να είναι ιδανική στον ρόλο και έτοιμη για μία ενδιαφέρουσα σόλο ταινία της. Το ίδιο ισχύει και για τις ταινίες της Justice League, που επίσης αναμένονται με ενδιαφέρον παρά το κακό ξεκίνημα, καθώς με ένα λίγο καλύτερο σενάριο και τους νέους ήρωες, ίσως να δούμε κάτι καλύτερο.

To τέταρτο και τελευταίο trailer της ταινίας:


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές