At Home (Στο Σπίτι) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

At Home (Στο Σπίτι)


Γράφει:

Η αγνότητα της καρδιάς βρίσκεται στο να επιθυμήσεις κάτι… Με φόντο την Ελλάδα του σήμερα, η Νάντια (Μαρία Καλλιμάνη), μία οικιακή βοηθός από τη Γεωργία, εργάζεται εδώ και 12 χρόνια ως οικονόμος μιας ευκατάστατης οικογένειας, που κατοικεί σε μία ηλιόλουστη βίλα. Μόλις η Νάντια μάθει πως πάσχει από μία σοβαρή ασθένεια, η ισορροπία στις ζωές και τις διαπροσωπικές τους σχέσεις θα ανατραπούν.

αρχείο λήψης (7)

Μια διεισδυτική ματιά στη ζωή μιας ελληνικής οικογένειας στον τρόπου που αντιμετωπίζει την οικιακή βοήθό της και το πως μια ασθένεια μπορεί να αλλάξει την ζωή όλων.

Μετά από μία σειρά ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού μήκους αλλά και τις μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας  «Elli Makra – 42277 Wuppertal» και “Echolot”, ο Έλληνας σκηνοθέτης Αθανάσιος Καρανικόλας επιστρέφει με το “Στο Σπίτι”, μία ελληνογερμανική συμπαραγωγή που θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο τμήμα Forum του 64ου Διεθνούς  Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Η ταινία  του Καρανικόλα που είδαμε σε παγκόσμια πρεμιέρα στο Βερολίνο δεν είναι μια ταινία που προσπαθεί να αλλάξει τον κόσμο. Δεν έχει τέτοιες δυνατότητες το σινεμά όπως ο ίδιος είπε στις ερωτήσεις που ακολούθησαν την προβολή. Είναι απλά μια ιστορία, ένα μελόδραμα με την αυθεντική έννοια της λέξης και μία ταινία ύμνος στην αγάπη, την συγχώρεση και την καλοκαρδοσύνη. Έτσι θα πρέπει να βλέπουμε το Στο σπίτι.

Παρά το ότι η ταινία έχει κεντρικό της πρόσωπο μία μετανάστρια από την Γεωργία, δεν είναι σε καμία περίπτωση μια ταινία για την μετανάστευση, αγγίζει όμως όπως καμία άλλη ταινία για την μετανάστευση το κοινωνικό και προσωπικό του θέματος με χαρακτήρες αληθινούς, με αδυναμίες, περίεργες ιδιοσυγκρασίες και με ένα σενάριο που θα μπορούσε να είναι πραγματική ιστορία. Η επί 12ετία οικιακή βοηθός, δεν είναι μία απλή υπάλληλος του σπιτιού, είναι μία φίλη του ζευγαριού. Η γυναίκα την χαρακτηρίζει σαν αδερφή της, ενώ η ευκατάστατη οικογένεια την έχει βοηθήσει να ζει μια καλή ζωή, ενώ η κόρη της Νάντιας σπουδάζει πλέον στην Γερμανία μετά από βοήθεια της οικογένειας. Όμως όταν μία σχέση είναι υπαλλήλου και αφεντικού, τα πράγματα δε μπορεί να είναι ποτέ 100% φιλικά. Αυτό επισημαίνει στην Νάντια ο φίλος της, που μισεί τους πλουσίους και συνιστά την προσοχή στη Νάντια, ιδιαίτερα μετά από την διάγνωση ότι είναι άρρωστη.

Η πραγματικά τρομερή ερμηνεία της  Μαρίας Καλλιμάνη είναι ίσως η καλύτερη ερμηνεία που έχω δει στο Βερολίνο όλες αυτές τις μέρες. Σίγουρα την βοηθά και το καλογραμμένο σενάριο, και η σκηνοθεσία με τα σαν πίνακα ζωγραφικής πλάνα του Καρανικόλα. Προσπαθώ να σκεφτώ κάτι το αρνητικό για την ταινία και μου είναι πολύ δύσκολο. Η Μαρία είναι ένας χαρακτήρας τόσο πραγματικός που πολλοί ρώτησαν τον σκηνοθέτη αν η ταινία είναι ενδεικτική για την μετανάστευση στην Ελλάδα. Η απάντηση είναι βέβαια όχι και ο ίδιος ο σκηνοθέτης το ξέρει αυτό καλά μετά και από το ντοκιμαντέρ του για τον καταυλισμό προσφύγων της Πάτρας, πριν λίγα χρόνια. Όμως η ιστορία της Νάντιας είναι μια ιστορία πραγματική μέσα στην μυθοπλασία της, και με έναν κεντρικό χαρακτήρα αυθεντικό και ελπιδοφόρο, με την ευγένεια και την πραότητά του, μέσα στο ένα δραματικό σκηνικό που έχει στηθεί Στο σπίτι.

Πέρα από την μετανάστευση πολλοί αναρωτήθηκαν αν το Σπίτι είναι μια ταινία για την κρίση. Η απάντηση είναι όπως και με την μετανάστευση ότι είναι μια ταινία για Νάντια, την Γεωργιανή οικιακή βοηθό. Όμως η ταινία ανήκει στις ταινίες που πυροδοτούνται από την κρίση, και στην συγκεκριμένη περίπτωση την περιγράφουν με μεγάλη ακρίβεια βλέποντας  κατά την διάρκεια της ταινίας, τον τρόπο ζωής των φτωχών και των πλούσιων χαρακτήρων, όπως για παράδειγμα τα νοσοκομεία που επισκέπτονται. Έτσι το Σπίτι πετυχαίνει και άλλο ένα στοίχημα, ακόμη κι αν δεν ήταν το πρωταρχικό του.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές