Η Αθήνα από κάτω - ένα ντοκιμαντέρ για όσους χτύπησε η κρίση - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Η Αθήνα από κάτω – ένα ντοκιμαντέρ για όσους χτύπησε η κρίση

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί:

Γράφει:

Το ντοκιμαντέρ «Η Αθήνα από κάτω» του Τάκη Μπαρδάκου έχει έναν ξεκάθαρο στόχο: να αποτυπώσει την σκληρή πραγματικότητα, που έχει διαμορφώσει η κρίση των τελευταίων ετών, για ένα μεγάλο κομμάτι του Ελληνικού πληθυσμού.

Μας μεταφέρει μαρτυρίες ανθρώπων, που είδαν τις ζωές τους να καταστρέφονται απότομα: άνεργοι, συνταξιούχοι με ανύπαρκτη σύνταξη, κατεστραμμένοι επιχειρηματίες, πρώην βιοτέχνες, που είναι είτε άστεγοι, είτε ζουν σε ημιυπόγεια σε άθλιες συνθήκες. Οι μαρτυρίες ντύνονται με εικόνες, από την καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων, και συνοδεύονται με ένα δριμύ κατηγορώ απέναντι στην πολιτεία και τους δανειστές της χώρας από το ξέσπασμα της κρίσης.

12274520_792759860847213_6008077248081597804_n (1)

Το φιλμ είναι μια κατεξοχήν low budget παραγωγή, που στηρίχθηκε στην οικονομική υποστήριξη απλών πολιτών, μέσα από crowdfunding. Ακόμη και το συνεργείο, που το γύρισε, στελεχώθηκε από ανθρώπους του χώρου, που αυτό το διάστημα έχουν μείνει χωρίς δουλειά. Είναι ένα ντοκιμαντέρ, όπου όπως και οι ίδιοι οι δημιουργοί παραδέχονται, δεν έγινε καμία προσπάθεια ωραιοποίησης με το σχεδόν υποτυπώδες μοντάζ του, η προσθήκη κάποιων εφέ ήχου και τα γραφικά ίσα-ίσα να μας θυμίζουν, πως δεν πρόκειται για raw, ακατέργαστο περιεχόμενο.

Είναι όμως και μια κραυγή αγανάκτησης, με τα θετικά και τα αρνητικά, που αυτό συνεπάγεται. Στην «Αθήνα από κάτω» κερδίζεις μια ειλικρινή, ακαμουφλάριστη πραγματικότητα. Είναι, όμως, κι ένα ντοκιμαντέρ που περισσότερο καταγράφει και λιγότερο διερευνά τα όσα μας παρουσιάζει.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές