Anomalisa - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Anomalisa

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία: ,
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Η μοναξιά ήταν πάντα ένα κεντρικό μοτίβο στις ταινίες του Charlie Kaufman. Τουλάχιστον στις ταινίες του όπου έγραψε το σενάριο, όπως τα Being John Malkovich και Eternal Sunshine of a Spotless Mind με σενάριο με τόση προσωπικότητα και δημιουργικότητα που γι’ αυτές τις ταινίες ο Kaufman έχει σίγουρα τον τίτλο του auteur των ταινιών και όχι απλά του σκηνοθέτη τους. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για το υπέροχο πρώτο του feature film, το Synecdoch New York. Στην δεύτερη του ταινία σαν σκηνοθέτης, το “Anomalisa”, ο Kaufman επιστρέφει με το ίδιο θέμα. Πρόκειται για ένα stop motion animation, με σκηνοθέτη τον ίδιο αλλά και τον Duke Johnson (που μάλλον η δουλειά του επικεντρώθηκε στο οπτικό και όχι το θεματικό κομμάτι της ταινίας).

Η ταινία είναι η ιστορία ενός συγγραφέα βιβλίων αυτοβοήθειας, που ταξιδεύοντας παθαίνει νευρικό κλονισμό στο ξενοδοχείο του. Όταν θα γνωρίσει μία από τις αναγνώστριές του, προσπαθεί με την βοήθεια της συντροφιάς της να ξεχάσει τα προβλήματα του γάμου του. Η τεχνική της ταινίας είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, με τους χαρακτήρες να κινούνται αρκετά γρήγορα σαν να είναι σε ένα ιδιόμορφο slow motion. Οι εκφράσεις τους, είναι σχεδόν σαν ανθρώπινες, με όλους τους χαρακτήρες να να έχουν το ίδιο πρόσωπο και την ίδια αντρική φωνή – ακόμα και οι γυναικείοι. Οι μόνοι χαρακτήρες με διακριτά πρόσωπα και φωνές, είναι ο πρωταγωνιστής, Michael και η αναγνώστριά του Lisa (με την Jennifer Jason Leigh να της δίνει την φωνή).

Κατά διαστήματα η ταινία επαναλαμβάνει την κλασσική προσέγγιση του Kaufman όσον αφορά την παρατήρηση της καθημερινής κοινωνικής ζωής: βλέπουμε για παράδειγμα ανθρώπους όπως ένα οδηγό ταξί ή έναν υπάλληλο του ξενοδοχείου να συμπεριφέρονται περίεργα και να μοιάζουν σαν να κοροϊδεύουν αδιάφορα τον Michael, με εκείνο να αισθάνεται καταπιεσμένος. Θέματα που έχουν λειτουργήσει για τον Kaufman, καλά στο παρελθόν όπως στο Being John Malkovich, όμως εδώ αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι το σενάριο του Kaufman θα έπρεπε να ερμηνεύεται όπως αυτές τις περιπτώσεις από κανονικούς ηθοποιούς για να πάρουμε το όλο του νόημα και το χιούμορ του. Όσο ο χρόνος όμως προχωρά, και ειδικά όταν ο Michael θα συναντήσει την Lisa, η ταινία θα αποκτήσει μία άλλη μαγεία, σε τέτοιο σημείο που ξεχνάμε ότι οι χαρακτήρες είναι amination και όχι πραγματικοί.

1c7eb7f6-fe1f-415f-9603-3a979007e64d-620x372

Δεν θα αναφέρουμε περισσότερα για την ιστορία της ταινίας, για αποφυγή spoilers. Σίγουρα όμως πρέπει να μιλήσουμε για το ότι ταινία έχει πολύ σημαντικές παρατηρήσεις για το πως αρχίζουμε να νιώθουμε πάθος για άλλους ανθρώπους και κυρίως πως από την μια στιγμή στην άλλη μπορεί να σταματήσουμε να έχουμε τέτοια αισθήματα. Αυτό αλλά και άλλα θέματα στο Anomalisa, το κάνουν την πιο ώριμη μέχρι τώρα ταινία του Kaufman.

Η ταινία είναι ωστόσο αρκετά σύντομη και κάπως φωτεινή, με κάποιες πολύ περίεργες σκηνές για animation, όπως αυτή ενός ζευγαριού να κάνει στοματικό σεξ. Οδηγούμαστε στο τέλος της ταινίας νομίζοντας ότι είδαμε ένα λίγο μεγαλύτερο σε διάρκεια μικρού μήκους φιλμ, με την αίσθηση ότι κάτι λείπει στο σενάριο, που παρά το γεγονός αυτό παραμένει ένα καλό σενάριο του μάστορα Charlie Kaufman, με σπιρτάδα, χιούμορ και μελαγχολία.

 Screenshot-from-2015-11-02-194616-e1446490743762

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές