Ο Μαθητευόμενος (Apprentice) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ο Μαθητευόμενος (Apprentice)

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Στην 3η μόλις μεγάλου μήκους ταινία του, ο Junfeng Boo πραγματεύεται ένα θέμα, που “καίει”: την θανατική ποινή. Στον Μαθητευόμενο (Apprentice) βλέπουμε την ιστορία ενός 28χρονου σωφρονιστικού υπάλληλου, του Aiman, που επιλέγει να μετατεθεί σε μια φυλακής υψίστης ασφαλείας, όπου εκτός των άλλων υπάρχουν και αρκετοί θανατοποινίτες, οι οποίοι εκτελούνται δια απαγχονισμού.

Όταν ο προϊστάμενός του τον ρωτά για ποιο λόγο επιλέγει να μετατεθεί εκεί, ο ίδιος υποστηρίζει πως θέλει να βοηθήσει στον σωφρονισμό όσων θέλουν να αλλάξουν. Γρήγορα, όμως, διαπιστώνουμε πως ο Aiman δεν ήταν απόλυτα ειλικρινής και έχει κι άλλους προσωπικούς λόγους. Ο πατέρας του ήταν θανατοποινίτης και εκτελέστηκε στην ίδια φυλακή, από τον επικεφαλής των εκτελέσεων Rahim. Ο νεαρός φροντίζει να βρεθεί στο πλευρό του και να κερδίσει την θέση του βοηθού του και γιατί όχι και του αντικαταστάτη του, όταν εκείνος συνταξιοδοτηθεί!

Για ποιον λόγο όμως; Έχοντας ζήσει μια παιδική ηλικία “στοιχειωμένη” από το παρελθόν του δολοφόνου πατέρα του, προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι κάτι διαφορετικό. Επιλέγει έναν δύσκολο και αμφιλεγόμενο δρόμο, που οδηγεί στην κυριολεκτικά και μεταφορικά αντίθετη πλευρά, από εκείνη που βρέθηκε ο πατέρας του: του εκτελεστή. Έχοντας όμως μια κατά βάθος αγνή ψυχή, δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις ανάγκες της “καριέρας” που θέλει να ακολουθήσει.

Η ταινία δίνει τροφή για σκέψη θέτοντας ερωτήματα, που η αλήθεια είναι πως δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπα: ποιος ορίζει το αν κάποιος αξίζει τον θάνατο, πως επιτυγχάνεται ο σωφρονισμός ενός ανθρώπου με τον θάνατό του και εν τέλει δεν είναι δολοφονική η πράξη του εκτελεστή ενός δολοφόνου; Βέβαια, αυτά τα ερωτήματα, όσες φορές κι αν τίθενται παραμένουν επίκαιρα, πολύ περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι ακόμη και σήμερα, όχι μόνο η Σιγκαπούρη, όπου διαδραματίζεται η ταινία, άλλα και δυτικές κοινωνίες όπως οι ΗΠΑ, που υποτίθεται πως σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, εξακολουθούν να μην καταργούν την θανατική καταδίκη.

Ένα ακόμη ερώτημα, που γεννά, έχει να κάνει με τον ίδιο τον ήρωα της ταινίας, το που θα φτάσει, κάτι το οποίο αφήνει ανοιχτό σε ερμηνείες ακόμη και στο τέλος της ταινίας. Το Apprentice, έχοντας αποφύγει παγίδες λόγω της θεματολογίας του, όπως το να προσπαθήσει να σοκάρει, μπορεί να μην είναι κάτι εκπληκτικό σαν φιλμ, ωστόσο συγκαταλέγεται στις “ήρεμες δυνάμεις” του Un Certain Regard του 69ου Φεστιβάλ των Καννών και μένει να δούμε ως που θα φτάσει…


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές