Annabelle - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Annabelle

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Πριν το “Κάλεσμα” (The Conjuring), ο πραγματικός εφιάλτης ήταν η “Annabelle”. Το πρώτο teaser trailer του spin-off του “The Conjuring”, από την New Line, μας παρουσιάζει την ιστορία της κούκλας που κοσμούσε τη βιτρίνα των Ed και Lorraine Warren, στο δωμάτιο με όλα τα αποκτήματα τους.

Επίσημη ανακοίνωση για την ιστορία έχει κρατηθεί μυστικό, αλλά το τρέιλερ μας δίνει πολλές πληροφορίες. Η Annabelle Wallis, η οποία πρωταγωνιστεί και το ότι την λένε Annabelle είναι σύμπτωση, έχει ένα μικρό κόλλημα με την κούκλες σαν την συνονόματή της. Ξυπνάει μέσα στην νύχτα από τα ουρλιαχτά των γειτόνων της. Καθώς ο σύζυγός της πάει να ελέγξει, το ζευγάρι του διπλανού σπιτιού, εισβάλλει στο δικό τους.

Και στο τελευταίο πλάνο βλέπουμε πως απέκτησε ζωή η κούκλα.

Η “Annabelle” θα κάνει πρεμιέρα στην Αμερική στις 3 Οκτώβρη, με σκηνοθέτη τον διευθυντή φωτογραφίας του “Καλέσματος”, John Leonetti, και σενάριο του Gary Dauberman.

Στο μεταξύ το sequel του “Conjuring”, ετοιμάζεται για το 2015.

Update 22/8: δείτε το νέο trailer

Κωνσταντίνος Καραγάνης


Αν μια ταινία τρόμου κάνει το παραμικρό γκελ στα ταμεία, είναι αυτονόητο πλέον πως οι παραγωγοί της θα εφεύρουν όσο το δυνατόν περισσότερους τρόπους να εξαργυρώσουν την επιτυχία της, μέχρι το πράγμα να ψοφήσει και να βρομίσει. Ήταν δεδομένο για μας λοιπόν πως το περυσινό «Κάλεσμα» δεν θα έμενε στο αξιοπρεπέστατο original. Για να μην μας διαψεύσουν λοιπόν οι ιθύνοντες δεν έχασαν χρόνο κι έσπευσαν να παραδώσουν εγκαίρως για το φετινό Halloween, το spin off του που λειτουργεί ταυτόχρονα και σαν prequel.  Το μόνο που συνδέει βέβαια και τα δύο είναι η ανατριχιαστική κούκλα Annabelle, που αφού έκανε ένα σύντομο πέρασμα από το πρωτότυπο, εδώ πλέον ανακηρύσσεται σε πρωταγωνίστρια.

Δυστυχώς η Vera Farmiga και ο Patrick Wilson, που θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο cast, προφανώς είχαν καλύτερα πράγματα να κάνουν κι έτσι ξεμένουμε με ένα δευτεροκλασάτο πρωταγωνιστικό ζεύγος, το οποίο μοιάζει ανίκανο να προκαλέσει το ενδιαφέρον μας. Το βάρος της προσπάθειας λοιπόν πέφτει στους ώμους του σκηνοθέτη John R. Leonetti, ο οποίος ευθύνεται και για την ατμοσφαιρική φωτογραφία του πρωτότυπου.

Ο Leonetti μοιάζει να διαθέτει την απαραίτητη γνώση για το τι συνθέτει μια λειτουργική ταινία τρόμου. Οι ιδέες του αν και δεν είναι πάντα φρέσκες, είναι τουλάχιστον αποτελεσματικές. Όσο όμως κι αν η σκηνοθετική εκτέλεση παραμένει άρτια δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε πως στον πυρήνα του, το «Annabelle» είναι ένα εντελώς κλισαρισμένο θρίλερ με ένα από τα πιο τεμπέλικα σενάρια, που έχουμε δει να βρίσκουν διανομή στις αίθουσες τον τελευταίο καιρό.

Η πλοκή δεν επιφυλάσσει την παραμικρή έκπληξη, οι χαρακτήρες δεν ξεφεύγουν ποτέ από το βασικό καλούπι της προστατευτικής μαμάς και του υποστηρικτικού συζύγου, ενώ τη λύση για να ξορκιστεί το κακό, ουσιαστικά την δίνει το ίδιο το δαιμόνιο σε πρόχειρη τοιχογραφία – manual. Λυπάμαι αλλά ακόμα κι ένα software θα μπορούσε να παραδώσει πιο εμπνευσμένο συγγραφικό αποτέλεσμα.

Εντέλει βέβαια η “Annabelle” δεν καταλήγει ποτέ στ’ αλήθεια δυσάρεστη κινηματογραφική  εμπειρία. Η στέρεα κινηματογράφηση που δανείζεται όλα τα κλασσικά τρικ στοχεύοντας κατευθείαν στο συλλογικό σινεφίλ ασυνείδητο, καταλήγει να κρατά την προσοχή μας στην οθόνη παρόλο που το ‘χουμε ξαναδεί το έργο άπειρες φορές.

Γιώργος Καστέλλης


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές