Aquarius - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Aquarius

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , ,

Γράφει:

H Clara, μία 65χρονη καλοστεκούμενη γυναίκα, είναι μία χήρα κριτικός μουσικής που γεννήθηκε και έζησε σε μια πλούσια οικογένεια στο παραθαλάσσιο Recife της Βραζιλίας. Μένει σε ένα κτίριο με το όνομα Aquarius, ένα παλιό διώροφο κτίριο που χτίστηκε στην δεκαετία του 40, σε μια πλούσια συνοικία δίπλα στην παραλία Avenida Boa Viagem, του Recife. Όλα τα άλλα διαμερίσματα της πολυκατοικίας έχουν ήδη αγοραστεί από μία κατασκευαστική εταιρία με στόχο να γκρεμίσει το Aquarius και να χτίσει στην θέση του ένα μεγάλο συγκρότημα. Η Clara δεν θέλει ούτε να ακούσει για πώληση του σπιτιού της, με την εταιρία της κάνει μια τελευταία προσφορά για το σπίτι της και στην συνέχεια να την απειλεί για να πετύχει τον σκοπό της.

Η Clara είχε περάσει σε νεαρή ηλικία καρκίνο στο στήθος της, ενώ παρά τα χρόνια της είναι μία γυναίκα με σεξουαλικές ορμές και με διάθεση για ζωή. Μία αξιαγάπητη γυναίκα που τα βάζει με μια μεγάλη εταιρία και παρά την δική της καλή οικονομική κατάσταση συμπαθεί τους φτωχούς, είναι ευγενική, έχει βαθιά μουσική παιδεία, λόγω του επαγγέλματός της και μπορεί μάλιστα να βάζει μουσική δυνατά και να χορεύει μόνη της στο σπίτι της.

Η αργή εξέλιξη της ταινίας προς την αρχή της, είναι το μόνο μικρό πρόβλημά της, καθώς κατά τα άλλα το Aquarius έχει μόνο θετικά στοιχεία. Το Aquarius είναι μια ταινία που χωρίς να γίνεται διδακτική ή δογματική, παρουσιάζει μια γυναίκα που αγωνίζεται για τα στοιχειώδη δικαιώματά της σε κάθε πλευρά των δραστηριοτήτων της, από το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, στο δικαίωμα στην χαρά, αυτό στην αναγνώριση της αξίας της και φυσικά και στο δικαίωμα στην σεξουαλική απόλαυση. Αυτό το τελευταίο αν και δεν είναι το κεντρικό μοτίβο της ταινίας, δεν θα πρέπει να το παραμελήσουμε, καθώς είναι πράγματι σπάνιο να βλέπουμε σε ταινία μία 65 χρονη – και στην ταινία  και στην πραγματικότητα – να κάνει σεξ, εντελώς ακομπλεξάριστη και φυσική. Η ταινία, αν και ταινία αφιερωμένη στον κεντρικό της χαρακτήρα, κάνει πολλά παραπάνω και πιάνει νήματα σε διάφορα κοινωνικά και πολιτικά θέματα που αφορούν την σύγχρονη Βραζιλία και τον κόσμο γενικότερα.

thumb_4559_film_film_big

Χαρακτηριστική είναι η σκηνή που η Clara δείχνει σε κάποιον την πόλη, με την καλή συνοικία, όπου μένει και την κακόφημη, φτωχή συνοικία στην αλλη πλευρά της παραλίας. Η κορύφωση όμως της ταινίας και του δράματός της είναι το ξέσπασμα της πρωταγωνίστριας στον νέο δημοσιοσχεσίστα της εταιρίας που θέλει να πάρει το σπίτι της. “Ευγενικός δεν είσαι εσύ που έχεις πάρει πτυχίο και είσαι πλούσιος. Οι φτωχοί είναι πολύ πιο ευγενικοί από τους πλούσιους σαν και σένα που δεν σέβονται τίποτα” λέει η Clara.

Η πληθωρική ερμηνεία Sonia Braga που έχει μελετήσει πολύ καλά τον χαρακτήρα της Clara είναι από τα highlights της ταινίας και το κερασάκι στην τούρτα μιας απλής και ανθρώπινης ιστορίας, χωρίς φτιασιδώματα και περιτροπές που είναι από της καλύτερες στο Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ των Καννών.

 


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές