Anthropoid/ Επιχείρηση Ανθρωποειδές - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Anthropoid/ Επιχείρηση Ανθρωποειδές

Είδος:

, ,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: ,

Γράφει:

Δυο τσεχοσλοβάκοι στρατιωτικοί ο Josef Gabčík και o Jan Kubiš στέλνονται με αλεξίπτωτο τον Δεκέμβριο του 1941  στην κατεχόμενη Πράγμα με σκοπό να φέρουν εις πέρας την Επιχείρηση Ανθρωποειδές. Η αποστολή έχει στόχο να δολοφονήσει  τον αξιωματικό των SS Reinhard Heydrich. Ο Heydrich, ήταν ο τρίτος κατά σειρά ισχυρότερος αξιωματικός του 3ου Ράιχ μετά τον Hitler και τον Heinrich Himmler. Ήταν επίσης επί κεφαλής των Ναζί στην Τσεχοσλοβακία και γνωστός ως ο “σφαγέας της Πράγας”.

Εκεί θα γνωρίσουν την ομάδα της τοπικής αντίστασης και με πενιχρά μέσα θα προσπαθήσουν να στήσουν την επιχείρηση τους η οποία ίσως και να είναι η τελευταία πράξη της ζωής τους.

anthropoid

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος αποτελεί προσφιλή κινηματογραφική δεξαμενή ιστοριών.  Η συγκεκριμένη ιστορία είναι λίγο πολύ άγνωστη στους περισσότερους. Γι’ αυτό μάλιστα όπως κάθε ταινία αυτού του είδους, έτσι και το Anthropoid φροντίζει να μας ενημερώσει με τα ιστορικά γεγονότα στην αρχή και στο τέλος της, ενδεδυμένα παράλληλα με τις κατάλληλες εικόνες αρχείου.

Το Anthropoid είναι μια ταινία που αφηγείται μια ιστορία με έναν κλασικό τρόπο. Έχει αρχή, μέση, κορύφωση και τέλος. Αυτό απαραίτητα δεν είναι κακό αλλά ταυτόχρονα δεν την κατατάσσει στις αξιομνημόνευτες του είδους. Φυσικά προσφέρει την κατάλληλη αγωνία και σασπένς αλλά μέχρι εκεί.

anthropoid-1

Η πινελιά που έχει ενδιαφέρον είναι η σκιαγράφηση των δυο πρωταγωνιστών. Μπορεί να μην τους δίνεται το απαραίτητο υπόβαθρο ώστε να πλαστεί ένας ολοκληρωμένος χαρακτήρας αλλά έχουν ένα ιδιαίτερο στοιχείο. Δεν είναι ατρόμητοι. Συνήθως σε τέτοιους είδους ταινίες οι πρωταγωνιστές δεν διστάζουν να σηκώσουν το όπλο τους και να σκοτώσουν όποιον βρεθεί μπροστά τους. Εδώ, κατά κύριο λόγο ο χαρακτήρας του Jamie Dornan, δείχνει να παλεύει με τον ίδιο του τον εαυτό, να παθαίνει κρίσεις πανικού και αμφισβητεί τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχει δικαίωμα να  αφαιρεί μια ανθρώπινη ζωή. Μια αρκετά ενδιαφέρουσα προσέγγιση για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει o  ήρωας μιας αφήγησης.

anthropoid3

Αυτό που αφαιρεί θετικούς πόντους από την ταινία είναι προφορά των πρωταγωνιστών. Γλώσσα της ταινίας έχει επιλεχθεί η αγγλική, παρόλο που αφηγείται μια ιστορία στην Πράγα και όλοι οι χαρακτήρες είναι ντόπιοι. Οι ηθοποιοί όμως είναι άγγλοι, ιρλανδοί κτλ. Τι αποφασίστηκε λοιπόν ; Το τραγικό που συμβαίνει σε πολλές ταινίες. Όλοι μιλούν αγγλικά με σπαστή προφορά. Ξενίζει, κουράζει και ίσως προσβάλλει. Διάλεξε τσέχους ηθοποιούς ή μίλα κανονικά αγγλικά.

anthropoid-4

Για ακόμα μια φορά ο Cillian Murphy δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία και αποδεικνύει γιατί είναι ένας από τους καλύτερους ιρλανδούς ηθοποιούς της γενιάς του. Προσφέρει βάθος και διακυμάνσεις στον ήρωα του χωρίς υπερβολές. Δίπλα του επάξια στέκεται ο Jamie Dornan, ο οποίος κάνει ότι μπορεί με τον  χαρακτήρα που του έχει δοθεί καθώς δεν είναι και ο πιο καλογραμμένος. Συχνά μοιάζει να τον ξεχνάει η ιστορία και ξαφνικά να τον επαναφέρει.

Το Anthropoid δεν θα μπει στην λίστα με τις κορυφαίες ταινίες για τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρόλα αυτά ίσως κατά διαστήματα  να χρειάζεται να παρακολουθούμε ιστορίες για τα γεγονότα του πολέμου ώστε να μην ξεχνάμε τα όσα συνέβησαν, την ένταση και την φρικαλεότητα τους ,αλλά κυρίως ποιοι τα προκάλεσαν.

 


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές