Από πάνω μας ο ουρανός (The sky above us) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Από πάνω μας ο ουρανός (The sky above us)


Γράφει:

1999, Βελιγράδι, Σερβία. Οι βομβαρδισμοί έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα κι εμείς παρακολουθούμε μια πόλη να διχάζεται ανάμεσα στον πανικό και την απάθεια.

O “προληπτικός” πόλεμος που έχει ξεκινήσει το ΝΑΤΟ, η ηπιότητα με την οποία αντιμετωπίζει η κοινή γνώμη τον παραλογισμό που βλέπει να λαμβάνει χώρα και οι καταστροφές που έχουν ήδη προκληθεί στην πόλη, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα παγωμάρας. Εμείς παρακολουθούμε εκ των έσω πώς διαμορφώνεται η ατμόσφαιρα μέσα στην πόλη και τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποί της προσπαθούν να τη διαχειριστούν, μέσα από την οπτική τριών πρωταγωνιστών. Ο καθένας από αυτούς σχετίζεται με κάποιο τρόπο με το περίφημο κτίριο της Σερβικής Ραδιο-Τηελεόρασης, το οποίο βομβαρδίστηκε τον Απρίλιο του ’99 με συνέπεια τον θάνατο 16 εργαζομένων. Ο καθένας από αυτούς επιμένει να παραβλέπει τους κινδύνους, να κυνηγά τη φυσιολογική ζωή και να πηγαίνει στη δουλειά του ρισκάροντας τη ζωή του κάθε μέρα.

maxresdefault

Ο Μπόγιαν είναι ένας νεαρός Σέρβος στη φάση της προσωπικής του αναζήτησης. Η Άνα είναι μια όμορφη νεαρή ηθοποιός γεμάτη φιλοδοξίες και όνειρα και ο Σλόμπα ένας μεγαλύτερος σε ηλικία άντρας υπεύθυνος στη δημόσια σερβική τηλεόραση. Και οι τρεις έχουν ένα κοινό. Παραβλέπουν τη νέα τάξη των πραγμάτων γιατί δεν χωράει στις ζωές τους. Κατηγορούν τον διάσπαρτο πανικό, υποκρίνονται μια απόλυτα φυσιολογική ζωή και βρίσκουν, ο καθένας από αυτούς, τον τρόπο τους να ξεφύγουν. Σταδιακά θα αναγκαστούν και οι τρεις να έρθουν αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα και τη σοβαρότητα του κινδύνου. Τότε ο καθένας θα επιλέξει τη δική του άμυνα, μέχρι το τέλος.

Είναι μία ταινία που μου άρεσε πολύ διότι τοποθετεί το κοινό της βαθιά μέσα στο κλίμα της συνεχούς απειλής, μέσα σε ένα περιβάλλον όπου ό,τι βλέπεις γύρω σου υπάρχει και δεν υπάρχει. Πώς είναι να ζεις σε μία πόλη που βομβαρδίζεται τακτικά για τρεις μήνες; Πώς νιώθεις μετά το πρώτο σοκ και πώς αντιμετωπίζεις τη ζωή σου; Πώς είναι να παρακολουθείς από την ταράτσα σου κτίρια της πόλης σου, σημεία στα οποία έχεις περάσει τη ζωή σου, να μετατρέπονται σε συντρίμμια μέσα σε δευτερόλεπτα;

Sky above us 3

Υπάρχουν, φυσικά, ορισμένες αστοχίες ως προς την ισορροπία των πλάνων και των εστιάσεων. Ένα Βελιγράδι που βομβαρδίζεται, για παράδειγμα, είναι σίγουρα, ως κεντρικό θέμα της ταινίας, σημαντικότερο κέντρο βάρους απ’ ό,τι το καλλίγραμμο σώμα της Nada Šargin. Επίσης προκύπτουν μερικές ασυνέπειες ως προς τη συγκρότηση του χρονικού πλαισίου του 1999, μιας και πολλά στοιχεία παραέμπουν σε εποχές αρκετά πιο σύγχρονες. Τέτοιες ασήμαντες αδυναμίες, βέβαια, καλύπτονται, κατά τη γνώμη μου, από την ανασύνθεση της εμπόλεμης ατμόσφαιρας του Βελιγραδίου της εποχής. Είναι γεγονός ότι το παρελθόν επιβιώνει επίμονα σε αυτή την πανέμορφη πόλη ακόμη και σήμερα, αλλά η ταινία καταφέρνει να μπει μέσα στο κλίμα με τρόπο ρεαλιστικό και μελετημένο.

Σύμφωνα με όσα είπε ο σκηνοθέτης στο QnA που ακολούθησε την πρώτη προβολή βασικός λόγος για να κάνει τη συγκεκριμένη ταινία ήταν η συζήτηση που είχε κάνει κάποτε με μία φίλη του Σερβίδα η οποία έζησε τα γεγονότα: “Ήμασταν τότε στην ίδια ηλικία και οι ζωές μας είχαν πολλά κοινά. Ακούγαμε την ίδια μουσική, διαβάζαμε τα ίδια βιβλία, είχαμε τα ίδια γούστα. Μόνο που αυτή βομβαρδιζόταν κι εγώ όχι”. Και γι’ αυτό συστήνω την ταινία, η οποία προβάλλεται σήμερα στις 18:00 στον Τορνέ, επειδή αυτοί βομβαρδίστηκαν κι εμείς όχι.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές