Μπαρονέζα- Κριτική από το 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Μπαρονέζα

(Baronesa)


Είδος:

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 70
Χώρα: Βραζιλία
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί:

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

Η ταινία ανήκει στο τμήμα του Διεθνούς Διαγωνιστικού του Φεστιβάλ και έρχεται με πολλές διακρίσεις από τη Βραζιλία. Η κάμερα καταγράφει σκηνές από την καθημερινότητα μερικών γυναικών που ζουν στη φτώχεια σε μια από τις φαβέλες της Βραζιλίας.

Η ταινία βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό στους διαλόγους που λαμβάνουν χώρα ανάμεσα στις γυναίκες. Οι συζητήσεις αυτές αφορούν διάφορα θέματα: Την ερωτική τους ζωή, τα ναρκωτικά, το θάνατο, τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους, τα σχέδια για μετακόμιση, το φόβο λόγω της εγκληματικότητας. Προκαλεί πραγματικά εντύπωση και είναι άξια θαυμασμού η ψυχραιμία με την οποία διαχειρίζονται αυτές οι γυναίκες τις δυσκολίες που συναντούν καθημερινά. Ίσως φταίει ότι έχουν συνηθίσει, ως ένα βαθμό, αλλά από την άλλη, αυτός φαίνεται να είναι ο τρόπος με τον οποίο έχουν διαλέξει να αντιμετωπίζουν τη ζωή. Έτσι, δε λείπουν τα χαμόγελα, τα πειράγματα, τα αστεία. Η λιγοστή δράση αφορά δραστηριότητες, όπως ο χορός.

Δυο σκηνές προκαλούν εντύπωση και ξεχωρίζουν από όλη την ταινία. Στην πρώτη, μια από τις γυναίκες σημαδεύει με όπλο ένα φίλο της που θέλει να δοκιμάσει το αλεξίσφαιρο του. Στη δεύτερη, κατά τη διάρκεια του γυρίσματος μιας χαλαρής κουβέντας, ακούγονται ξαφνικά πυροβολισμοί και όλοι (μαζί και το συνεργείο) τρέχουν να καλυφθούν.

Η κάμερα είναι παρατηρητής. Φαίνεται η σωστή προσέγγιση για ένα τέτοιο θέμα. Χωρίς παρεμβάσεις, μόνο με καταγραφή των γυναικών στο φυσικό τους περιβάλλον. Ακόμα και ο ήχος είναι φυσικός, χωρίς μουσική επένδυση. Πράγματι, οι γυναίκες συμπεριφέρονται σα να μην υπάρχει κάμερα στο δωμάτιο ή σα να το έχουν ξεχάσει.

Στην ταινία άξιζε ένα πιο δυνατό τέλος, ένα κλείσιμο που θα την έκανε μια αξέχαστη εμπειρία για το κοινό. Αντ’ αυτού, κάποια πράγματα αφήνονται να αιωρούνται, αόριστα και ασαφή. Παρ’ όλα αυτά, η ταινία καταφέρνει να περάσει στο θεατή πως είναι η ζωή για μια γυναίκα σε μια φαβέλα, πόσο μπορεί να διαφέρει από τη δική του, αλλά και πόσο μπορεί να μοιάζει. Τελικά, η απλότητα αυτού του ντοκιμαντέρ είναι και η επιτυχία του.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές