Bai Ri Yan Huo / Black Coal, Thin Ice - trailer για την περσινή Χρυσή Άρκτο - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Bai Ri Yan Huo / Black Coal, Thin Ice – trailer για την περσινή Χρυσή Άρκτο

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Βρισκόμαστε σε μια μικρή πόλη της Β. Κίνας, το έτος 1999, την οποία συγκλονίζει μια σειρά από δολοφονίες. Μετά την εύρεση των πτωμάτων, η αστυνομία οδηγείται στα ίχνη του, όπως φαίνεται, υπαίτιου. Σε ένα αιματηρό όμως συμβάν κατά την καταδίωξη του υποτιθέμενου δολοφόνου, σκοτώνονται δύο αστυνομικοί και ένας τρίτος μένει βαριά τραυματισμένος. Ο επιζήσας Zhang Zili τίθεται σε διαθεσιμότητα και πιάνει δουλειά σε ένα εργοστάσιο ως σεκιουριτάς.black coal thin ice

Πέντε χρόνια αργότερα, λαμβάνει χώρα άλλο ένα παρόμοιο και φρικτό γεγονός ο Zhang αποφασίζει να διερευνήσει την υπόθεση, με τη βοήθεια ενός πρώην συναδέλφου του. Διάφορα στοιχεία καταλήγουν σε ένα πρόσωπο, τη Wu Zhizhen, μια νεαρή υπάλληλο ενός στεγνοκαθαριστήριου. Εκείνος αρχίζει να την παρακολουθεί παριστάνοντας τον πελάτη και στην πορεία την ερωτεύεται.
Όταν η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο, συνειδητοποιεί πως η ενοχή και η αθωότητα είναι τελικά, δύο πράγματα δυσδιάκριτα.

black_coal_thin_ice5

Ο Diao Yinan, στην τρίτη του σκηνοθετική δουλειά, ακολουθεί τη συνταγή του παλιού καλού αστυνομικού θρίλερ χρησιμοποιώντας στους πρωταγωνιστικούς ρόλους τον πρώην μπάτσο και τη θηλυκή πέτρα του σκανδάλου. Παρά την προφανή διαλογική του στάση απέναντι στο νουάρ, το Bai Ri Yan Huo / Black Coal, Thin Ice δεν στοχεύει να σμιλέψει σύγχρονους ήρωες, αλλά μας ανοίγει τις πόρτες στις ζωές απλών καθημερινών ανθρώπων.

Δάφνη Ράλλη


Σε μία παγωμένη περιοχή της Κίνας, γι’ αυτό και το Ice στον τίτλο της ταινίας, μία γυναίκα γίνεται το κέντρο κάποιων περίεργων δολοφονιών που προσπαθεί να εξιχνιάσει η αστυνομία επί πολλά χρόνια. Η γυναίκα δουλεύει πλέον σε ένα καθαριστήριο, το οποίο έχει κρατήσει ένα παλτό το οποίο η ίδια είχε χάσει όταν ο ιδιοκτήτης του το ζήτησε και έτσι αναγκάστηκε να το πληρώσει, με το παλτό να βρίσκεται στην συνέχεια και να μένει στο καθαριστήριο.

Η ταινία στο πρώτο της μισό είναι ένα ωραία γυρισμένο αστυνομικό θρίλερ, με κάποιες μικρές πρωτοτυπίες που κάνουν την διαφορά και κρατούνε το ενδιαφέρον του κοινού ζωντανό. Σε κάποια της σημεία ωστόσο από την μέση της περίπου και μετά, ο Diao Yinan μακρυγορεί σε πολλές σκηνές, ενώ ο θυσαυρός της λύσης του μεγάλου μυστηρίου, δεν είναι τόσο εντυπωσιακός όσο η ταινία μας υπόσχεται στην αρχή της. Ωστόσο το Black Coal Thin Ice, δεν είναι μια κακή ταινία, είναι μάλιστα από τις καλύτερες Κινέζικες του Φεστιβάλ (τουλάχιστον 4 μόνο στο διαγωνιστικό), ενώ οι ερμηνείες κυρίως του έκπτωτου αστυνομικού που προσπαθεί να λύσει το μυστήριο που του κόστισε την δουλειά του είναι αρκετά καλές.

Η ιστορία των φόνων και της εξιχνίασης τους, δένεται όπως είναι φυσικό με ένα love story που υποβόσκει ανάμεσα στον πρώην αστυνομικό και την υπάλληλο του καθαριστηρίου, κάτι που εξυπηρετεί την ιστορία αλλά είναι λίγο κλισέ. Τέλος η ταινία έχει αρκετά ωραία πλάνα και φωτογραφία, με την χιονισμένη Κίνα να είναι μία πρωτότυπη σχετικά εικόνα. Το πρόβλημά της είναι κυρίως σεναριακό λοιπόν με μια ιστορία που δεν μοιάζει ικανή ούτε τις δύο ώρες της να “γεμίσει”.

Γιάννης Πατλάκας

Δείτε ένα clip από την ταινία:

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές