Αρκεί να μην είναι πόρνη- Κριτική από το 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Αρκεί να μην είναι πόρνη

(Là où les putains n'existent pas)


Είδος:

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 56
Χώρα: Γαλλία
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί:

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

Tο 2013 στη Σουηδία, μια γυναίκα δολοφονήθηκε από τον πρώην σύζυγο της, μπροστά στο μεγαλύτερο παιδί τους, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους με τους κοινωνικούς λειτουργούς. Η γυναίκα στο παρελθόν είχε χάσει την κηδεμονία των παιδιών της, καθώς για ένα διάστημα είχε εργαστεί ως ερωτική συνοδός, γεγονός ανεπίτρεπτο για το δικαστήριο. Έτσι, παρά τις προσπάθειες της, παρά το ιστορικό βίας του πρώην συζύγου της, το δικαστήριο είχε ορίσει αυτόν ως αποκλειστικό κηδεμόνα και είχε απαγορευτεί στη γυναίκα να δει έστω τα παιδιά της.

Το ντοκιμαντέρ θέλει να στηλιτεύσει το σουηδικό κατεστημένο, όχι μόνο για το έγκλημα που άφησε να συμβεί, αλλά και για τη νομοθεσία που ορίζει ως παράνομη την πορνεία: Άνθρωποι περιθωριοποιούνται, με τη σουηδική κοινωνία να μην αναγνωρίζει καν την ύπαρξη τους. Επιπλέον, η ταινία υπογραμμίζει, με μια δόση ειρωνείας, πως όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα που οι ίδιοι οι πολίτες της, αλλά και πολλές χώρες παγκοσμίως έχουν ως τη χώρα-υπόδειγμα.

Η γυναίκα που έχασε τη ζωή της είχε εργαστεί ως ερωτική συνοδός μόνο για 15 μέρες, αλλά για τις κοινωνικές υπηρεσίες της πόλης αυτό ήταν αρκετό ώστε να στιγματιστεί. Όταν η γυναίκα είδε ότι η υπόθεση της δεν πρόκειται να βρει τη δικαιοσύνη, έγινε θερμή ακτιβίστρια των δικαιωμάτων των εργατών του σεξ. Το μήνυμα της ήταν ότι το πόσο καλός γονιός είναι κάποιος δεν πρέπει να ορίζεται από το επάγγελμα του και πως είναι ατομικό δικαίωμα του καθενός να κάνει ό,τι θέλει με το σώμα του. Ο θάνατος της έγινε σύμβολο κατά των θεσμών του κράτους.

Δύσκολο θέμα, με πολλές γκρίζες ζώνες και λεπτές γραμμές που ένα ντοκιμαντέρ κάτω της μιας ώρας δύσκολα μπορεί να καλύψει, γιατί είναι απασχολημένο πρωτίστως με το δράμα της οικογένειας και των φίλων της δολοφονημένης γυναίκας. Το υλικό από τις συνεντεύξεις, πάντως, είναι πλούσιο και προέρχεται από τον κύκλο της γυναίκας, από ανθρώπους που ενδιαφέρονται και πολεμάνε για την αλλαγή, αλλά και από ανθρώπους που βρίσκονται στην άλλη πλευρά και υποστηρίζουν τη νομοθεσία, όσο σκληρή και αν είναι στην εφαρμογή της.

Η ταινία εντάσσεται στην κατηγορία “Ανθρώπινα Δικαιώματα” του Φεστιβάλ και θα προβληθεί και την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ, 11 Μαρτίου, στις 13:45, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές