Ανταπόκριση από 11o Outview Film Festival: Time Is Up – Η αστική μοναξιά είναι η μάστιγα των καιρών μας - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ανταπόκριση από 11o Outview Film Festival: Time Is Up – Η αστική μοναξιά είναι η μάστιγα των καιρών μας

Είδος:

, ,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί:

Γράφει:

Ο Χάρης είναι ένας 30χρονος άντρας που αρχίζει να καταγράφει τον εαυτό του με μια κάμερα με σκοπό να αυτοκτονήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο. Μια οπτική πάνω στη μοναξιά και όλους τους «δικούς μας» ανθρώπους, τους οποίους τελικά δεν γνωρίζουμε.

Το «Time is Up», η ταινία του Νικόλα Πουρλιάρου που έκανε πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στα πλαίσια του 11ου Outview Film Festival, είναι μια σπουδή πάνω στην μοναχικότητα που παράγεται σχεδόν αυτόματα από τους ρυθμούς της ζωής στην μεγαλούπολη. Ο πρωταγωνιστής μας, παιδί διαλυμένης οικογένειας, μεγαλωμένος στην επαρχία και με «στιγματισμένο» από την κοινωνία σεξουαλικό προσανατολισμό (ως gay), θα έλεγε κανείς πως είναι το θύμα μιας τριπλής καταπίεσης. Από τα πρώτα λεπτά της ταινίας άλλωστε το κάνει ξεκάθαρο: θέλει να αυτοκτονήσει για να ξεφύγει από την πίεση που του προκαλεί η ζωή του.

Η πρωτότυπη αφήγηση της ταινίας προσδίδει έξτρα ενδιαφέρον σε αυτό που βλέπουμε επί της οθόνης. Ο πρωταγωνιστής στήνεται μπροστά από μια κάμερα και «γεμίζει» το ηλεκτρικό του ημερολόγιο, ουσιαστικά εξομολογείται την ζωή του σε αυτούς και αυτές που θα αφήσει πίσω: την μητέρα του, η οποία ποτέ δεν τον αγάπησε, τον γκόμενό του, που μένει μαζί του απλά από ανασφάλεια και ο οποίος τον έχει πληγώσει και την καλύτερή του φίλη με την οποία έχει τσακωθεί εδώ και δυο χρόνια με αποτέλεσμα να νιώθει την μοναξιά του να μεγαλώνει.

Το κακό με την ευαίσθητη και χαμηλόφωνη αυτή ταινία ωστόσο είναι η αμηχανία που έχει στο τελευταίο μέρος της να «κλείσει» την ιστορία. Μοιάζει σαν να έχει πει ό,τι είχε να πει πολύ πριν πέσουν οι τίτλοι τέλους και στο τελευταίο εικόσαλεπτο απλά να αδυνατεί να συνοψίσει με αποτέλεσμα να φλυαρεί. Ένα άλλο μειονέκτημα που θα μπορούσε να της προσάψει κανείς είναι ότι δεν αντιμετωπίζει με την παραμικρή κριτική ματιά τον βασικό της πρωταγωνιστή. Μπόλικοι θεατές θα αντιληφθούν ότι παρά την μοναξιά του και την άσχημη ψυχολογική του κατάσταση, ενδεχομένως να υπάρχουν και στον ίδιο ορισμένες ατομικές ευθύνες για το πως έχει εξελιχθεί η ζωή του. Η αλήθεια είναι πως αν τον είχε μπροστά σου θα ήθελες να τον παρηγορήσεις, να τον μεταπείσεις αλλά και να τον ωθήσεις να κάνει λίγη αυτοκριτική για το πως χειρίστηκε τη ζωή του.

Όπως και να έχει πάντως, το «Time is Up» είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια να αποτυπώσει τις ανασφάλειες και τις προβληματικές των σύγχρονων νέων ενήλικων ανθρώπων μέσα στην καθημερινότητα της ελληνικής πραγματικότητας και δεν φοβάται να πει αυτό που αν πολλοί άνθρωποι στην ηλικία του πρωταγωνιστή παραδεχόντουσαν, ίσως τα πράγματα να ήταν καλύτερα: η μοναξιά είναι η μάστιγα των 10s και δεν υπάρχει καμία ντροπή στο να πέσεις στα δίχτυα της. Πρέπει απλά να την διαχειριστείς.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές