Από του Υπονόμους στο Διάστημα / Above and Below (Κριτική - Νύχτες Πρεμιέρας Διαγωνιστικό) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Από του Υπονόμους στο Διάστημα / Above and Below (Κριτική – Νύχτες Πρεμιέρας Διαγωνιστικό)

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί:

Γράφει:

«Το μέρος που κάποιος ορίζει ως σπίτι του είναι ιερός τόπος» όπως όλοι γνωρίζουμε κι όπως μας κάνει σαφές κι ένας από του ήρωες αυτού το δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ, κατά την διάρκεια της ταινίας. Με αφετηρία του τρεις περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει για διαφορετικούς λόγους ο καθένας της ιδέα μιας συμβατικής, όπως την αντιλαμβάνεται ο μέσος θεατής, οικείας και κατ’ επέκταση ζωής, ο κινηματογραφιστής Nicholas Steiner εξερευνά τα υλικά αλλά και τα έμβια στοιχεία που καθιστούν ένα χώρο «σπίτι», αλλά και την αναπόφευκτα φορτισμένη σχέση που αναπτύσσει ο κάθε άνθρωπος με αυτό.

0023883

Ένα ζευγάρι αστέγων που περνά τη ζωή του στους υπονόμους του Λας Βέγκας, ένας ερημίτης που μετά από συνεχείς αποτυχίες στην προσωπική του ζωή έχει αποσυρθεί σε μια ερειπωμένη στρατιωτική βάση στην έρημο της Καλιφόρνια και μια πρώην βετεράνος του Ιράκ που μετά τις τραυματικές της εμπειρίες στον πόλεμο και την απόρριψη από την οικογένεια της, προετοιμάζεται να αποικίσει στον Άρη, είναι οι χαρακτήρες που ακολουθεί με την κάμερα του ο δημιουργός, «από τους υπονόμους εώς το διάστημα», καθώς αναζητούν επίμονα «κατάλυμα» άλλοτε με την κυριολεκτική κι άλλοτε με την μεταφορική έννοια του όρου.

Ικανότατος στο να συνθέτει υποβλητικές εικόνες και να ανακαλύπτει μέσα στο κάδρο του τα σωστά σύμβολα για να επικοινωνήσει τους προβληματισμούς του ο Στάινερ, υπογραμμίζει τις κοινές ανάγκες των ηρώων του και αναδεικνύει με ποιητικό σχεδόν τρόπο την παγκοσμιότητα του θέματος του. Είναι φανερό, λιγότερο από τα λόγια που αφήνει να ξεστομίσουν οι πρωταγωνιστές του και περισσότερο από την μετά-αποκαλυπτική υφή των πλάνων του, πως πέρα από τους μικρόκοσμους των περιπτώσεων του, αυτό που τον απασχολεί  περισσότερο είναι η γενικότερη, ταραγμένη ,σχέση της ανθρωπότητας με το «σπίτι» της, δηλαδή τη γη, καθώς και η πανανθρώπινη υπαρξιακή αγωνία σχετικά με το τι κάνουμε τελικά εδώ πάνω.

0163454

Κι ενώ αυτό είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πεδίο σκέψης κι εξερεύνησης που ο Στάινερ ξεκινά με τόλμη και πρωτοτυπία να χαρτογραφήσει, εντέλει δεν αποφεύγει να πέσει σε μια δυο κλασσικές παγίδες του συνοδεύουν ανάλογα «ψαγμένες» απόπειρες. Καταρχήν παραδίνεται σε μια εξαιρετικά χαλαρών ρυθμών αφήγηση που τελικά προδίδει και την αντίστοιχη χαλαρότητα στους νοηματικούς δεσμούς των τριών διαφορετικών ιστοριών του, κι από την άλλη μοιάζει να υπερσκηνοθετεί τους πραγματικούς πρωταγωνιστές του, εκβιάζοντας και κατευθύνοντας τα συναισθήματα των ιδίων όσο και του κοινού.

Χαμένος μέσα στον  αυτοθαυμασμό για την εικονοκλαστική του ικανότητα ο Steiner το παρακάνει τόσο με το στιλιζάρισμα όσο και με το χρόνο, μπουκώνοντας με νεκρές στιγμές μια αφήγηση που θα λειτουργούσε πολύ πιο αποτελεσματικά, αν το μήκος της τελικής διάρκειας περιοριζόταν στο ένα τρίτο. Παρόλα αυτά έστω κι έτσι το “Above and Below” αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα ενδιαφέρον φιλμικό πείραμα που ανακινεί με την δέουσα προσοχή, άκρως γαργαλιστικά ηθικά κι οντολογικά ζητήματα.

0167737

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές